De bordspellenwereld is volledig in de ban van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Want ook al lijkt het ver weg, het heeft een serieuze impact om alles en iedereen. Maar de bedrijven die veel gebruik maken van Kickstarter lijken nog veel harder geraakt te worden.
Het is nog niet zo dat het volledig code rood is bij de Nederlandse bordspellenbedrijven, maar meerdere uitgevers geven wel aan dat de toekomstplannen stevig tegen het licht te houden, vooral als het gaat om crowdfundingsacties.
Het overgrote deel van de bordspellenproductie vind plaats in China. En bij een kickstarter-productie is het gebruikelijk dat de spellen vervolgens naar het continent gaan waar ze heen moeten. Maar als je dan voor spellen, bestemd voor de Verenigde Staten, aan de grens 125 tot 145 procent importheffing betaald moet worden, dan is dat niet te doen. Tenminste niet voor de meeste bedrijven.
Zo zijn er uitgevers die overwegen om een container voorlopig te laten staan in China, in de hoop dat de situatie op korte termijn normaliseert. En bij toekomstige campagnes zou Noord-Amerika mogelijk uitgesloten worden.
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) liet donderdag weten dat de handel tussen de Verenigde Staten en China waarschijnlijk met 81% zal verminderen dit jaar. Daardoor zal de wereldhandel met 0,2 % dalen dit jaar, in plaats van de eerder voorspelde groei van 2,7%. Bron: Reuters
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Kickstarter-problemen
De afgelopen jaren zijn er al meerdere bordspellenuitgevers die grotendeels draaien op succesvolle kickstarter-campagnes omgevallen. De bekendste voorbeelden zijn Mythic Games en Elf Creek Gams en deze week kwam daar Final Fronties Games (FFG) bij. Deze week gaf de uitgever uit Macedonië aan dat het personeel is ontslagen en de overgebleven campagnes rondom een uitbreiding van Merchant Cove en Sixth Realm niet meer geleverd gaan worden.
Achter het einde van FFG zit, naast een triest menselijk verhaal, ook een voorbeeld van hoe risicovol het runnen van een bedrijf gebaseerd op kickstarter-campagnes is. Net als de meeste andere bedrijven werd na de corona-uitbraak geconfronteerd met torenhoge prijzen voor de verschepen van de spellen vanuit China naar de rest van de wereld.
FFG geeft als voorbeeld dat de verscheping van het spel, tijdens het hoogtepunt van de containercrisis, uitkwam op $ 350.000 in plaats van de eerder geplande $ 27.000. In plaats van een vette winst, na een succesvolle kickstartercampagne, bleef er een verlies over onderaan de streep.
Dat zorgde ervoor dat de afhandeling van lopende campagnes betaald moest worden door de inkomsten van de nieuwe kickstarters. En dat gaat goed, totdat het mis gaat. FFG sloot zelfs een lening af om projecten af te ronden.
Wat het bedrijf de das om deed was dat een andere uitgever, CMON, niet over de brug kwam met aanbetaling voor een Chinese versie van Merchants Cove. Dat zou volgens ICV2 een bedrag zijn van ruim anderhalf miljoen dollar. Daarvan zouden meerdere projecten afgerond kunnen worden. En omdat de kas van FFG al helemaal leeg was, betekende dat er geen mogelijkheden meer waren om andere projecten netjes af te ronden.
Het verhaal van FFG komt grotendeels overeen met die van de andere bedrijven. Ook Mythic Games kwam zo in de problemen. Door extra geld te vragen aan de backers, wilde het Amerikaanse bedrijf de problemen oplossen, maar dat leverde voornamelijk hele slechte publiciteit op. FFG heeft het ook overwogen, maar ziet ervanaf, omdat andere schuldeisers (zoals de bank) mogelijk dan met het geld ervandoor gaan.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
CMON de volgende?
Inmiddels zijn de ogen nadrukkelijk gericht op CMON, ook een bedrijf dat grotendeels drijft op kickstarer-campagnes. Het bedrijf gaf enkele weken geleden al aan dat er rode cijfers gepresenteerd zullen gaan worden, die qua omvang vergelijkbaar is met de winst die gemaakt is in de afgelopen drie jaar.
