Saltfjord neemt je mee naar een Noors vissersdorp, gedurende een tijd waarin oude tradities en nieuwe kansen botsen, en jij de koers bepaalt. Kun jij een gemeenschap opbouwen die bestand is tegen de uitdagingen van de toekomst, terwijl je blijft bouwen op de fundamenten van het verleden? De toekomst van je dorp ligt in jouw handen.

Saltfjord (Aporta Games) – Ontwerper: Kristian Amundsen Ostby, Eilif Svensson –Illustraties: Peter Bartels, Yan Moussu – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 45 – 90 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: Nee

Patrick besprak Saltfjord in afleverin 46 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Mechanismen: Tile placement, Open (dice) drafting, Worker placement met dobbelstenen, Variabele spelerskrachten, Contract fulfillment

Doel: In Saltfjord kruipen de spelers in de rol van vissers in een Noorse nederzetting te midden van veranderingen en nieuwe kansen. Het spel, losjes gebaseerd op het bekende Santa Maria (2017), maakt gebruik van een uniek actie-selectie mechanisme met dobbelstenen. Spelers breiden hun nederzetting uit met gebouwen, gaan eropuit om te vissen en investeren in nieuwe technologieën om het dagelijks leven te verbeteren.

Werkwijze: Het spelmechanisme van Saltfjord draait om de kernmechaniek uit Santa Maria, waarbij spelers elke beurt een dobbelsteen van het hoofdbord kiezen om een rij of kolom op hun persoonlijke speelbord te activeren. Dit speelbord, een 6×6-grid dat je groeiende nederzetting representeert, vult zich langzaam met gebouwen in de vorm van polyomino-tegels. Afhankelijk van de kleur en waarde van de dobbelsteen activeer je alle gebouwen in de betreffende rij of kolom, waarmee je toegang krijgt tot acties en middelen die jouw dorp doen groeien.

Gebouwen komen in twee types: geel, waarin je goederen ontvangt, en rood, waarbij je een actie activeert. Mogelijke acties zijn het bouwen van (kleine) gebouwen, het investeren in technologieën, het vervullen van contracten en/of vissen.

Het vissen is thematisch leuk uitgewerkt. Je vaart met je boot de wateren van de Saltfjorden op, waarbij je op verschillende plekken je netten uitgooit om te vissen. Afhankelijk van de technologieën die je hebt ontwikkeld, kun je per actie meer vis vangen en/of opslaan in je boot dan je tegenspelers. Bovendien is het de moeite waard om grotere afstanden af te leggen met je boot, omdat je meer punten verdient naarmate je verder doorvaart. Omdat de gevangen vis een waardevol goed is, moet je telkens kiezen tussen eerder terugvaren om je vangst te verzilveren of nog even doorvaren om meer punten te halen.

Het ontvangen en upgraden van goederen wordt bijgehouden via een persoonlijk opslagbord. Goederen zijn hiërarchisch opgebouwd, zoals hout dat kan worden omgezet in planken of graan dat kan worden verwerkt tot meel, met goud als het meest waardevolle goed bovenaan de piramide. De conversie van verschillende goederen is een vrije actie en vormt een aangenaam onderdeel van het spel. De vrijheid van keuzes en de mogelijke combo’s die dit genereerd is een fijne toevoeging.

Interactie:
Zoals bij veel Eurogames is de interactie in Saltfjord indirect. Dit komt vooral tot uiting in de beschikbaarheid van gebouwen, scoring tegels en/of dobbelstenen op het hoofdbord, die je wilt pakken voordat je tegenstander dat doet.

Door de vrije conversie van grondstoffen en de combogevoeligheid hiervan, kan de tijd tussen beurten lang aanvoelen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Oordeel:
Saltfjord is een solide eurogame die verschillende mechanismen naadloos samenbrengt en een soepele spelervaring biedt. De polyomino-puzzel, gecombineerd met dobbelstenen om acties te activeren, voegt een interessante uitdaging toe en houdt het spel fris en aantrekkelijk voor liefhebbers van planning en optimalisatie.

Hoewel het artwork mij persoonlijk niet direct aanspreekt, is het wel functioneel en duidelijk. De productiekwaliteit is uitstekend, zonder onnodige opsmuk of gimmicks. Elementen zoals de verzwaarde dobbelstenen en dual-layered spelersborden geven het spel nét dat beetje extra kwaliteitsgevoel.

Daarnaast zijn de spelregels relatief eenvoudig te begrijpen, wat Saltfjord geschikt maakt als opstap voor gemiddelde spelers die een extra uitdaging willen.

Patrick besprak Saltfjord in aflevering 46 van de Speloptafel-podcast

Door Patrick

Patrick kwam via Dominion is de grote bordspellenwereld terecht. Bezoekt regelmatig de grote beurzen als Spellenspektakel en Spiel. Weet veel van de nieuwe titels, maar is wel vrij kieskeurig met wat er in de kast belandt. Trots reviewer van Speloptafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *