Voor veel bordspelliefhebbers gaat het bordspellenhart wat sneller kloppen, begin oktober, want dan begint net over de grens een van de grootste bordspellenbeurzen ter wereld: Spiel. Jaarlijks komen er meer dan duizend nieuwe spellen uit en dit jaar is geen uitzondering. Maar naar welke spellen kijkt Speloptafel het meest uit?

Patrick en Dave vertelde in aflevering 41 van de Speloptafel podcast over hun top 5 van spellen die op Spiel uitkomen waar zij het meest naar uitkijken. Die aflevering is hier terug te beluisteren.

Patrick is dit jaar, zoals wel vaker de laatste jaren, drie dagen op Spiel aanwezig: donderdag, vrijdag en zaterdag. “Die laatste dag is alleen maar zwaar, dus dan gaan we naar huis. En dan spelen we daar rustig wat spellentjes”

“Zoals altijd heb ik de Spielpreview van Boardgamegeek erbij gepakt”, legt Patrick uit over zijn voorbereiding. “Daarnaast heb ik de nodige filmpjes bekeken met andere mensen hun favorieten om wat inspiratie op te doen. Ik ben meestal op zoek naar één wat zwaardere game en verder wat lichtere games. Of beter gezegd medium heavy.”

5. Altay: Dawn of Civilization

Altay: Dawn of Civilization (Ares Games) – Ontwerper: Paolo Mori, Ole Steiness  – Illustraties: Paulina Hannuniemi – Spelers: 2 – 4  – Speeltijd: 45  – 90  minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: nee

“Deze heb ik echt op het allerlaatste moment aan mijn lijst toegevoegd. Het spel is van Paolo Mori (Libertialia, Blitzkrieg) en Ole Steiness (Champions of Midgard). Het draait om deckbuilding en area control. Dan heb je mij al te pakken. Die mechanismen worden in een civ-jasje verpakt, dus je bouwt een beschaving op. Legers kan je versterken met kaarten en op die manier kan je grondgebieden veroveren. Heel veel informatie over het spel heb ik nog niet, maar het lijkt me wel het uitproberen waard.”

4. Castle Builder 

Castle Builder (FryxGames) – Ontwerper: Daniel Fryxelius – Illustraties: Naomi Fryxelius  – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 45 – 60 minuten – Leeftijd:  8+ – Nederlands: nee

“Van dezelfde makers als Terraforming Mars. Ja, dan heeft het mijn interesse al gewekt. Maar veel informatie over het spel was er verder niet. Er is een klein filmpje online. In het spel moet je een kasteel bouwen met een soort rummicub-achtige tegels. Alles ligt blind, dus je pakt twee tegels, met een stukje muur of iets dergelijks en dan bouw je je kasteel van onderaf op. Dan zijn er natuurlijk wel bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Het lijkt me een niet al te zwaar spel en het geeft hetzelfde gevoel als rummibub of trionimos, waarbij je dingen moet samenvoegen. Maar het spel heeft op Boardgamegeek een zwaarte van 2,5, dus heel erg licht kan het ook niet zijn.”

3. Galileo Galileï

Galileo Galileï (uitgever) – Ontwerper: Tomaś Holek – Illustraties: Michal Peichl – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 80 – 130 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: nee

“Tomaś Holek lijkt dé grote man te worden van Spiel. Een paar maanden geleden had nog niemand van hem gehoord en nu staat hij met drie grote titels op Spiel: SETI, Tea Garden en Galileo Galilei. Het spel heeft area majority, deck-, bag- en poolbuilding, tenminste als ik Boardgamegeek moet geloven. Je bent een astronoom en gaat proberen dingen te ontdekken met je telescoop. Die begint in een lage stand, gericht op de horizon en je kan hem steeds verder naar boven bijstellen. Waar je stopt, daar kan je acties uitvoeren. En als je boven bent, dan zet je ‘m weer naar onderen. Het doet daarmee een beetje denken aan een rondel. Het is een vrij zwaar spel, maar het thema en de spelmechanismen spreken met gewoon enorm aan.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

2. A.I.: 100% human

A.I.: 100% Human (Explor8) – Ontwerper: Pierrick Libralesso, Renaud Libralesso  – Illustraties: Vidu – Spelers:  1 – 6  – Speeltijd: 30  – 45  minuten – Leeftijd:  14+ – Nederlands: nee

“A.I.: 100% human had ik in eerste instantie genegeerd, vanwege de artwork, maar later kwam het toch weer op mijn pad. En dan blijkt dat je het toch interessant vindt. Het spel is een drafting game waarbij je onderling ook de kaarten doorgeeft. En steeds haal je er een uit om aan je eigen set toe te voegen. Maar, naarmate het spel doorgaat krijg je meer kaarten op handen dan dat je begon. Ik ken eigenlijk geen enkel spel waarbij het aantal kaarten tijdens het draften toeneemt. Als je een kaart toevoegt aan je eigen set kan je ook meteen punten scoren. Dus je moet ook even uitzoeken wanneer je zo’n kaart uitspeelt en wat de beste timing is voor jou. En uiteindelijk heb je een roostervan vier bij vier kaarten of zoiets.”

1. Spectacular

Spectacular (Chilifox Games) – Ontwerper: Eilif Svensson, Asmund Svensson – Illustraties: Gjermund Bohne – Spelers:  1 – 6  – Speeltijd: 20  – 30  minuten – Leeftijd:  10+ – Nederlands: nee

“Deze heb ik zo hoog op mijn lijstje staan, dat ik hem vooraf al besteld heb. Ik hoe hem alleen nog maar op te halen. De makers zijn Eilif Svensson van onder meer Revive, Santa Maria en Bad Company en Asmund Svensson van Come Together. Spectacular is een open drafting spel waarbij dieren en leefgebieden worden geplaatst, door middel van dobbelstenen, die je krijgt doorgespeeld van je medespelers. Omdat het om open drafting gaat kan je vooraf anticiperen op je keuze. Het is een vlot en leuk spel. Echt eentje die vaker op tafel gaat komen, zoals bij mijn vrouw of familieleden. En dat het weer over dieren gaat, is geen probleem. Het wordt wel vergeleken met ‘Cascadia on steroids’. Het zou tegen kunnen vallen, maar dat weet je vooraf nooit. Maar ik heb hem in ieder geval al besteld, dat wel.

Morgen verschijnt ook de selectie van Dave met de spellen waar hij het meest naar uitkijkt.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *