Intarsia (999 Games) – Ontwerper: Michael Kiesling – Illustraties: Lukas Siegmon – Spelers: 2-4 – Speeltijd: 40 – 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: Ja

Intarsia is een bordspel dat zowel het strategische brein als de creativiteit van de speler uitdaagt. Geïnspireerd door de eeuwenoude techniek van houtintarsia, waarbij hout in patronen wordt ingelegd om een artistiek ontwerp te creëren, brengt dit spel een unieke combinatie van puzzelen en tactisch denken naar de tafel.

Spelers werken met kleurrijke houten stukjes om patronen en ontwerpen te maken, terwijl ze tegelijkertijd slimme keuzes moeten maken om hun tegenstanders te overtreffen. Of je nu een fan bent van abstracte strategieën of gewoon op zoek bent naar een visueel aantrekkelijke uitdaging, Intarsia heeft voor ieder wat wils.

Fabian besprek Intarsia in aflevering 48 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier. Een review-exemplaar van Intarsia is beschikbaar gesteld door 999 Games. Een groot deel van de foto’s is gemaakt door bordspelfotograaf Henk Rolleman.

Doel: In Intarsia neem je als speler deel aan een wedstrijd als architect en probeer je de mooiste vloer te ontwerpen. Gedurende drie rondes probeer je de meeste punten te scoren. De architect die aan het einde van drie rondes de meeste munten heeft verzameld, is de winnaar van Intarsia.

Mechanismen: Patroon bouwen, Set collectie

Werkwijze:  Intarsia wordt gespeeld over drie rondes. Elke ronde krijgen de spelers 10 kaarten op hand waarmee spelers patronen gaan bouwen. Met de klok mee voeren spelers elke keer een bouwactie uit.

Vloerdelen worden betaald met kaarten die de spelers op hand hebben. De vloer die spelers bouwen bestaat uit bloemvormige patronen die uit meerdere onderdelen in verschillende kleuren bestaat. Het eerste deel van deze patronen kost 1 kaart van de overeenkomende kleur, maar hoe verder het patroon wordt afgebouwd, hoe meer kaarten de actie kost. Echter, wanneer je een patroon verder afbouwt, krijg je er weer nieuwe kaarten als beloning voor terug. Op deze manier kun je jouw vloer steeds makkelijker uitbouwen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Gedurende het spel kunnen spelers ook gereedschaptegels verdienen, wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze tegels leveren punten op en bevatten een gereedschap symbool. Wanneer spelers zo’n tegeltje verdienen, scoren ze de punten van het tegeltje wat ze gepakt hebben, plus de punten van tegels van het zelfde type gereedschap wat al eerder verdient is. Op deze manier kunnen gereedschaptegels vaker punten scoren.

Een ronde eindigt wanneer alle spelers hebben gepast, waarna de spelers punten voor bepaalde onderdelen op hun bord scoren. Wanneer er drie volledige rondes zijn gespeeld vind er een eindtelling plaats. De speler die de meeste punten heeft verzameld is de winnaar van Intarsia.

Componenten: De componenten van Intarsia zijn een echte eye-catcher. De vloer die gebouwd wordt bestaat uit houten onderdelen die mooi in elkaar passen. Ik kreeg echt het gevoel dat ik een houten vloer aan het bouwen was. Ook wordt er een insert van dik karton meegeleverd waardoor je alles mooi in de doos kan ordenen. Ik heb echter wel gemerkt dat wanneer je de doos op zijn kant zet, de inhoud zich door de hele doos verspreid.

Interactie: Er zit een zekere vorm van interactie in het spel, die mijns inziens bij 3 of 4 spelers meer tot zijn recht komt. In een 2-spelersspel is er minder strijd zijn om de gereedschapstegels dan in een 3- of 4-spellersspel. Ook voor het bouwen van de gekleurde ringen moet je goed je buren in de gaten houden. Deze ringen zijn gelimiteerd en als je even niet oplet zijn ze op voordat je het doorhebt.  

Oordeel: Intarsia is een interessante titel, met een fantastische table presence. Het spel speelt erg soepel en de spelregels waren makkelijk en snel uit te leggen aan de mensen waar ik het mee speelde. Het beloningssysteem wat het spel biedt, zorgt ervoor dat je een soort motortje aan het bouwen bent.

Elke keer dat je een patroon verder uitbouwt krijg je weer nieuwe kaarten terug, die je weer voor een ander patroon kunt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je beurten steeds efficiënter worden. De ervaren spelers zullen de nodige diepgang halen uit de kettingreactie die plaatsvind wanneer je een patroon afbouwt, terwijl de meer casual speler zijn plezier zal halen uit het bouwen van een mooie vloer.

Voor ieder dus wat wils. Intarsia is wat mij betreft een leuke titel voor mensen die spellen als Azul leuk vinden. 

Door Fabian

Heeft de grootste collectie van alle reviewers van Speloptafel en is ook door de anderen benoemd als 'Chef veel te dure spellen'. Geen spel is hem te zwaar of te omvangrijk, maar houdt tegelijkertijd ook van deductiespellen met heel veel spelers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *