Spirit Island (999 Games) – Ontwerper: R. Eric Reuss – Illustraties: Jason Behnke en 14 anderen – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 90-120 minuten – Leeftijd: 13+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: Klik hier

Vergeet die kolonisten van Catan! We zitten helemaal niet te wachten op die gasten op ons eiland. Als geesten van Spirit Island kan je best overweg met de plaatselijke bevolking, maar die nieuwelingen? Nee… die moeten zo snel mogelijk verdwijnen. En als daar wat magische krachten bij gebruikt moeten worden, dan is dat geen enkel probleem.

Dit spel wordt ook besproken in aflevering 26 van de Speloptafel-podcast

Doel: Het doel is om de kolonisten te verjagen van het eiland. Je kunt dit bereiken door alle kolonisten uit het spel te spelen of om de kolonisten zoveel angst aan te jagen dat ze hierdoor van het eiland afvluchten.

Mechanismen: deck building, hand management, coöperatief.

Werkwijze: Je kiest een eigen spirit met zijn unieke krachten en begint met een startdeck van een viertal kaarten. Dit startdeck is bij iedere spirit die je kunt gebruiken verschillend. Zo is er een spirit die heel goed kan samenwerken met de Dahan maar ook een spirit die het eiland kan overspoelen.

Naast het startdeck kan iedere spirit zijn deck aanvullen met kleine en grote eigenschappenkaarten. Deze sterkere kaarten geven jou meer mogelijkheden om de kolonisten van het eiland te verjagen. Hoe je aan deze eigenschappenkaarten komt is per geest ook weer uniek.

Componenten: De componenten in spirit island zijn niet erg spectaculair. De dorpen en huisjes komen voor je gevoel zo van het monopolybord en de verkenners voelen wat fragiel. Ook de huisjes van de Dahan zien er eigenlijk een beetje uit als een soort champignons. Verder is het wel fijn dat elke geest een eigen spelersbordje heeft met daarop duidelijk beschreven hoe deze spirit werkt, het speelbord is degelijk.

Interactie: De interactie in dit spel vind ik geweldig. Met hoe meer spelers je dit spel speelt hoe groter het eiland wat jullie moeten verdedigen wordt. Het is aan de spelers om samen goed te overleggen hoe de volgende stroom kolonisten weer kan worden weggejaagd. Dit kan leiden tot prachtige combo’s van de ene spirit die de kolonisten richting het strand duwt en de andere spirit die ze zo de oceaan in sleurt om nooit meer voet op het eiland te kunnen zetten.

Oordeel: Spirit Island is een geweldig spel. Het spel is wel alleen weggelegd voor veelspelers. Het is aan het begin vrij complex om je eigen beurt goed te doorlopen en ook alle zetten van de kolonisten in de goede volgorde af te wikkelen. Maar wanneer je een eerste potje hebt gespeeld en de mechanismen door begint te krijgen zit er onwijs veel diepte in dit spel.

De herspeelbaarheid van Spirit Island is een van de grote pluspunten van het spel. Je krijgt direct 8 verschillende spirits die allemaal volkomen anders werken en het spel een hele andere beleving bieden. De spirits verschillen van elkaar ook in moeilijkheid. De ene spirit is ideaal voor de beginner maar er zijn ook complexere spirits die een uitdaging bieden voor mensen die het spel al goed onder de knie hebben.

Hiermee zijn we er nog niet qua herspeelbaarheid. In de doos zitten namelijk ook nog allerlei verschillende scenario’s en ook deze bieden weer een compleet andere beleving van het spel. Zo is er bijvoorbeeld een scenario waarin de kolonisten niet naar de kern van het eiland mogen komen. Gebeurt dit wel dan is het spel direct verloren.

Concluderend is dit spel geweldig voor mensen die veel spellen spelen, en houden van een coöperatieve uitdaging.

Door Karsten

Vader van twee kinderen in het midden van het land. Heeft misschien de meeste 'main-stream-voorkeur' van de reviewers van Speloptafel, maar heeft ook zijn eerste stapjes gezet in de TCG-wereld met Star Wars: Unlimited.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *