Producent: 999 Games – Ontwerper: Rodrigo Rego – Illustraties: Nuriá Aparicio – Spelers: 2-4 – Speeltijd: 20 – 40 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

De herfst is aangebroken en voor bosbewoners als de egel, muis en eekhoorn is dat de belangrijkste periode van het jaar. Want er moet voedsel verzameld worden. Maar gelukkig kan jij daar een handje bij helpen in dit tegel-leg-spel.

DOEL: zorg dat jouw dieren zoveel mogelijk punten scoren door ze op pad te sturen en voedsel te laten verzamelen. Maar niet ieder dier houdt van hetzelfde voedsel en kan ook niet evenveel voedsel opslaan.

MECHANISMEN: Tegelspel, Drafting

WERKWIJZE: In Bosbuit maak je als speler een rooster van vier bij vier tegels. Elke ronde mag je één tegel toevoegen waar een dier op staat of een pad met voedsel: wormpjes, fruit, eikels of eieren.

De dieren zijn op zoek naar voedsel. Zij mogen over een pad geleid worden waar het voedsel op staat. Maar elk soort voedsel levert voor elk dier weer een ander aantal punten op (0 tot 2 punten). Daarnaast staat bij het dier ook hoeveel voedsel ze kunnen opslaan. Als er meer voedsel op het pad ligt, dan wordt dat gewoon genegeerd, zelfs als het meer punten oplevert.

Elke ronde liggen zijn er vier kaarten beschikbaar. Drie kaarten hebben een pad erop afgebeeld, terwijl op de vierde een dier staat afgebeeld.

Bij de rij met kaarten die op tafel liggen zijn ook wat bonusjes mogelijk. Kies je de eerste kaart dan krijg je een oversize houten haan, die aangeeft dat je de volgende ronde als eerste mag kiezen. Bij kaart twee krijg je een waterdruppel. Die mag je op een van de dierenkaarten leggen. Dan geeft één van de soorten voedsel extra punten. En je hebt nog een soort hunnebed, die de opslagcapaciteit van je diertje verhoogt.

Het spel eindigt na vijftien ronden, als iedereen zijn rooster vol heeft (je begint namelijk al met een startdier). Vervolgens worden bij één voor één de punten geteld van de dieren. De speler met de meeste punten wint.

COMPONENTEN: Het spel is vrij compact. Wat houten onderdeeltjes, wat kaarten, een scorebordje/kaartenbord en een gigantische overbodige start-haan. Maar wat past het makkelijk in een klein doosje en wat is het makkelijk mee te nemen. Kortom: veel spel in een klein doosje.

De illustraties in het spel zijn van het niveau ‘zeer schattig’ en passen prima bij hetgeen de makers hebben willen uitstralen.

INTERACTIE: Natuurlijk zit er behoorlijk wat interactie in, want het is tenslotte een spel met een drafting-mechanisme. Daarom is bij dit spel de eerste kaart, die de oversized-rode-haan oplevert, ook zo belangrijk. Maar regelmatig zie je dat iemand de ideale kaart voor je neus wegkaapt.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Het spel heeft de neiging om me op het verkeerde been te zetten. Aan de ene kant ziet het er heel schattig uit en de regels zijn simpel en helder. En dus is het ook voor de wat jongere kinderen te spelen, zelfs zonder hulp (die 10-jaar grens is schromelijk overdreven). Maar aan de andere kant kan het spel met wat veelspelers enorm tactisch gespeeld worden en dan is het een spel op het scherpst van de snede.

OORDEEL: Jeetje, met dit spel kan je meerdere kanten op. Aan de ene kant is het een spel waar beginnende spelers lekker hun gang kunnen gaan. Maar aan de andere kant zit er ook een uitdaging in voor de ervaren spelers.

Wat dat betreft moet je je ook niet laten foppen door de schattige uitstraling. Kaarten bewust voor iemand wegkapen en uiterst lastige keuzes kunnen ook in het spel zitten.

Door de lengte van nog geen twintig minuten (onbegrijpelijk waar de makers 40 minuten vandaan halen) is het spel een prima tussendoortje, tussen de zware jongens. Maar ook speelt het op een zondagmiddag lekker weg, als je de kinderen even achter het televisiescherm vandaan wilt halen.

Het spel is ook opmerkelijk laag geprijsd. In de meeste winkels ligt het voor 15 tot 20 euro in de winkel. En dat is gezien de omvang van de doos en de componenten die erin zitten toch wel positief te noemen.

999 Games heeft met Bosbuit een aantrekkelijke titel binnengehaald op meerdere vlakken, leuk voor de beginner en uitdagend voor de veelspeler. Een aanrader.

Dit spel is besproken in aflevering 20 van de Speloptafel-podcast

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *