PRODUCENT: Pumpkin Games
MAKER: Niek van den Brink, Timon Sluis
ILLUSTRATIES: Víctor Pérez Corbella
NEDERLANDS: ja
VERKRIJGBAAR: klik hier
In de tijd van de dinosaurussen was het voor veel aardbewoners eten of gegeten worden. De kleine dieren worden gegeten door de iets grotere en die worden op hun beurt weer gegeten door de nog grotere. Kan jij die cirkel intact houden? Een spel dat niet geschikt is voor vegetariërs.
DOEL: Elke dinosaurussen kan een andere soort op eten. De actieve speler moet een kaart spelen met een dino die de kaart die in het midden ligt kan opeten. Als dat niet lukt dan mag er een andere kaart opgelegd worden, maar dan moet je het in de volgende ronden met een kaart minder doen. Degene die als laatste nog een kaart in handen heeft, is de winnaar.
MECHANISMEN: Kaartspel
WERKWIJZE: Elke speler begint het spel met vier kaarten. Daar staat een dinosaurus op, variërend van de kleine Compognathus tot aan de Tyrannosaurus Rex. Elk van die dino’s kan sommige anderen opeten. Midden in het speelveld ligt een kaart en dat is de prooi. Kleine dino’s worden gegeven door middelgrote dino’s en die worden weer gegeten door grote dino’s. Maar zelfs die reuzen zijn niet veilig, als er bijvoorbeeld een meteoriet op aarde knalt. En dan begint de cirkel weer van van voor af aan.
De actieve speler mag dan een kaart opleggen van een dino die dan die kaart kan opeten. Daarna wordt het aantal kaarten in de hand van de speler aangevuld.
Als je geen dino op handen hebt die je kan gebruiken, dan moet je een andere kaart in het midden leggen en krijg je geen nieuwe kaart. Zodoende moet je het met minder kaarten doen. Als je de laatste kaart kwijt bent, lig je uit het spel. De speler die dan de meeste kaarten over heeft, is de winnaar.
COMPONENTEN: De kaarten hebben een speelse uitstraling, precies wat ook past bij de waarschijnlijke jonge doelgroep.
MOEILIJKHEIDSGRAAD: Volgens de makers is het spel gemaakt voor kinderen boven de acht jaar, maar jongere kinderen kunnen ook wel met dit spel aan de slag. Het is goed kijken naar de symbolen boven de kaarten en kijken welke kaart je kan spelen. Af en toe komen er wat tactische keuzes om de hoek kijken, maar die kunnen ook jongere kinderen ook wel aan.
OORDEEL: Dinosaurussen zijn erg populair bij jonge kinderen en dit spel speelt daar uitstekend op in. Het is niet al te ingewikkeld en speelt bijna zichzelf. Soms kan je al van een afstand zien dát het misgaat en waar het misgaat. Zeker als je met jonge kinderen speelt (met openliggende kaarten) kan je daar als ouder een sturende rol bij spelen.
Voor de ervaren spelers hebben de maker er een paar extra kaarten met gebeurtenissen bijgedaan, die de uitdaging net wat groter maken. Daar slagen de maker best goed in.
Het is mogelijk om meerdere ronden van het spel te spelen, waarbij de speler elke keer één punt krijgt voor een kaart die hij of zij nog in handen heeft. De speler die als eerste de tien punten weet te bereiken is de winnaar.
Het is gezegd, dit spel moet het vooral van het thema voor jonge kinderen hebben. Voor veelspelers is de uitdaging misschien niet heel groot, maar voor dino-liefhebbende kinderen is het iets dat keer op keer gespeeld kan worden.