En dat was nog voordat de importheffingen in de Verenigde Staten in beeld kwamen. Want waar de containerprijzen er alleen voor zorgden dat de winst bij een project in rook opging, komen de tarieven nog een stuk harder aan.
Een van de Nederlandse uitgevers geeft aan welke rekensom erbij globaal bij komt kijken als een spel vanuit VS naar China getransporteerd moet worden. “Het maken van een bigbox kost soms rond de zestien dollar. Als daar 125 procent over betaald moet worden, dan kom je uit op een bedrag van 20 dollar bovenop de productieprijs.”
Maar CMON heeft zelf ook problemen. Het bedrijf kondigde enkele weken geleden al aan dat het bedrijf in de rode cijfers is beland, met een verlies over 2024, dat mogelijk net zo groot is als de hele winst van drie voorgaande boekjaren.
Het bedrijf dat in Singapore gevestigd is, is misschien wel de grootste ‘kickstarter-fabriek’ in de bordspellenwereld. De uitgever komt met grote epische spellen, met veel mini’s, een enorme hoeveelheid stretch-goals en prijzen die daar bij ook horen. Maar in veel gevallen haalden die projecten miljoenen op.
Maar in hoeverre heeft het niet doorgaan van de FFG-deal van CMON te maken met de Amerikaanse importheffingen. Dat blijft gissen. Het is in ieder geval wel zeker dat CMON ook in de Verenigde Staten een aanzienlijk deel van de afzetmarkt heeft zitten en door de heffingen zouden veel klanten wel eens af kunnen haken.
Zouden de problemen dan zo groot kunnen zijn dat zelfs een bedrijf als CMON, met een jaarlijkse omzet van tussen de 40 en 50 miljoen, gaat omvallen?
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Kickstarter?
En Kickstarter zelf? Gezien alle signalen vanuit de bordspellenwereld zal ook daar de stress behoorlijk toegenomen zijn toegeslagen. Vooral dat getal van 81 procent afname van de handel tussen de VS en China zal een behoorlijke dreun zijn.
Wat betreft de bordspellen verloor het platform al een behoorlijk martkaandeel (qua bordspellen dan) aan de nieuwe concurrent Gamefound en dan zijn de huidge ontwikkelingen geen goed nieuws.
Maar nu lijkt het aan twee kanten minder te worden. Uitgevers zijn voorzichtiger om crowdfunding-projecten op te starten. En tegelijkertijd zullen klanten in de Verenigde Staten wat terughoudender zijn om projecten te backen.
Moeten we ons zorgen maken om Kickstarter? Nee, dat waarschijnlijk niet. Het bedrijf had vorig jaar bijna 100.000 projecten, die samen meer dan 2,6 miljard dollar opleverden. Dat bedrijf kan wel tegen een stootje. Daarvan vormen ongeveer 7 procent spellen (maar daar zitten ook RPG’s enzovoort bij), die samen 220 miljoen dollar opleverden.
Daarmee lijken de gevolgen dus vooral zichtbaar te zijn bij de bedrijven die behoorlijk gebruik maken van kickstarter. Is het onder deze marktomstandigheden nog wel mogelijk om de ene na de andere kickstartercampagne de wereld in te slingeren, zo lang de Amerikaanse markt uitgesloten blijft? Daar lijkt het niet op.
Bedrijven die heel erg afhankelijk zijn van dit bedrijfsmodel zullen zich nu vooral afvragen hoe ze het hoofd boven water kunnen houden. En daar komt ook nog eens bij, we weten nog niet eens of we het ergste achter de rug hebben. Gaan de importheffingen nog verder omhoog? Hoe gaan de backers reageren als er inderdaad een wereldwijde recessie gaat plaatsvinden? Allemaal geen goede berichten.
Voor dit artikel sprak Speloptafel met meerdere uitgevers en econoom Alon Nir, die je in dit artikel tegenkomt.
