Long Shot: The Dice Game (Perplext) – Ontwerper: Chris Handy – Illustraties: Clau Souza – Spelers: 1-8 – Speeltijd: 25 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: nee – Verkrijgbaar: klik hier
Spellen over paardenraces of het gokken op paarden zijn er genoeg, maar in de roll-and-write-vorm zijn ze maar dun gezaaid. In Long Shot: The Dice Game, een snel, knotsgek dobbel-en-gok spel probeer je paarden te kopen, in de hoop dat ze als eerste over de finish komen.
Het spel Long Shot: The Dice Game is uitgebreid besproken in aflevering 23 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.
Doel: In het spel races acht paarden naar de finish. Je moet geld inzetten op de winnaar en je kan zelfs de paarden kopen. De speler die aan het einde van het spel het meeste geld heeft, is de winnaar.
Het spel Long Shot: The Dice Game is een bewerking van het originele Long Shot. Dat spel uit 2009, ook van Chris Handy, kent veel van dezelfde mechanismen. Deze versie van het spel is niet gespeeld.
Mechanismen: Roll-and-Write, Race
Werkwijze: Centraal in het spel staat een klein bord met daarop acht paarden. Elke ronde worden twee dobbelstenen gegooid: een dobbelsteen met acht zijnden en één met drie. Op de achtzijdige dobbelsteen staan de acht verschillende paarden. Op de andere dobbelsteen staan cijfers van 1 tot 3.
Elke ronde begint met het werpen van de twee dobbelstenen. Als er bijvoorbeeld een vijf (met de paardendobbelsteen) en een drie wordt gegooid, dan mag paard vijf drie plekjes vooruit.
Daarna mogen alle spelers ook nog een twee actie uitvoeren. Spelers mogen geld inzetten op de winnaar, een paard kopen of een munt afkruisen. Elke speler heeft namelijk op zijn/haar spelersbord een rooster van vier bij vier aan munten staan. In die munten staan alle paardennummers twee keer. In deze beurt mag je bijvoorbeeld een vijf afkruisen. Als een een kolom of rij volledig hebt gevuld mag je een bonus afkruisen. Dat kan gratis geld zijn (geld is niet heel ruim beschikbaar in dit spel) tot aan een gratis paard.
Bij elk paard staat ook een rij nummers van paarden die in de slipstream ook in beweging komen. Meestal zijn dat er één of twee, maar later in het spel kunnen dat er steeds meer worden.
Het geld dat je op een paard inzet, kan in de loop van het spel worden verhoogd. En je kan zelfs een paard kopen. Dat levert niet alleen aan het einde van het spel veel geld op (mits het paard de finish haalt), maar het levert vaak ook nog een extra bonus op.
Als er drie paarden over de finish zijn gekomen, dan worden de punten opgeteld. Niet alleen leveren de nummers één, twee en drie een bedrag op voor de eigenaar, of voor de mensen die er geld op hebben ingezet, ook paarden die het laatste kwart van de baan hebben bereikt, krijgen nog hun inzet terug. De speler met het meeste geld aan het einde van het spel is de winnaar.
Componenten: Iets waar je niet vaak naar kijkt, valt als eerste op: de doos. Je slaat het als een boek open en het sluit met magneetjes. Dat ziet er al netjes uit. Verder zitten in de doos acht dry-erase-stiften, die makkelijk weer uitgewist kunnen worden. Dan nog een bord met acht paarden, in een grappige tekenstijl.
Elk paard heeft meerdere kaarten, met oplopende moeilijkheidsgraad, zodat het spel ook langere tijd herspeelbaar blijft. Ook is er voor iedere speler een eigen speelbord, dat ook steeds schoongeveegd moet worden. Er zitten dus geen losse blaadjes in, die op kunnen raken. Ten slotte komt het spel ook nog met een variabele startpositie (er worden vier kruisjes afgekruisd en de spelers beginnen met een verschillende start-inzet op de paarden. Ook komt het spel met een solo-versie (niet gespeeld).
Interactie: Door de snelle beurten, waarbij niet alleen de actieve speler, maar ook alle andere spelers iets mogen afkruisen, blijf je betrokken bij het spel. Ook zorgt het race-element, voor extra spanning, juichmomenten en de nodige krachttermen.
Zodra iemand een van de paarden koopt, ben je er zeker van dat de andere spelers totaal geen moeite meer gaan doen om dat paard over de finish te helpen. Sterker nog, ze zullen er alles aan doen om dat paard tegen te werken en in dit spel is dat ook mogelijk.
Oordeel: Long Shot: The Dice Game is een wat diepgaander spel dan de gemiddelde roll-and-write. En waar die categorie zich vaak leent voor een solo- of twee-speler-spel, lijkt deze meer tot zijn recht te komen bij meer dan twee spelers. De interactie tussen de verschillende spelers is namelijk een van de krachtpunten van het spel.
Zoals het bij de betere roll-and-writes het geval is, worden spelers ook betrokken bij andermans beurt. Dat zorgt ervoor dat je nooit lang hoeft te wachten voordat je een beslissing mag nemen.
Het spel werkt vrijwel altijd naar een climax toe, waarbij iedereen probeert om zijn of haar paard over de finish te krijgen. Zo worden onverwachte samenwerkingen in het leven geroepen, die ook maar een beperkte levensduur hebben.
Het spel speelt vrij simpel, is spannend en je legt het makkelijk twee keer achter elkaar op tafel. Een aanrader, als je een spel wilt spelen met meerdere spelers die het spel al kennen. Het komt overigens pas echt tot zijn recht als alle spelers het spel al eens gespeeld hebben, omdat sommige mechanismen (die weliswaar niet al te ingewikkeld zijn, maar je moet toch door hebben hoe het werkt) pas halverwege het eerste spel echt helder worden voor de meeste spelers, door de overvloed aan mogelijkheden.
Verder een absolute aanrader!