In de podcast van Speloptafel deden we een oproep: Wat is jouw favoriete nieuwe spel dat jullie het afgelopen jaar voor het eerst hebben gespeeld. En dat leverde een karrevracht aan inzendingen op. Op basis van de uitgebrachte stemmen is deze top 20 samengesteld.
De top 20 van 2024 is ook uitgebreid besproken in de podcast van Speloptafel, aflevering 54. Die vind je hier. Het eerste deel van de lijst (20-11) vind je hier.
Hoe werkt de Top 20 van 2024? Deelnemers mochten maximaal tien titels doorgeven die ze dit jaar voor het eerst speelden, die zijn gepubliceerd in 2023 of 2024 (als de Nederlandse uitgave in 2023 of 2024 uitkwam, kon deze ook gekozen worden). Reprints, uitbreidingen en luxe uitvoeringen waren uitgesloten. Deelnemers mochten de titels in willekeurige volgorde neerzetten. Dan krijgen alle spellen 5 punten. Als er wel een volgorde was aangebracht, dan kreeg de nummer 1 tien punten en de nummer 10 één punt.
Nummer 10 – Endeavor: Deep Sea – Grand Gamers Guild
Endeavor: Deep Sea (Grand Gamers Guild) – Ontwerper: Carl de Visser, Jaratt Gray – Illustraties: Fahed Alrajil – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 60 – 120 minuten – Leeftijd: 10+ – Verkrijgbaar: Klik hier
De stille hit van Spiel van het afgelopen jaar. Een compleet nieuwe versie van het spel Endeavor: Age of Sail (2018), maar in plaats van dat je over de golven vaart, ga je met een duikboot de diepte in en ga je op zoek naar onderwaterleven.
Het feit dat het spel pas op Spiel verkrijgbaar was, zorgt ervoor dat nog maar weinig mensen het hebben kunnen spelen, maar de fans beoordeelden het bijzonder hoog.
“Eenvoudig op te zetten en uit te leggen, maar biedt een hele stevige en gevarieerde puzzel” (Wilco)
“Mijn absolute nimmer 1 van dit jaar. Ik greep er net naast op Spiel, maar toen ik hem later bij een van mijn vaste adresjes zag, heb ik geen moment getwijfeld. Wat op het eerste oog een heftig spel lijkt, is in de basis eigen zo soepel als boter, met een heel toegankelijk en overzichtelijk regelboek.” (Guido)
Nummer 9 – Ratten van Wistar – DSV Games
De grote doorbraak van de Spelletjes Vrienden als uitgever was Ratten van Wistar. En meteen een ‘stevige jongen’, want het werd ook genomineerd in de Expert-categorie van de Nederlandse Spellenprijs.
Als hyperintelligente ratten moet je een huis doorzoeken, doe je uitvindingen en probeer je zoveel mogelijk muizen/rattenbroeders onderdak te bieden. Het heeft een heel bijzonder actie-selectie-middel met een wiel, waar je ratten neer kan zetten, maar de kracht ervan hangt weer af van het aantal muizen dat er staat.
“Leuk spel, met veel variatie, de uitvindingen zijn altijd anders en heeft leuke artwork” (Stein)
“Topper” (Marco)
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 8 – Explorers of Navoria – White Goblin Games
(Explorers of)Navoria (White Goblin Games) – Ontwerper: Meng Chunlin – Illustraties: Meng Chunlin – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 40 – 80 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja
Het is toch wel opmerkelijk dat een spel dat volgend jaar pas uitkomt bij White Goblin Games, nu al in deze lijst staat. Wat moet dat dan voor komend jaar betekenen?
Veel spelers hebben de kickstarterversie al binnen en laten van zich horen in deze lijst. Navoria, zoals het gaat uitkomen bij de Goblins, is een kaart-selectie-spel, waarbij je vooruit moet komen op sporen en tegelijkertijd het goed moet doen in het verzamelen van setjes. Dat had natuurlijk in een heel klein spel verwerkt kunnen worden, maar dat is duidelijk niet gedaan. En eigenlijk is dat geen probleem.
Want meer dan 12 kaarten kiezen (of 9 bij meer spelers) doe je eigenlijk niet. Maar elke keuze van een kaart (die ook nog eens beperkt wordt door het grabbelen naar wat fiches) is een gigantisch dilemma. Dat geeft het spel de diepgang die het nodig heeft.
