Monkey Palace (Asmodee/Dotted Games) – Ontwerper: David Gordan, TAM – Illustraties: Matthieu Martin – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 45 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: Klik hier

Ooit waren er in Nederland LEGO-spellen als Minotaurs en Ninjago, die het beste vergeleken kunnen worden met een ‘betoverde doolhof’, maar dan met Legoblokjes. Met Monkey Palace wordt er een nieuwe poging gedaan om een fatsoenlijk LEGO-spel te maken. Lukt het nu wel?

Dave sprak uitgebreid over Monkey Palace in de Speloptafel-podcast, aflevering 64. Die vind je hier.

Doel: In Monkey Palace prober je met blokken een zo hoog mogelijke constructie te krijgen, waarbij bogen steeds iets hoger geplaatst moeten worden. Het aantal bogen levert ‘apenkaarten’ op, die op hun beurt weer punten waard zijn.

Mechanismen: Bouwen, Engine-building

Werkwijze: In Monkey Palace ga je het apenpaleis herbouwen. Niet dat apen dat zo belangrijk vinden, maar het levert bananen op en daar zijn apen wel voor te porren.

Het spel komt met de bekende LEGO-blokjes in min of meer te soorten: boogjes (blokken van 4 bij 1) en blokjes van 1 bij 1. Met die blokjes mag je tijdens een beurt een soort ‘trap’ bouwen, die steeds iets hoger gaat. Voor elke boog die je daarbij gebruikt, krijg je een ‘apenpunt’. En aan het einde van de beurt mag je die gebruiken om kaarten aan te schaffen.

Op die kaarten staan eenmalige bonussen (extra blokjes), maar ook een beloning die je elke ronde krijgt (ook in de vorm van blokjes). Zodoende kan je elke ronde net iets meer bouwen.

Mocht je het voor elkaar krijgen dat je een kolom (van 1 bij 1) bouwt van vijf blokjes hoog, dan levert dat nog eens een bonuskaart op die vier punten oplevert.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Componenten: Hey, het is Lego. Dus het kan alleen maar topkwaliteit zijn toch? De blokjes zijn uitstekend, ook nog in verschillende kleuren om het wat afwisselend over te komen (de kleuren hebben geen functie). Ook de andere componenten zijn prima van kwaliteit.

Interactie: Monkey Palace is een puzzel die steeds weer verandert. Als je een opening ziet om een geweldige trap te maken, dan is de kans groot dat die verdwenen is als je aan de beurt bent.

Op sommige momenten mag je ook een aapje in het paleis plaatsen, die het bouwen van een trap blokkeert.

Daarnaast is het ook een race richting het einde van het spel, dat wordt ingezet zodra een van de verschillende blokjes op is. Met andere woorden: krijg je na je beurt nóg een kans om flink te scoren of niet?

Oordeel: Eindelijk is er een LEGO-spel dat ook de fanatiekere spelers een beetje aan kan spreken. En tegelijkertijd weet Monkey Palace de kracht uit LEGO te halen: het bouwen. Want daar draait het om bij die blokjes.

En op die manier heb je een uitstekend familiespel te pakken. Het spel is ook niet zo ingewikkeld, dus kinderen van een jaar of zes kunnen (met een klein beetje hulp) wel meespelen. De tactiek in het spel hebben ze al snel genoeg door, alhoewel het zo hoog mogelijk bouwen natuurlijk veel boeiender is dan punten.

De weerstand die er vooraf was tegen een combinatie van bordspel en LEGO is door deze nieuwe titel zo goed als verdwenen. Dotted Games heeft inmiddels een nieuw spel aangekondigd: Brick Like This. Dat wordt een partyspel, waarbij ook bouwen centraal staat. Laten we hopen dat Dotted Games het opnieuw gewonnen vertrouwen waarmaakt.

Door Dave

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *