Er moesten wat extra dozen voor aangeschaft worden, maar de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Terraforming Mars is erin geslaagd om meer dan honderd deelnemers mee te laten doen, binnenkort op 30 september in Amersfoort. “Wat kan ik zeggen? Het is verslavend”, zegt Floyd van den Nieuwenhof, een van de drijvende krachten achter het toernooi.
Alsof het regelen van de temperatuur, het water en het zuurstof op de rode planeet nog niet genoeg is, bleek Floyd ook nog heel wat management-skills nodig te hebben om de vierde editie van het NK te organiseren. “Er kunnen nu 124 mensen meedoen aan het toernooi”, vertelt hij aan de podcast van Speloptafel. “Dat is een stevige groei na vorig jaar, want toen waren het er 82.”
Dinsdagavond 26 september heeft de organisatie van het NK Terraformig Mars laten weten dat het evenement vol zit.
Verslaafd
Floyd leerde Terraforming Mas kennen in 2016, kort na de lancering. “Ik was dat jaar in een bordspellenwinkel toen ik het voor het eerst kon spelen en ik was meteen verslaafd.”, legt Floyd uit. “Het spel is elke keer weer anders. En elke keer ontdek je nieuwe mogelijkheden en daardoor blijf je het interessant vinden.”
Dat hij niet de enige is die er zo over denkt blijkt wel uit het aantal inzendingen. “Maar ik sta er wel van te kijken als je ziet hoe snel het groeit”, gaat Floyd verder. “En het is niet alleen in Nederland. In België is ook een kampioenschap en ze willen binnenkort ook een German Open opzetten.”
In Terraforming Mars speel je een bedrijf dat verantwoordelijk is om van Mars een bewoonbare planeet te maken. Je moet zorgen dat het zuurstofgehalte in de lucht, de temperatuur en de hoeveelheid water op de planeet tot een bepaald niveau stijgen. Dat doe je door bepaalde projecten te starten. Die leveren grondstoffen op, die het weer mogelijk maakt om andere projecten te starten. Ook bouw je bossen en steden om punten te pakken.
Voor een goed potje Terraforming Mars ben je al snel tweeënhalf tot drie uur kwijt. Dat betekent dat je op een kampioenschap maar drie potjes kan spelen. “Daarna stoppen we ermee, anders is het niet te doen”, gaat Floyd verder. “Tussendoor houden we ook nog eens een break van een half uur. Daarmee is het best wel een lange dag.”
Hoe bepaal je dan wie zich de kampioen mag noemen? Floyd: “Daar heeft een van de vrijwilligers, Ben, een oplossing voor bedacht. Aan het einde van de drie potjes kan je zien of je tegen sterke of minder sterke tegenstanders hebt gespeeld. Als je hebt gewonnen en er deden sterke tegenstanders mee, dan heeft die overwinning meer waarde. Dat noemen we het ‘skill-systeem’.”
Geen NK, maar Dutch Open
Eigenlijk geeft de titel Nederlands Kampioenschap een beetje een vertekenend beeld. “Tsja, misschien zou Dutch Open een beter titel zijn”, geeft Floyd toe. “Want er doen inmiddels mensen uit 31 verschillende landen mee. En ze komen zelfs vanuit Zuid-Afrika, Griekenland en Letland. Dit jaar doet er ook voor het eerst iemand uit Kroatië mee.”
En daarmee is het voor Floyd ook een sociaal evenement, waarbij hij veel nieuwe mensen leert kennen. “Terraformers zijn gewoon mooie mensen”, zegt hij met een glimlach. “Kijk, ik doe zelf ook mee, maar als organisator mag ik zelf natuurlijk niet winnen. Laatst bij de Belgium Open heb ik mezelf overtroffen, toen kwam ik in de top 20 terecht en dat was voor mij al heel mooi.”