Coffee Rush (Korea Boardgames) – Ontwerper: Euijin Han – Illustraties: Euijin Han / Siwon Hwang – Spelers: 2-4 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: nee
Een bespreking van Coffee Rush is te beluisteren in aflevering 32 van de Speloptafel-podcast.
Het leven van een barista (= iemand die betaald krijgt om koffie te zetten) gaat niet over rozen. Vaak komt iedereen tegelijkertijd en als je denkt dat je alles onder controle hebt, komen er nóg meer klanten binnen. En bij die andere zaak zijn ze tenminste wel snel. Lekker motiverend… Maar is het misschien wel leuker om Coffee Rush te spelen?
Doel: Bij het spel Coffee Rush moet je proberen zoveel mogelijk klanten voorzien van hun bestelling. Elke tevreden klant levert een punt op, maar zodra je vijf klanten hebt die boos vertrekken, omdat het te lang duurt, is het spel afgelopen.
Mechanismen: Vervullen van contracten
Werkwijze: Elke speler probeert de ingrediënten te verzamelen voor de klanten die binnenkomen in de koffiebar. Centraal staat een rooster van 4 bij 4 met allerlei ingrediënten erop. De speler heeft een meeple die drie stappen mag zetten. Elke plek waar hij overheen gaat of eindigt, levert een grondstof op, zoals koffiebonen, room, ijs of karamel.
Aan het einde van de beurt mag de speler die grondstoffen verdelen over een van de drie kopjes voor de klanten. Als alle ingrediënten in het kopje zitten, dan is de klant tevreden en levert de klant één punt op. Alle kaarten die horen bij klanten die deze ronde hun bestelling nog niet hebben gekregen, zakken dan één plekje naast het speelbord. Na vier ronden verlaten die klanten boos de koffiebar.
Voor elke klant die met een koffie de deur uit gaat, krijgen de twee volgende spelers er een klant bij. En als je dus twee bestellingen afrondt en de speler na jou ook nog eens twee, dan betekent het dat de speler daarna vier nieuwe klanten in de zaak heeft staan.
Is er dan ook nog een mogelijkheid om meer ingrediënten binnen te krijgen? Ja, die is er. Voor drie klantenkaartjes (oftewel drie punten) kan je een van je eigenschappen verbeteren. Dan kan je barista plots ook diagonaal bewegen over het ingrediëntenrooster of krijg je bijvoorbeeld twee ingrediënten als je een vakje passeert, waar al iemand staat.
Zodra de stapel met bestellingen op is of iemand vijf klanten heeft die stampvoetend de zaak zijn verlaten, omdat ze hun bestelling niet hebben gekregen, zit het spel erop.
Componenten: De componenten in Coffee Rush zijn van topkwaliteit. Geen blokjes of iets dergelijks, maar elk theeblaadje ziet er ook echt als een theeblaadje. Ook de blokjes ijs, room, koffiebonen of stukjes karamel en chocola zien er levensecht uit. Elke speler heeft drie doorzichtige kopjes, waar die ingrediënten in zitten.
De prijs-kwaliteit verhouding is daarmee ook van het hoogste niveau. Ik stuitte op het spel in een winkel in Duitsland (daarom heeft deze versie ook de naam Café Barista, want het is een Duitse uitvoering) en daar werd 35 euro gevraagd voor deze uitvoering.
Interactie: De interactie is vrij groot in het spel. Als een van de spelers het net iets beter doet dan de anderen, dan merken de tegenstanders dat meteen. Die krijgen namelijk een gestage stroom aan nieuwe klanten de zaak binnen.
Daarnaast mag je met je barista op het ingrediëntenbord niet je beurt eindigen op een plek waar al iemand staat. Mocht iemand anders dus net het vakje blokkeren, waar jij je geweldig uitgedachte beurt wilt eindigen, dan kan dat wel eens vervelend zijn.
Oordeel: Waar veel spellen je uitdagen om de beste oplossing te vinden, doet Coffee Rush dat op een heel erg bijzondere manier. Je moet je er al vrij snel bij neerleggen dat je echt niet iedereen kan helpen.
Het spel is daarmee wel te vergelijken met de Chinese bordjes die je draaiende moet houden op een stel stokjes, maar dan op een andere manier. In plaats van in de lucht te houden, moet je proberen om te voorkomen dat er niet teveel stuk valt. Want als de anderen het nog slechter doen dan jij, dan is de kans groot dat jij de winnaar bent.
Zeer regelmatig komt Coffee Rush dan ook over als een frustrerende puzzel. Meer dan eens moet je je er bij neerleggen dat iets niet lukt en dat je beter vooruit kan kijken, om te voorkomen dat het in de volgende ronde nog veel verder mis gaat. Daarmee is het spel dus ook heel vatbaar voor lange wachttijden, als iemand er niet uitkomt.
Als je om kan gaan met die frustratie dan is Coffee Rush een interessant spel. Qua uiterlijk en componenten haalt het sowieso een topniveau.
Spelers die accepteren dat er af en toe een oerkreet uit frustratie of een onmogelijke puzzel voorbij komt, die moeten zeker even aanschuiven bij Coffee Rush. Vervolgens moeten ze even uitblazen na een potje, om er vervolgens zeker weer een te beginnen.
Een bespreking van Coffee Rush is te beluisteren in aflevering 32 van de Speloptafel-podcast.