Is er sprake van goedkoop jatwerk of valt het allemaal wel mee? De internationale bordspellenwereld boog zich er de afgelopen dagen over, want volgens sommigen is Joyride van Rebellion Unplugged wel heel simpel overgenomen van Powerboats van de Nederlandse spellenbedenker Corné van Moorsel van Cwali.
Corne van Moorsel vertelde uitgebreid over het hele voorval rondom Powerboats en Joyride in aflevering 51 van de Speloptafel
De afgelopen dagen stond de kickstarter rond Joyride in de top van de ‘hotness-lijst’ van Boardgamegeek. Dat geeft aan dat er veel over gesproken wordt. Maar daarbij ging het vooral over het feit dat het spel een simpele kopie was van Powerboats, een spel van de Nederlandse uitgeverij Cwali uit 2008.
“Het verhaal begint eigenlijk vijf jaar geleden”, legt Corné van Moorsel uit. “Ik had contact met Duncan Molloy via de e-mail. Hij liet me weten dat hij een fan was van Powerboats en dat hij sinds kort werkt bij Rebellion, een softwarebedrijf met een nieuwe afdeling rondom bordspellen. En hij wilde weten of we konden praten over het maken van een contract voor Powerboat.”
Maar de complete mailcorrespondentie, met als onderwerp ‘Powerboat Rights’, valt uiteindelijk stil. “Ik heb ook zelf nog een voorstel-contract op papier gezet, waarop Duncan antwoordde dat hij het moest voorleggen aan zijn advocaat. Maar daarna bleef het stil.”
Schok
Die stilte verdween een paar weken geleden toen Shut up & Sit Down, een van het grootste youtubekanalen over bordspellen ter wereld, aandacht had besteed aan het project Joyride van Rebellion Unplugged. Van Moorsel: “Ik begon mailtjes te krijgen van mensen die het wel heel erg vonden lijken op Powerboats. Vervolgens zag ik de naam van Duncan Molloy op de doos staan. Dan is het wel even schrikken zogezegd.”
In Powerboats besturen de spelers vaartuigen en in Joyride gaat het om voertuigen. Maar de grootste parallel zit’m nog wel in het bewegingsmechanisme. “In Powerboats heb je een aantal dobbelstenen, driezijdig, met een nummer één, twee en drie. In Joyride hebben ze daar een D6-dobbelsteen van gemaakt, met twee keer een één, twee keer een twee en tweee keer een drie. Als je gegooid hebt kan je stenen van de vorige beurt opnieuw kiezen en anderen opnieuw gooien. Dat is gewoon helemaal overgenomen. En dan heb je ook nog het hexagon-bord, waarbij je tussen bepaalde dingen door moet gaan. Ze hebben er wel wat dingen aan toegevoegd, maar het grootste deel komt uit Powerboats en zij hebben er een racethema opgeplakt.”
Reactie
In de dagen daarna is er wat mailverkeer over en weer geweest en is de discussie ook vooral uitgevochten in het forum van Boardgamegeek, waar honderden mensen zich met de ruzie begonnen te bemoeien.
Duncan Molloy reageerde zelf ook met het bericht dat Joyride een ‘nieuw spel is’ en dat in zijn visie Van Moorsel geen recht heeft op een contract of een vergoeding omdat ‘Joyride net zo min Powerboats is, zoals Clank geen Dominion is’.
Reactie Duncan Molloy: “In 2021 heb ik het over een andere boeg gegooid met Powerboats. Ik begon met een nieuw spel, wat later Joyride werd. Jouw spel was absoluut een invloed op Joyride, en ik heb dat ook publiekelijk laten weten, maar niet meer dan spellen als Gaslands of Car Wars of videospellen als Mario Kart. Je hebt geen recht op een contract of royaltiesomdat Joyride geen Powerboats is, net zoals Clank geen Dominion is. Het is een nieuw spel in hetzelfde genre dat beïnvloed is door sommige van jouw mechanismen. Dit is waarschijnlijk niet wat je wilde horen, maar het is de waarheid.” (vertaald uit reactie Duncan Molloy op BGG).
In een volgende oplage staat dat het spel door meerdere andere spellen is geïnspireerd. Daarbij wordt ook Powerboats genoemd. Maar die hele strekking is volgens Van Moorsel klinkklare onzin. “Iedereen weet dat dit niet klopt, maar hij blijft daar wel bij.”
Contract
De pogingen om het hogerop te proberen bij Rebellion Unplugged, hebben nog niet veel opgeleverd. Alle communicatie is doorgestuurd naar de jurist van het bedrijf, maar sindsdien heeft Van Moorsel niets meer gehoord.
“Maar om een advocaat in de arm te nemen, daar heb ik niet zoveel zin in”, vertelt hij bij Speloptafel. “Ik heb inmiddels wel een nieuw voorstel voor een contract gedaan.” In dat voorstel wordt gesproken over zeven procent van de omzet. Met een kickstartercampagne die ongeveer een ton opleverde, zou dat uitkomen op zevenduizend euro.
Genoegdoening
En als er in een volgende editie nu de naam van Corné van Moorsel wel voldoende wordt benadrukt, is daarmee voor de Nederlandse spellenmaker ‘de kous af’. “Ja, natuurlijk”, legt hij uit. “Maar er moet tegelijkertijd wel wat tegenover staan. Ik kreeg online de vraag of ik het ook zonder vergoeding dan oké zou vinden, daar heb ik maar niet op geantwoord.”
Maar Van Moorsel voegt daaraan toe: “Zou jij nog naar je werk gaan als je geen salaris krijgt uitbetaald? Er hoort gewoon een geldbedrag bij. En wat dat bedrag wordt…? Als we maar iets leuks afspreken. Het lijkt er niet op dat ze daarin meegaan, terwijl dit een stuk makkelijker lijkt voor hen. Dan hebben ze ineens leukere publiciteit dan dit.”