Het succesvolle regionale bordspel Grunn krijgt een Friese tegenhanger: Frysk. En wederom is het spel gemaakt door Arjan van Houwelingen en Robert Brouwer.

Het spel Grunn: pioniers in de Provincie is nu twee jaar oud en is ook populair buiten de provincie Groningen. Het is destijds tot stand gekomen door middel van financiƫle ondersteuning van musea en diverse andere partners en dat is bij Frysk ook het geval.

“Net zoals bij Grunn hebben we een samenwerking met musea en erfgoedpartners in de provincie”, legt Arjan van Houwelingen uit aan Speloptafel. “En ook zijn we in gesprek gegaan met de provincie Friesland. En daar hebben we een gezamenlijke opdracht van kunnen maken. In totaal zijn er bijna dertig musea en erfgoedpartners bij betrokken.”

Net als bij Grunn is het in Frysk de bedoeling om een bloeiend gebied op te bouwen. En wederom staat de markt centraal, waar allerlei soorten grondgebieden te koop zijn. “Met die tegels bouw je een landschap en je ontgindt ook een landschap”, gaat Van Houwelingen verder. “Maar dingen zijn ook anders, zoals de scoringsregels en wat andere dingetjes. Daardoor is de puzzel van hoe je het goed kan doen in dit spel structureel anders.”

Volgens Van Houwelingen kan je het daarmee het beste vergelijken met een nieuwe kaarten voor Ticket to Ride. “Die heeft ook veel varianten en het basisspelmechanisme blijft herkenbaar. Je hebt de markt waar je tegels en actiekaarten uit pakt. Met die tegels bouw je een landschap en je ontgint ook een landschap. En we hebben ook hier weer huist de geschiedenis van het landschap in Friesland, wat iets complexer was dan Groningen.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Subsidie

De hele voorgeschiedenis met Grunn zorgde er wel voor dat Van Houwelingen en Brouwer wel precies wisten hoe het proces rondom financiering bij een provincie verloopt. Daarnaast hadden ze met Grunn ook al een product in handen dat succesvol was en dat de Friezen kon overhalen. “Het hielp wel mee, denk ik”, schat Van Houwelingen in. “Anders hadden ze misschien in Friesland gedacht ‘wat is dit, een spelletjesmaker?’ en ‘is dit commercieel wel vatbaar?’ Maar dankzij Grunn hebben we kunnen laten zien dat we het spel op een mooie manier kunnen door ontwikkelen.”

Maar gaat het duo dan de komende jaren alle provincies langs? “Nou dan zijn we nog zeker twintig jaar bezig”, lacht Van Houwelingen. “Nee, we zagen vooral in het noorden, zoals in Friesland, dat het landschap passend is om een zelfde type spel te doen. We zijn niet van plan om elke provincie zo langs te gaan. Wellicht in een provincie wel een ander soort spel, maar doen moet je misschien echt wel weer een heel nieuw concept ontwikkelen.”

Door Redactie

2 gedachte over “Grunn krijgt een opvolger in Friesland: Frysk”
  1. Zelf ben ik een Fries. Friezen zijn grutsk (trots) op Frysk zijn en op hun provincie. `helpt wellicht ook mee in de verkoop. Ook in VVV kantoren als leuke souvenier. Komt er ook nog een beetje geschiedenis in het spel voor? Rijke geschiedenis om uit te putten.

  2. FRYSK zal in eerste instantie bij de betrokken musea te koop zijn. We zien bij GRUNN dat de VVV zeker een goede plek is, en dat door de verzamelactie het ook weer bezoekers naar de musea brengt. Zeker ook van buiten de provincie. Over de geschiedenis: het spel zelf gaat over de geschiedenis van het landschap. In het boekje in het spel wordt daaraan (en aan de taal) aandacht gegeven. In de scenariokaarten bij de musea zal breder historie worden aangestipt, maar lang niet alles van de historie wat interessant is zal aan bod komen.

    Mocht je op de hoogte gehouden willen worden, we hebben een inschrijflijst online staan:
    https://arjanvanhouwelingen.com/2024/11/08/aankondiging-frysk/

Reacties zijn gesloten.