Voor veel bordspelliefhebbers gaat het bordspellenhart wat sneller kloppen, begin oktober, want dan begint net over de grens een van de grootste bordspellenbeurzen ter wereld: Spiel. Jaarlijks komen er meer dan duizend nieuwe spellen uit en dit jaar is geen uitzondering. Maar naar welke spellen kijkt Dave van Speloptafel het meest uit?
Patrick en Dave vertelde in aflevering 41 van de Speloptafel podcast over hun top 5 van spellen die op Spiel uitkomen waar zij het meest naar uitkijken. Die aflevering is hier terug te beluisteren.
Dave gaat dit jaar voor de tweede keer naar Essen. Daar is hij vooral bezig met het maken van een reportage voor de Speloptafel-podcast. “Dit jaar viel het me op dat mijn interesse vooral lag bij de iets minder zware titels, in vergelijking met vorig jaar.”
Dave: “Het is echt bizar hoe lang de lijst is met nieuwe spellen. Elk jaar weer zijn het er meer dan duizend. Er stonden elfhonderd spellen op de lijst toen ik mijn top 5 begon samen te stellen.”
Comic Hunters (Arcane Wonders) – Ontwerper: Roberto Coelho – Illustraties: Diego Sá – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 60 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: nee
Dave: “Eigenlijk is dit valsspelen, want tot op het moment dat deze lijst is samengesteld is het nog niet bekend of dit spel überhaupt wel verkrijgbaar is op Spiel. Op GenCon was het spel bijzonder populair. Je moet in dit spel de meest indrukwekkende stripboekencollectie met Marvel-strips zien samen te stellen. Er zijn beurzen, winkels en je kan tweedehands de strips verzamelen en dat gaat allemaal volgens verschillende drafting-mechanismen. Het is een set-collection-spel met een thema dat heel erg aanspreekt, alhoewel de mechanismen me zelfs nog leuker lijken dan het thema. Er is een hoop te doen om de rechten, want het gaat om het échte Marvel-strips. En mogelijk heeft dat er wel mee te maken of het spel wel of niet verkrijgbaar is.
4. Gnome Hollow
Gnome Hollow (White Goblin Games) – Ontwerper: Ammon Anderson – Illustraties: Ammon Anderson – Patrick Spaziante – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 45 – 60 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja
Dave: “Een van de grote hits van GenCon en ik vermoed dat’ie het op Spiel ook goed gaat doen. En het zegt ook wel iets dat White Goblin Games al heeft aangekondigd dat’ie ook in het Nederlands uitgebracht gaat worden. In het spel moet je elfenringen maken, overtewel ringen van paddestoelen. En daar ga je dan met je kabouter overheen. Elke afgeronde ring levert punten op en paddestoelen, die je op de markt kan verkopen. Het spel oogt als een typisch familiespel, maar toch heeft de oorspronkelijke uitgever er 12+ op laten zetten. Zou het dan toch wat zwaarder zijn, dat de kinderlijke uitstraling die het spel heeft?”
Rock Hard (Devir Games) – Ontwerper: Jackie Fox – Illustraties: Jennifer Giner – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 45 – 90 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: nee
Dave: “Als er tegenwoordig Devir Games op de doos staat, dan heeft het mijn interesse al te pakken. De uitgever kwam de laatste jaren met toppers als Cities, Red Cathedral, White Castle en 3 Ring Circus. Sommigen zijn inmiddels ook al door 999 Games in het Nederlands uitgebracht. Dus het zou zomaar kunnen dat Rock Hard ook naar de lage landen komt. Internationaal heeft het spel veel indruk gemaakt, ook omdat het de eerste grote titel is van Jackie Fox, die in de jaren ‘70 en ‘80 bassist in The Runaways. Fox is erin geslaagd om een zeer aantrekkelijk thema, de top proberen te bereiken als rockartiest, om te bouwen tot een euro-game. Dat lijkt op zo’n goede manier gedaan, dat het thema er aan alle kanten vanaf druipt. De drugs uit de keiharde muziekwereld is ingeruild voor ‘snoepjes’, maar verder lijkt alles te kloppen. Dit lijkt op een spel waarvoor veel mensen een stapje harder naar de Devir-standplaats zullen lopen.”
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
2. Castle Combo
Castle Combo (Catch Up Games) – Ontwerper: Grégory Grard, Mathieu Roussel – Illustraties: Stéphane Escapa – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 10 – 25 minuten – Leeftijd: 10+
Dave: “Catch Up Games kwam vorig jaar met Faraway en dat is een van mijn favoriete spellen van dit jaar en met Castle Combo lijken ze opnieuw hoge ogen te gooien. Simpel, snel en toch met een leuke uitdaging. Als ik het spel nu zou moeten omschrijven, dan zou ik het vergelijken met een kruising tussen Pixies en Majesty: for the Realm. Je moet een rooster van 3 x 3 neerleggen met verschillende kaarten met personages. Die scoren punten op basis van alle andere kaarten die er liggen. Je kan steeds kiezen uit een van de twee verschillende rijen met kaarten, waarbij er ook nog een grappig ‘sleutel-mechanisme’ zit, waarbij je sommige kaarten wel of niet kan uitkiezen. Het zal me niks verbazen als sommige Nederlandse uitgevers al heel erg hun best aan het doen zijn om hier een Nederlandstalige versie van te mogen maken. Maar ik denk niet dat ik dit keer zo lang kan wachten, als ik dit jaar heb moeten doen op Faraway!”
Video Game Champion (Tackturn) – Ontwerper: Patrick Matheus, André Luiz Silva Negrao – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 50 – 90 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja
Dave: “Als kind uit de jaren ’80 was de tijd met videospelletjes in de jaren ’90 een toptijd om op te groeien. Videospelletjes gingen op verlanglijstjes, je spaarde ervoor en eens in de zoveel tijd ging je naar de videotheek. Dat complete gevoel wordt in dit spel fantastisch weergegeven. Je bent een jongen van een jaar of 10, die in die periode probeert zoveel mogelijk spelletjes ‘uit te spelen’. Dat kan met bepaalde tegels die je verzamelt met cijfers en kleuren erop. Nu is dat op zich al een aardig systeem, maar de thematische werkwijze hoe je aan de spellen komt, spant de kroon. Je kan bij je ouders vragen om geld voor een spelletje te kopen. Maar daar moet dan wel wat tegenover staan. Dan moet je bijvoorbeeld een keer op bezoek bij Oma of wat klusjes in huis doen. Systematisch heeft het spel wat weg van Automania, waarbij je een tegel (in dit geval een tegel om een spel te spelen) kan kiezen uit een rooster en vervolgens mag je één van de twee acties kiezen, die bij de rij of kolom horen. Dit spel (net als Comic Hunters afkomstig uit Brazilië) stond al maanden geleden bovenaan mijn lijst. Ik hoop dat het de sfeer uit de jaren ’90 een beetje weer kan geven en als ik een beetje de plaatjes en art-work ziet, lijkt dat wel goed te komen.”