“Ik heb het leren kennen op Spiel, samen met Sarah, Robin en Gunther, die het vooraf had uitgezocht. Meteen aangekocht, met de uitbreiding, zodat je het ook met vijf kan spelen. Het is echt een topper. Bij ons terecht op de eerste plek!” (Tom)
“Leuk en luchtig spel. Dit spel brengt zoveel meer. Echt fijn” (Gunther)
Nummer 7 – Wyrmspan – 999 Games
Wyrmspan (999 Games) – Ontwerper: Connie Vogelmann – Illustraties: Clémentine Caprdou – Spelers: 1 – 5 – Speeltijd: 90 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
De aankondiging van dit spel had wel wat weg van een 1-april-grap. Maar toch vinden we dit spel terug in de top 10 van favoriete nieuwe spellen van de luisteraars van de Speloptafel-podcast.
Maar het spel is heel wat meer dan ‘Wingspan-met-draken’. Het geeft de veelspeler net even dat Wingspan 2-punt-0 gevoel, dat ze na tientallen potjes nodig hebben Iets meer grondstoffen, iets meer diepgang. En ja, het zijn geen echt bestaande dieren, maar de artwork daarentegen is geweldig.
“Snel uit te leggen en is ook mooier dan zijn voorganger. Biedt mogelijkheden om nog meer beurten te krijgen als je het heel slim speelt.” (Jeroen)
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 6 – Pixies – GaminBIZ
Pixies (Gamin’BIZ) – Ontwerper: Johannes Goupy – Illustraties: Sylvain Trabut – Spelers: 2-5 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Opnieuw een klein doosje van Gamin’BIZ dat opduikt in deze lijst. En ook dit is er weer eentje onder de noemer: simpel uit te leggen, maar toch ook weer een spel ‘met een bite’.
Leg kaarten van 1 tot 9 op de bijbehorende plekken. Ze scoren punten als je er twee op elkaar hebt liggen. Fantastisch met twee, maar ook erg leuk met meer.
En ook nog even een vermelding van de art-work die echt geweldig is.
“Het leukste kaartspel van het jaar. Een beetje puzzelen, een beetje mazzel hebben of net wegpakken waar de ander baat bij heeft. En schitterende artwork.” (Annemie)
“De jongste van 7 kan het zo meespelen en dat is leuk” (Michel)
“Altijd goed en leuk en altijd mee in de tas”. (Marco)
Nummer 5 – Het Witte Kasteel van Himeji – 999 Games
Het Witte Kasteel van Himeji (999 Games) – Ontwerper: Isra C., Shei S. – Illustraties: Joan Guardiet – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 80 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Winnaar van de Gouden Ludo in de expertcategorie, de Vlaamse bordspellenprijs. Dat kwam een beetje rot uit, want het spel is uitverkocht (en dat is het nog steeds). Maar o zo jammer, want het is volgens de luisteraars een topspel.
In Het Witte Kasteel van Himeji proberen de spelers invloed in het hof zien te krijgen, door werkers neer te zetten. Ze verbeteren de tuin, verdedigen het kasteel en klimmen omhoog op de sociale ladder.
“Je komt maar 9 keer aan de beurt. En dat is zoveel minder dan je zou willen. Maar in die 9 beurten gebeurt zoveel. Hoe je met maar 9 hoofdacties toch een spel speelt waarbij je je hersneen enorm moet kraken. En als je kijkt wat voor een spel je krijgt voor weinig geld. Misschein wel hét spel waar je het meeste waar voor je geld krijgt.” (Guido)
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 4 – Harmonies – Asmodee
Harmonies (Libellud) – Ontwerper: Johan Benevenuto – Illustraties: Maëvada Silva – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 30 – 45 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Was heel lang in de race voor de derde plek, maar haalde nét niet het podium. Verzamel patronen met leuke beestjes. Misschien wel de voorjaarshit van 2024 en ook goed genoeg om hoge ogen te scoren in deze lijst.
“Ik ben dol op puzzelspellen, dus deze mag niet ontbreken. Lekker snel, optimaliseren aan de hand van de opties, balen als de ander net die kaart pakt die jij wilde hebben. En het ziet er ook nog eens prachtig uit.” (Annemie)
“Een heerlijke puzzel voor even tussendoor” (Michel)
“Niet moeilijk qua regels, maar toch veel diepgang” (Stein)
Nummer 3 – Faraway – White Goblin Games
Faraway (White Goblin Games) – Ontwerper: Johannes Groupy, Corentin Lebrat –Illustraties: Maxime Morin – Spelers: 2-6 – Speeltijd: 15 – 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Volgens ons – de reviewers van Speloptafel – was dit de beste van het afgelopen jaar en veel luisteraars zijn het daar mee eens. Dit is het spel van het omgekeerd scoren. Leg de kaarten van links naar rechts en scoor ze van rechts naar links. Simpel kaartspel, maar het heeft zo’n enorme twist.
