PRODUCENT: Eagle-Gryphon Games
MAKER: Matthias Cramer, Stefan Malz, Louis Malz
ILLUSTRATIES: Ian O’Toole
NEDERLANDS: Nee
VERKRIJGBAAR: link
Baljurken, kostuums, meubels in de barokstijl en een elegant strijkorkest. Rococo neemt je mee naar de achttiende eeuw van Lodewijk de Vijftiende. Zijne Koninklijke hoogheid geeft een bal en de gasten willen er piekfijn uitzien. En naar wie komen ze voor hun kleding? Juist…
Het is een drukte van jewelste in je kledingwinkel. Leerlingen kopen kleding, terwijl de kleermakers druk bezig zijn om de volgende jurk in elkaar te zetten. Maar een van de concurrenten heeft zojuist de laatste rol rode stof voor je neus weggekaapt.
MECHANISMEN: Acties door middel van kaarten, meerderheden
DOEL: In zevende ronden ga je aan de slag om zoveel mogelijk kledingstukken produceren en die strategisch plaatsen in een van de zalen van het paleis. Degene die de meeste kledingstukken in een van de zalen heeft krijgt punten
WERKWIJZE: Het centrale mechanisme in het spel zijn de kaarten, die je personeel voorstellen. In elke ronde mag je drie kaarten inzetten. Die hebben behalve een standaard-actie ook nog een bonus-actie. De actiekaarten zijn er in drie gradaties, brons, zilver en goud. Bronzen personeelskaarten kunnen niet alle acties uitvoeren, terwijl gouden kaarten dat juist wel kunnen.
Elke ronde is er een beperkte hoeveelheid grondstoffen beschikbaar en kun je ook je hoeveelheid personeelsleden uitbreiden. Met die grondstoffen (stof, kant en garen) kun je kledingstukken maken, maar sommige kunstwerken vereisen het werk van een zeer ervaren kracht (de gouden kaarten).
Om de meerderheden in de zalen te forceren kun je ook nog muzikanten regelen in de zalen, die je nét het voordeel geven bij een gelijke stand. Door bepaalde beelden te regelen kun je ook je inkomsten verhogen. En die extra inkomsten zijn hard nodig ook, want aan het einde van het spel moet je een plekje zien te bemachtigen (kopen) op het balkon bij de koning, zodat je het vuurwerk goed kan zien. Maar zo’n plekje op het balkon levert dan wel weer extra punten op.
MOEILIJKHEIDSGRAAD: Voor de wat ervaren spelers is Rococo niet heel lastig onder de knie te krijgen. Het kaartensysteem heb je vrij snel onder controle. Maar zelfs na een paar potjes ga je er nog wel tegenaan lopen dat blijkt dat je meesterlijke plan helemaal in de soep loopt omdat blijkt dat je net even de verkeerde kaart hebt
INTERACTIE: Kan je elkaar dwars zitten bij dit spel? Zeker. En zelfs als je enigszins langs elkaar probeert te werken, zoals bij een spel met twee spelers, dan kan je elkaar nog steeds dwars zitten (ook helpt het dat er een bordversie is van 1 tot 3 spelers). Als je het elkaar echt moeilijk wilt maken, dan kan je bij dit spel je lol niet op. Pik net even dat laatste stukje stof voor je tegenstander weg en de sfeer is meteen gezet.
HERSPEELBAARHEID: De basis van het spel blijft altijd hetzelfde, maar de herspeelbaarheid zit ‘m vooral in de vraag naar de verschillende kledingstukken die steeds verandert en de personeelskaarten die steeds in een andere volgorde voorbij komen.
De luxe-editie komt ook met de uitbreiding. Daarin zitten juwelen, die je kunt regelen voor de gasten, die voor punten en extra inkomsten zorgen. Daarnaast is er ook een opleidingssysteem die ervoor zorgt dat de leerling-kleermakers in no-time geweldige acties kunnen uitvoeren.
Vooral de juwelen-uitbreiding zou je er al meteen bij beginners aan toe kunnen voegen.
COMPONENTEN: De versie die hier gespeeld is, is de luxe editie van Eagle-Gryphon Games uit 2020. De componenten zijn geweldig, zoals je van een luxe-editie mag verwachten. De illustraties van Ian O’Toole zijn van topniveau. Maar, het moet gezegd worden, de prijs is er dan ook naar (maar je krijgt dan ook waar voor je geld).
OORDEEL: Zelfs als je door de luxe versie heen kijkt, blijft er een kanjer van een spel over. De strategie-factor is vrij sterk, maar het vraagt ook vrij veel van je flexibiliteit, omdat er vrij veel factoren in korte tijd kunnen veranderen. Een ‘stevige jongen’, zonder dat de regels al te ingewikkeld zijn. Staat al jaren hoog op mijn lijstje.