Pixies (Gamin’BIZ) – Ontwerper: Johannes Goupy – Illustraties: Sylvain Trabut – Spelers: 2-5 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Pixies werd besproken in aflevering 38 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.
Gamin’BIZ heeft het afgelopen jaar een paar hele fraaie spellen in de klein-maar-fijn-serie op de markt gebracht, zoals Sea, Salt & Paper en Fika. Daar kwam recent Pixies bij. Opnieuw een klein doosje, maar blijft het overeind in vergelijking met de eerdere successen?
Doel: Stel een rooster van 3 bij 3 kaarten samen en pak daarmee de meeste punten.
Mechanismen: Combinaties maken, kaarten leggen, drafting
Werkwijze: Elke speler moet een rooster zien te vullen met kaarten met een waarde van 1 tot 9. Elke kaart heeft zijn eigen plek. Zo moet de 1 linksboven en de 9 rechtonder.
Elke ronde ligt er een bepaald aantal kaart in de markt, waar iedere speler er één van mag uitkiezen. Die kaart moet direct op zijn juiste plek gelegd worden. Één kaart levert nog geen punten op, maar twee kaarten zorgen ervoor dat daar punten mee gescoord worden. Zo levert de ‘1’ ook maar één punt op, maar de ‘9’ scoort negen punten.
Kaarten kunnen ook plus- en minpunten hebben.
De kaarten komen in vier verschillende kleuren (en een joker). Alle kaarten met dezelfde kleur in één gebied, leveren ook nog eens punten op. In de eerste ronde is dat twee punten per kaart, de tweede ronde is dat drie punten en in de derde ronde levert elke kaart in het grootste kleurgebied vier punten op.
Een ronde zit erop als alle posities in het rooster bij één speler ten minste één kaart bevatten. Na drie ronden zit het spel erop.
Componenten: Net als bij Sea Salt & Paper is de artwork van Pixies uit de buitencategorie. Geen origami dit keer, maar boselfjes, gemaakt van extra natuurlijke producten. Het geeft het spel een schattige uitstraling.
Het doosje van Pixies is net zo groot als Fika en Sea, Salt & Paper en ook net zo groot als Rebel Princess, dat later dit jaar uitkomt.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Interactie: Hoe groot is de interactie bij een spel waar drafting grotendeels centraal staat? Bijzonder groot. Je zit elkaar continu in de weg in je poging om de beste combinaties samen te stellen.
Natuurlijk ligt het op de loer dat iemand de beste kaart bewust voor je neus weggrijpt, het zogeheten hate-drafting, maar aangezien de ronde zo voorbij is, maakt dat niet zo heel veel uit.
Oordeel: Het is weer een toppertje, dat Pixies. Op het oog, en dat had Sea, Salt & Paper ook, lijkt het een klein, misschien wel kinderlijk spelletje. Maar als je dan gaat zitten, dan blijkt dat er toch behoorlijk wat power onder de motorkap van het spel zit.
Bij het spel zit je continu naar de ander te kijken. Het spel speelt overigens leuk met 3 of 4 spelers, maar straalt echt bij 2. Dan is de interactie enorm en ben je steeds heen en weer aan het tikken met je tegenstander. Ook de omvang van het spel maakt het ideaal om gewoon even mee te nemen naar de kroeg of kantine.
De combinatie van tactiek en interactie zorgen ervoor dat het opnieuw een pareltje is. Dat zag je misschien bij Sea, Salt & Paper wel aankomen, maar nu is het gezien de componenten wat minder verwacht. Toch ziet het er naar uit dat de klein-maar-fijn-serie van Gamin’BIZ in no-time een hele bijzondere en amusante verzameling aan spellen begint te worden.
De auteur van dit artikel heeft na het schrijven van deze tekst ook nog meegewerkt aan een instructievideo voor Pixies, maar heeft het spel wel zelf aangeschaft.