“Zeer eenvoudige maar heel leuke omgekeerde puzzel leggen. Ook het ‘wat laat ik liggen’ of ‘ga ik voor een bonuskaart of toch eerder de dikkere punten’ maken het spel boeiend” (Nicolas)
“De filler voor veelspelers die ook nog goed aan beginners is uit te leggen. Topper in zijn eenvoud, pittig door zijn keuzes.” (Manfred)
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 2 – Forest Shuffle – Lookout Games/Asmodee
Forest Shuffle (Asmodee) – Ontwerper: Kosch – Illustraties: Toni Llobet, Judit Piella – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 40-60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Ook dit is er een die door heel veel mensen was ingevuld. En ook al is er nog altijd discussie of dit nu familiespel of kennerspel is, een hoop mensen vinden ‘m goed.
Bouw een bos met dieren en schuif die dieren, multi-inzetbare kaarten, op een bepaalde manier onder een boom. De scorefase schijnt nog het grootste minpunt te zijn, alhoewel bepaalde apps tegenwoordig uitkomst bieden.
“Met slechts een stevig deck kaarten wordt een volwaardig bordspel gecreëerd. Vol interessante keuzes en afwegingen en nog voller met strategieën” (Wilco)
“Je moet elkaar continu in de gaten houden om te voorkomen dat de ander goede combinaties kan maken.” (Jeroen)
“We hebben er nu zoveel potjes van gespeeld, dat er nu toch écht een uitbreiding gekocht moet worden” (Tom)
“Het speelt zo lekker weg en voelt zo goed en bevredigend” (Nicolas)
Nummer 1 – Sky Team – 999 Games
Sky Team (999 Games) – Ontwerper: Luc Rémond – Illustraties: Eric Hibbeler, Adrien Rives – Spelers: 2 – Speeltijd: 15 minuten – Leeftijd: 12+ – Verkrijgbaar: Klik hier
Eigenlijk was al een tijdje duidelijk dat dit de nummer 1 zou worden. Hij stond vanaf de eerste dag bovenaan om die plek niet meer uit handen te geven.
Bij dit tweespelerspel moet je een vliegtuig aan de grond zetten, door het plaatsen van dobbelstenen. Maar dan wel zonder te communiceren.
Briljant in zijn eenvoud en mega-populair dit jaar. Het is ook het spel met de meeste stemmen en met de meeste maximaal aantal stemmen.
“Spannend tot de laatste worp. Lukt het wel of niet en dan snel weer een nieuwe uitkiezen.” (Annemie)
“Altijd leuk als je het vliegtuig goed aan de grond hebt gezet” (Michel)
“Mijn vriendin is er helemaal weg van en we hebben zelf bijna heel de uitbreiding al uitgespeeld. Je hebt echt het idee dat je een vliegtuig aan de grond aan het zetten bent.” (Eddy)
“Zo knap hoe het aan de grond zetten van een vliegtuig met zo’n relatief klein spel kan worden nagebootst. Verslavend leuk.” (Manfred)
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
In totaal werden er stemmen uitgebracht op 167 spellen. De complete top 40:
- Sky Team
- Forest Shuffle
- Faraway
- Harmonies
- Het Witte Kasteel van Himeji
- Pixies
- Wyrmspan
- Explorers of Navoria
- Ratten van Wistar
- Endeavor Deep Sea
- Sea, Salt & Paper
- Cities
- Lord of the Rings: Duel for Middle Earth
- Mycelia
- Distilled
- Roaring River
- Knarr
- Nunatak
- Let’s Go! To Japan
- Captain Flip
- Saltfjord
- Ticket to Ride: Legends of the West
- Sheep Showdown
- Hegemony
- SETI
- Cloudy Kingdom
- Pirates of Maracaibo
- Windmill Valley
- Intarsia
- Isle of Trains
- Reizigers van de Zuid-Tigris
- Sabika
- De Rode Kathedraal
- Rolling Heights
- Fit to Print
- Wonderous Creatures
- Daybreak
- De Wolven
- Kwakzalver: Duel
- Castle Combo
- Arcs
- Darwin’s Journey
- Kronologic: Paris 1920
- Komeet
- Slay the Spire
- Vale of Eternity
- Barcelona
- Het Onbewuste
- Fonudations of Metropolis
- Draft & Write Records
De top 20 van 2024 is ook uitgebreid besproken in de podcast van Speloptafel, aflevering 54. Die vind je hier. Het eerste deel van de lijst (20-11) vind je hier.