Hij stond apetrots op het Spellenspektakel met een grijns van oor-tot-oor: Heije Wubs, die zijn passie voor spellen nu combineert met zijn voorliefde voor geschiedenis. Dat levert het educatieve kaartspel Test de Tijd op.

“Het is niet alleen leuk voor mensen die een voorliefde hebben voor geschiedenis”, legt geschiedenisdocent Wubs uit. “Het triggert ook veel andere mensen.”

In de basis is Test de Tijd een vrij simpel spel. Je pakt een kaart met een gebeurtenis en moet die op de goede chronologische plek zien te leggen ten opzichte van de andere kaarten die al op tafel liggen. “Veel mensen die hier langs komen vergelijken het dan ook wel met Hitster, een spel over muziek en het jaar waarin het gemaakt is.”

Als de speler het spel op de goede plek weet te leggen, dan mag de kaart blijven liggen. Als de kaart verkeerd ligt, dan moet de speler een extra kaart pakken. De speler die als eerste al zijn of haar kaarten kwijt is, heeft gewonnen.

“Ik ben geschiedenisdocent”, legt Wubs uit. “Ik heb vorig jaar mijn educatieve master afgerond en ik moest een afstudeerproject hebben. En ik wilde kijken of ik bord- of kaartspellen kon gebruiken in het onderwijs. Helpt dit spel bij het leren van geschiedenis en verhoogt het de motivatie van leerlingen?”

Daarnaast is er de mogelijkheid om de tijdlijn thematisch en zelfs regionaal aan te passen. Wubs: “Zo heb je bepaalde onderwerpen die in één regio heel bekend zijn, er aan toe te voegen. En daarnaast kan je ook bepaalde thematische onderwerpen of complete tijdvakken er aan toe te voegen of juist uit te halen.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Maar werkte het ook? “Het motivatiegedeelte was heel duidelijk”, gaat Wubs verder. “Leerlingen waren heel gemotiveerd en vonden het ontzettend leuk om te spelen. Het voldoet ook aan die eis van het moet makkelijk te spelen zijn. Het is binnen een minuut uit te leggen. Daarnaast moet het leerlingen ook belonen die goed geleerd hebben. En dat kwam er heel goed uit.”

Met zijn masterdiploma op zak, vond Heije het echter wel dat zijn spel echt uitgebracht moest worden. Samen met Martijn Brouns van de Huntsman Society zetten ze een plan op om het spel gepubliceerd te krijgen.

Enthousiasme

Op het Spellenspektakel trok de ‘historische hitster’ in ieder geval genoeg bekijks. “Sommige mensen hebben een beetje het idee van een trading card game”, glimlacht Heije. “Misschien komt het ook wel doordat het in zo’n map zit met die kaarten. En dan zie je ze kijken: ‘is het een soort Magic of een soort Pokémon’? Dat heeft ook met de indeling van de kaarten te maken. En dat is heel bewust gekozen.”

Wubs: “En dan zie je ze ook kijken en dingen herkennen uit hun eigen verleden. Denk dan bijvoorbeeld aan de Berlijnse muur. Maar er zitten ook kaarten bij waar ze helemaal geen idee van hebben in welke context die geplaatst moet worden. En dan vinden ze het enorm leuk om naar te kijken. Het spel heeft een hele lage instapdrempel, die als erg positief wordt ervaren.”

Test de Tijd moet in de eerste helft van komend jaar op de markt komen.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *