Captain Flip (Asmodee) – Ontwerper: Remo Conzadori, Paolo Mori – Illustraties: Jonathan Aucomte – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 20 minuten – Leeftijd: 8+ – Verkrijgbaar: klik hier
Het runnen van een piratenschip is geen makkie. Want je hebt kannonniers, maar die zorgen voor een hoop schade op het schip. Ze uitkijk is een rare vogel die bovenin het schip zit en dan heb je ook nog een papegaai die rondvliegt en een gekke aap. Je zou er toch geflipt van raken?
Doel: In Captain flip leg je tegels met bemanningsleden en dieren op je schip. Die tegels leveren punten op, vaak in combinatie met elkaar. Mocht de tegel, die je blind uit een zak trekt, niet bevallen, dan kan je de tegel omdraaien, waar een ander personage op staat. Maar die ‘flip’ kan ook negatief uitpakken.
Mechanismen: Tegellegspel, Push-your-luck, Familiespel
Werkwijze: Iedere speler krijgt een van de vier kaarten met een piratenthema. Daar kunnen tegels op geplaatst worden.
Spelers trekken tijdens hun beurt een van de tweezijdige tegels uit een zak (waarbij ze maar één kant bekijken). Daar staan, personages op die aan een van de vijf kolommen toegevoegd mag worden op de onderste rij.
De bemanningsleden vormen een bont gezelschap. Zo heb je de scheepskok, die een munt (punt) scoort voor elke andere kaart, links of rechts van deze tegel. De scheepsjongen scoort aan het einde van het spel punten, op basis van het aantal scheepsjongens aan boord. De timmerman scoort punten, mits er horizontaal of verticaal geen kanonniers staan. En de kanonnier zelf scoort vijf punten, maar al je er drie aan boord hebt, verlies je het spel.
Dus is het handig om goed na te gaan of het wel zo verstandig is om een bepaalde kaart aan het schip toe te voegen. Daarom heb je de kans om voordat je de tegel neerlegt de tegel te ‘flippen’. Maar wat er op de andere kant staat, moet je verplicht op je schip leggen. Maar wees niet bang om fouten te maken. De aap geeft je de mogelijkheid om nog een tegel die al op het bord ligt om te draaien
Een volle kolom levert soms nog een bonus op en wanneer iemand vier van de vijf kolommen gevuld heeft, komt het spel ten einde. Dan worden nog de scores verwerkt voor sommige bemanningsleden, die pas aan het einde van het spel worden uitgereikt.
Componenten: Het spel komt met vier verschillende kaarten met elk een ander patroon (en andere achtergrond). De andere kaart komt met een andere bonusverdeling per kolom, voor de herspeelbaarheid.
De tegels zijn stevig en van goede kwaliteit, net als de zak waar de tegels in zitten. De munten zijn ook van dit karton.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Interactie: De interactie in het spel is niet al te groot. Uiteindelijk is het wel een race naar het einde van het spel, want degene die als eerste de vier kolommen vol heeft (en dus de meeste tegels heeft) heeft logischerwijs ook een iets grotere kans om te winnen.
Verder is er wat interactie met de uitkijktegel. Die geeft de schatkaart en dat levert een punt per ronde op. Maar de speler die vervolgens een uitkijk neerlegt, die neemt de schatkaart over.
Oordeel: Captain Flip kwam op mijn radar door de nominatie voor de Spiel des Jahres. Die prijs ging naar Sky Team, maar mijn interesse was in ieder geval gewekt.
Zoals wel vaker bij de Spiel des Jahres, worden daar bij de belangrijkste categorie vooral de niet-al-te-zware familiespellen uitgekozen. Captain Flip voelt zich als een vis in het water in deze categorie.
Het spel combineert ‘push-your-luck’ (neem ik het risico om een tegel om te draaien) met een puzzelaspect op een simpele en interessante manier.
Het spel is vrij toegankelijk voor kinderen (er staat 8+ op de doos, maar de meeste kinderen van zes jaar zouden het ook al kunnen spelen).
Het spel speelt vrij vlot weg en heeft het typische ‘zullen-we-m-nóg-een-keertje spelen’-gevoel. Daarom is het fijn dat het spel met vier verschillende kaarten komt, die nét wat verschillen, zodat het spel ook nog wat variatie biedt.
Persoonlijk had ik verwacht dat Captain Flip de Spiel des Jahres zou winnen (omdat een tweespelerspel voor de Spiel des Jahres nog altijd een vreemde keuze blijft). Het is een geweldig familiespel dat snel, compact, niet al te ingewikkeld en toch een leuke uitdaging biedt.