Het maakt niet uit wie je er over spreekt, want allemaal hebben ze dezelfde mening. Peer Speelt is uniek. De tafels met spellen staan tussen de mensen die rustig een uitsmijter eten of een drankje drinken. Een opmerkelijke combinatie die Peer Speelt inderdaad een unieke beurs maakt.
In aflevering 33 van de Speloptafel podcast een uitgebreide reportage over Peer Speelt.
Bij de ijssalon Vanille en Co staat Davy die namens White Goblin Games enkele spellen uitlegt. In een vensterbank van een naastgelegen woning staan Pyramido, de grote nieuwe titel van de Goblins, 5 Towers en Stapelstad. Af en toe komt er een gezin aangelopen zij nemen plaats aan de tafel, krijgen uitleg en vervolgens komt een ober langs om een bestelling op te nemen.
Door heel het centrum van het plaatsje in Belgisch Limburg doen in totaal negen horecagelegenheden mee met het evenement. Centraal op het plein staan een paar tenten. Daar staan de twee winkels van Oberon en de Dobbelkelder. Daarnaast staan de tafels van Asmodee. “Het is een hele gezellige sfeer”, zegt Bart die namens Asmodee de demonstraties uitvoert. “En dat gewoon hier in Peer. Iedereen kan overal in de cafés terecht en dat is heel leuk.”
Erg populaire titel die middag is Harmonies. “Hij is erg leuk”, zegt een Vlaamse die op dat moment de titel uitprobeert. “Een beetje nadenken, maar het gaat wel. Het zijn leuke kaartjes, dus dat maakt het wel leuker om te spelen. Het is een doordenkertje. Je hebt het effect van Azul, met het nemen van de blokjes. Maar het heeft ook wat weg van Cascadia en Reef.”
“We houden er wel rekening mee bij welke spellen we meenemen”, zegt Wido van HOTGames. “Wij hebben hier bijvoorbeeld de Betoverde Torens en Terra Pyramides meegenomen. Spellen die je makkelijk kunt uitleggen aan een gezin, want hier komt toch wel een bepaald publiek op af.”
Wat verder weg van het centrum zit Happy Meeple Games is een bijgebouwtjes van een restaurant, tussen de talrijke wielrenners. Een moeder is daar net aangeschoven met haar zoon en dochter bij een potje Diced Veggies. “Ik ga graag naar de lokale cafés”, zegt de dochter. “En als dat kan in combinatie met een leuk spel, dan ben ik dubbel blij.”
Het is vooral druk bij de standplaatsen van de spellenclubs Meeple4People en de Spellenbende. Beide spellenclubs hebben een deel van de eigen bibliotheek meegenomen. En vooral de kinderspellen van de Spellenbende trekken een groot publiek.
Het evenement is het werk van spelontwerper/beursorganisator Jason St. Juste. En zelfs op het moment dat het wolkendek boven Peer begint dicht te trekken is hij nog altijd de vrolijkheid zelve. “Je noemt de beurs uniek en daar ben ik blij mee. Ik wil niet als de rest zijn. Gewoon gemodelijk, plezant en ook anders.”
Door de verscheidenheid in de locaties is het moeilijk om een inschatting te maken van het aantal bezoekers van Peer Speelt. Het zijn er waarschijnlijk een paar honderd. Maar St Juste gaf eerder al aan dat het hem niet gaat om de grote aantallen. Peer Speelt verdient inderdaad de titel uniek. Zeker nu het Brussels Games Festival sinds een paar jaar ook van buiten naar binnen zijn verhuisd, is er geen enkele grote bordspellenbeurs dat vooral buiten wordt gehouden. De kleinschaligheid van de beurs zorgt ervoor dat je overal aan kan schuiven en meteen aan de slag kan, iets dat bij veel andere beurzen niet mogelijk is. Als het aan Jason St. Juste ligt komt er zeker een derde editie volgend jaar en het is zeker een aanrader om ook eens die kant op te gaan.
In aflevering 33 van de Speloptafel podcast een uitgebreide reportage over Peer Speelt.