Kintsugi (Gamin’BIZ) – Ontwerper: Patrick Rauland – Illustraties: Shirley Gong – Spelers:    2 – 4 – Speeltijd: 15 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Begin oktober vindt in Duitsland de bordspellenbeurs Spiel plaats. Nergens ter wereld komen er in een paar dagen zoveel bordspellenliefhebbers bij elkaar. Het is de ideale plek voor een bordspellenuitgever of -maker om zijn of haar bordspel op de markt te brengen. 

Michiel de Wit vertelde over Kintsugi in aflevering 40 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier. De foto’s zijn nog van een prototype. Het artwork en de componenten zijn in de definitieve versie iets veranderd.

In ‘Ik ga naar Duitsland en ik neem mee…’ gaat Speloptafel in gesprek met uitgevers die hun nieuwe spel of spllen in de spotlights zetten. In deze aflevering gaan we in gesprek met Michiel de Wit van Gamin’BIZ. De parttime IT-specialist (‘eigenlijk heb ik twee fulltime banen’) bracht in de afgelopen jaren een hele reeks aan spellen op de markt. Het afgelopen jaar waren vooral de kleine spellen Pixies, Sea, Salt & Paper en Fika heel succesvol. Op Spiel komt Kintsugi uit in het Nederlands.

Er kan in een jaar veel veranderen. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Bijna een jaar nadat Speloptafel voor het eerst aanschoof bij Michiel de Wit van Gamin’BIZ, zitten we opnieuw tegenover elkaar. De locatie is hetzelfde, de werkdruk is hetzelfde (‘het is zó druk’), maar tegelijkertijd is er ook veel anders. 

De Wit: “Vorig jaar had ik me helemaal gefixeerd op mijn titel van dat jaar: Quibbles. Dat leverde ook wel het een en ander op, want het spel komt ook uit in het Koreaans, Pools en Spaans. Maar dit jaar is het anders.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Maar wat er daarna gebeurde, dat was een beetje een ‘chaotisch proces’, zoals De Wit het omschrijft. Fika, het kleine kaartspelletje over Zweedse lunchrooms werd een succes. En toen het spel van Pieter van Gompel ook nog eens Speelgoed van het Jaar werd ging het hard. Een herdruk kreeg het bekende formaat, zoals dat inmiddels typerend is voor de laatste spellen van Gamin’BIZ. 

“En toen kwam Sea, Salt & Paper op mijn pad. Daar heb ik heel erg aan moeten leuren. En kort daarop kwam ook Pixies uit. Dat werd nummer drie in dat doosje. Ik was gewoon verliefd op dat kleine doosje. Rebel Princess is de volgende telg en ik overweeg om een oud spelletje Catch that Mouse ook in deze vorm opnieuw uit te brengen.”

Vooral Sea, Salt & Paper en Pixies zijn spellen die positief ontvangen werden door het publiek. Maar het lukt de Nijmegenaar nog altijd niet om gas terug te nemen. “Er komen steeds weer nieuwe dingen op mijn pad, zoals Rebel Princess en Kintsugi”, legt hij uit. “Ik heb gewoon heel veel ballen in de lucht en allemaal dingen die nog moeten. Zeker twee of drie spellen die in ontwikkeling zijn. Hoe ik het overzicht hou? Op een of andere manier komt het altijd wel goed.”

Kintsugi

Centraal in het nieuwste spel van Gamin’BIZ staat Kintsugi, de Japanse kunstvorm waarbij kapotgevallen porselein wordt gerepareerd met goudlijm. “De oorspronkelijke Amerikaanse uitgave heet Broken and Beautiful en dat zegt het wel een beetje”, legt Michiel uit. “In het westen gooien we het in een vuilnisbak, maar in Japan pakken ze er een potje lijm en goudpoeder bij en zetten ze het opnieuw in elkaar. Het wordt dan zo opzichtig gerepareerd, dat niet denkt dat het nieuws is. Nee, het is kapot met goud en dat is een kunstvorm.”

Kintsugi is een kaartspel waarbij de spelers steeds de mogelijkheid hebben om één kaart met porselein uit te zoeken. Elk soort servies (kopje, schaal, vaas, theepot) heeft een eigen scoremechanisme. Elke ronde valt er één soort porselein kapot. Spelers krijgen dan de mogelijkheid om eens per ronde om spullen te repareren. Het porselein levert dan meer punten op, maar de speler moet wel genoeg goud hebben. Niet-gerepareerde, maar wel kapotgevallen servies levert helemaal niets op.

“Het spel is vrij simpel, maar ook heel elegant”, gaat De Wit verder. “Het is een spel waarbij je setjes moet samenstellen, maar heeft tegelijkertijd ook een gekke twist. Vrij letterlijk, want je draait die kaartjes als ze kapotgevallen zijn. Misschien vind niet iedereen het even spannend, maar het is heel fijn om te doen. Het geeft een fijne sfeer af en dat vind ik belangrijk.”

Inmiddels is Kintsugi gearriveerd in het magazijn van distributeur HOT Games en is het ook verkrijgbaar op Spiel. Dat geldt niet voor de andere najaarstitel van Gamin’BIZ; Rebel Princess. 

“Het spel is een slagenspel, waarbij je zo min mogelijk punten moet halen. De spelers zijn princessen, die willen voorkomen dat ze uitgehuwelijkt worden. Ze hebben allemaal een unieke actie, die je één keer in een ronde mag gebruiken. Dan kan je bijvoorbeeld een slag stelen of dat soort dingen. Elke ronde zijn de regels net even anders, maar in de basis is het hartenjagen.”

De internationale versie is al verkrijgbaar op Spiel, maar voor de Nederlandse versie is wat meer tijd nodig, mede doordat het spel aangepast moest worden zodat het in het kleine typsiche doosje past. 

Verderop op de tafel liggen nog wat zakjes. Het blijkt een prototype te zijn voor nóg een spel, . De Wit begint te glimlachen. “Ik heb me voorgenomen dat ik ook elk jaar iets van mezelf te maken. Dit spel gaat over het inrichten van een huis. Oorspronkelijk ging het over vetplantjes, maar het is uiteindelijk dit thema geworden. Maar de vetplantjes komen nog wel regelmatig terug op de kaarten!”

De nieuwste titel moet de naam Bric-a-brac krijgen.

Gamin’BIZ is terug te vinden in hal 5 – 5D311. Distributeur/uitgever HOT Games deelt daar een stand met H-Town Games en Gamin’BIZ.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *