Nummer 20 – Captain Flip – Asmodee
Captain Flip (Asmodee) – Ontwerper: Remo Conzadori, Paolo Mori – Illustraties: Jonathan Aucomte – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 20 minuten – Leeftijd: 8+ – Verkrijgbaar: klik hier
Het spel was genomineerd voor de Spiel des Jahres, maar had de dikke pech dat het de prijzenveelvraat Sky Team als opponent had. Toch is het spel van PlayPunk/Asmodee bijzonder leuk, zeker voor het hele gezin.
In het spel trek je tegels uit een zak en plaats je ze op een schip. Elk piratenpersonage scoort op zijn of haar eigen manier. Zo levert de uitkijk vier punten op, als het op de hoogste gekozen positie in die kolom zit. De timmerman scoort drie punten, tenzij er een kanonnier in dezelfde rij of kolom zit.
Als de keuze niet bevalt, dan kan de speler altijd nog besluiten om de tegel te ‘flippen’, maar de speler is dan wel verplicht de andere kant te gebruiken.
De regels zijn binnen vijf minuten uitgelegd en er zit behoorlijk wat spanning in het spel. Toegankelijk voor het hele gezin: Captain Flip
Nummer 19 – Let’s Go! – To Japan – White Goblin Games
Let’s Go! To Japan (White Goblin Games) – Ontwerper: Josh Wood – Spelers: 1 – 5 – Speeltijd: 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Ooit bedacht toen de maker, Josh Wood, zijn vakantie naar Japan in het water zag vallen door corona. Dat leverde ons in ieder geval dit geweldige spel op. Deel je kaarten in op verschillende dagen. Een optimalisatiepuzzel, waarbij het voor het eerst niet zoveel uitmaakt dat het scoren van het spel net zoveel tijd kost als het indelen van de kaarten.
Let’s Go! To Japan is de grote najaarsklapper van White Goblin Games. Ze stonden ermee te pronken op het Spellenspektakel. En dat was best terecht, volgens een aantal deelnemers.
Nummer 18 – Nunatak – 999 Games
Nunatak: Temple of Ice (999 Games) – Ontwerper: Kane Klenke – Illustraties: Kwanchai Moriya – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 – 45 minuten – Leeftijd: 10+ – Verkrijgbaar: klik hier
Bouwen in 3D, dat is Nunatak. Bouw samen een ijspiramide op, maar het is geen coöperatief spel. Alles wat er gebouwd wordt, geeft weer de mogelijkheid om punten te scoren. En op die manier ga je naar boven.
“Bouwen en verzamelen kan haast niet leuker. Je wilt die ene kaart voor je set, maar dan kan je dus niet bouwen op de plek waar je wilt. Spannend tot het laatste punt.” (Annemarie)
Dit bericht gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 17 – Knarr – Bombyx
Knarr (Bombyx) – Ontwerper: Thomas Dupont – Illustraties: Carrion Antoine – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: nee – Verkrijgbaar: klik hier
Een klein simpel kaart-selectie-spel in zijn eenvoud. Verzamel een groep Vikingen om met hen de zeeën over te varen en te handelen met tsja… anderen. De kaarten komen in vijf verschillende kleuren. En mocht je een kaart van deze kleur uitkiezen, dan krijg je voor alle eerder gekozen kaarten van dezelfde kleur ook de bonus nog een keer. En dat kan behoorlijk oplopen. Maar om te reizen naar andere locaties, moet je kaarten afleggen. En dat stelt je voor een interessante keuze.
Knarr van Bombys speelt in 20 tot 30 minuten en is een ideaal spel voor twee spelers. Het is niet groot, speelt vlot en snel en is misschien af en toe wat ‘priegelig’, met kleine onderdelen die makkelijk van z’n plek schieten. Maar het zijn elke ronde opnieuw heerlijke keuzes die voorgeschoteld worden.
“Redelijk snel uit te leggen en het biedt een mooie game-ervaring in een kleine doos. Het speelt uitstekend met 2 of 3 en het werkt net even anders met vier, maar blijft snel. Binnen 20 minuten heb je een heerlijke filler gespeeld.” (Eddy)
Nummer 16 – Roaring River – Jolly Dutch
Roaring River (Jolly Dutch Productions) – Ontwerper: Joeri Hessels, Wouter Moons – Illustraties: Lara Velitchko – Spelers: 2 – 6 – Speeltijd: 20 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Bij dit spel was er een legertje opgetrommeld om op het spel te komen stemmen. Dat maakt op zich niet uit, want dat heb je nu eenmaal bij verkiezingen. Het was bij nog een aantal spellen zo van Nederlandse makelij, maar alleen Roaring River haalde de top 20. En om eerlijk te zijn… het is best een aardig spel.
Roaring River gaat over het samen een tocht maken over een rivier, maar pak je de wilde route, of juist de rustige. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. Stem door middel van je kaarten en de meerderheid wint. En mocht het niet goed gaan, dan kan je nog proberen het schip te laten kantelen. En dan wint degene met de minste punten. Een aardige spel, zeker met meer spelers.
“Klein, duurt niet al te lang, mooi vormgegeven” (Inge)
Nummer 15 – Distilled – Liberation Game Design
Distilled (Liberation Game Design) – Ontwerper: Dave Beck – Illustraties: Erik Evensen – Spelers: 1 – 5 – Speeltijd: 30 – 150 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Het spel is wat ouder, maar het is nog niet heel erg lang uit in het Nederlands. En dus komen er meerdere mensen met dit spel op de lijst. Bij Distilled neem je een destilleerderij over en ga je sterke dranken maken.
Het spel neemt je mee in de thematische reis van het maken van sterke drank. Een avondvullend groot spel, dat ook goed te spelen is, zonder dat je compleet dronken aan tafel zit. Ook al is dat redelijk thematisch.
“Leuk, groot en thematisch. Het thema versterkt de spelbeleving.” (Stein)
Dit bericht gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 14 – Mycelia – Ravensburger
Mycelia (Ravensburger) – Ontwerper: Daniel Greiner – Illustraties: Justin Chan, Matt Paquette – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 45 minuten – Leeftijd: 9+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Ja, dit werd een lastige, want er kwamen dit jaar twee Mycelia’s uit: van Ravensburger én van Happy Meeple Games. En laten ze nou allebei stemmen hebben gekregen.
De versie van Ravensburger kreeg echter veel meer stemmen. Het spel is een soort ‘mijn eerste deckbuilder’, waarbij zelfs kinderen van 6 tot 7 jaar mee kunnen doen. Maar voor de ouderen, de veelspelers’, zitten er ook wat ingewikkelder kaarten bij.
Door de tactische keuzes en het spelmechanisme is het zowel interessant voor families of voor veelspelers, als een spelletje tussendoor. Werd ook genomineerd voor de Gouden Ludo, de Vlaamse spellenprijs, maar moest uiteindelijk een meerdere erkennen in Forest Shuffle.
Nummer 13 – Lord of the Rings: Duel for Middle Earth – Repos Productions
Lord of the Rings: Duel for Middle Earth (Repos Production) – Ontwerpers: Antoine Bauza, Bruno Cathala – Illustratoren: Vincent Dutrait – Spelers: 2 – Speeltijd: 30 – 45 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Is het een remake van 7 Wonders, of brengt het genoeg verandering naar de tafel om een zelfstandige titel te zijn? De discussie over Lord of the Rings: Duel for Middle Earth is voorlopig nog niet voorbij.
Maar veel mensen zijn er wel fan van. Het spel is op drie manieren te winnen en het hele puntensysteem van 7 Wonders Duel is overboord gegooid. Het zorgt voor meer spanning en het spel vliegt regelmatig alle kanten op.
Wij ervaarden het spel als een versie met ‘meer spanning’, omdat elke keuze een fatale kan zijn. Daarnaast is het ook meer gestroomlijnd dan het oudere broertje. Hoe het ook moge zijn… het spel kreeg genoeg stemmen voor een plekje in de top 20 van het afgelopen jaar.
“Een geweldig spel, met gestroomlijnde gameplay, met geweldige artwork.” (Jean-Gilles)
Nummer 12 – Cities – 999 Games
Cities (999 Games) – Ontwerper: Steve Finn, Phil-Walker Harding – Illustraties: Jorge Tabanera Redondo – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 – 40 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
In Cities moet je via je een wijk in elkaar zetten die voldoet aan allerlei eisen. Je kan grondplannen, gebouwen, versiering en einde-spel-score-mogelijkheden kiezen. En van elk één. Kort bondig, snel uitgelegd en snel gespeeld.
Net iets te lang om een filler genoemd te worden, maar het speelt wel makkelijk op een doordeweekse avond. Misschien iets te licht voor de doorgewinterde speler, maar toch een heel aardig spel.
“Lekker met het gezin speelbaar, niet te lastig, maar wel heel leuk” (Jean-Gilles)
“Een vlotte citybuilder met leuke variatie. Elke stad geeft een andere puzzel” (Stein)
“Een zeer leuk familie-familie-plus spel en ook de veel-speler kan hier best veel plezier aan beleven” (Marco)
Dit bericht gaat verder onder deze advertentie:
Nummer 11 – Sea, Salt & Paper – Gamin’BIZ
Sea, Salt and Paper (Gam’inBIZ) – Ontwerper: Bruno Cathala, Theo Rivière – Illustraties: Lucien Derraine, Peire-Yves Gallard – Spelers: 2-4 – Speeltijd: 30-45 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: Klik hier
Veel geprezen en dus komt deze ook in de favorietenlijst van de Speloptafel-luisteraars voor. Het concept is simpel. Je pakt één of twee kaarten, kijkt of je setjes van twee hebt en die leveren dan punten en een extra actie op.
Als je zeven punten hebt kan je de ‘alles-of-niets’ gok nog nemen om de concurrentie echt op achterstand te zetten. Ondanks dat we vrij veel kleine kaartspelletjes hebben, doet dit spel écht wat nieuws.
Was genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs, maar moest de meerdere erkennen in Sky Team.
“Prima!!” (Marco)
“Top-spelletje in een klein doosje” (Christiaan)