Producent: Taiwan Boardgame Design (TBD) – Maker: Zong-Ger – Illustraties: Yuliya Derbisheva – Spelers: 2-5 – Speeltijd: 15 minuten – Nederlands: Nee

Voor de kerstdagen zocht ik nog een klein thematisch spelletje, helemaal in de kerstsfeer. Mijn oog viel toen op Christmas Tree van Taiwan Boardgame Design. Maar is wat je van ver haalt ook altijd lekker, zoals het spreekwoord luidt?

DOEL: Maak setjes met kerstbomen, koekjes, cadeautjes en rendieren. Maar als je een setje inlevert, moeten andere mensen mogelijk ook kaarten afleggen. 

MECHANISMEN: Set-collection, kaartspel

WERKWIJZE: In Christmas Tree is het de bedoeling om punten te verzamelen door het inleveren van sets van kaarten. Die kaarten verzamel je op tafel, die daar liggen in een kerstboomvorm. De bovenste rij is één kaart, de tweede twee, de derde drie. Maar de onderste twee rijen zijn het meest interessant, want daar liggen vijf en zeven kaarten. 

Die rijen zijn interessant, omdat je de kaarten per rij pakt. De bovenste rij is gratis, maar wil je de kaarten in de vijfde rij pakken, dan moet je bij elke rij een kaart toevoegen. 

Je tweede optie in je beurt is het neerleggen van een set. Drie kaarten leveren één punt op, vier kaarten leveren twee punten op en vijf kaarten drie punten. Je kan je sets aanvullen met jokers (kerstmannen), zodat ze een stuk groter lijken, dan ze eigenlijk zijn. 

En stel dat je net een set met rendieren hebt ingeleverd, dan moeten alle andere spelers vervolgens de helft van hun rendieren ook inleveren (afgerond naar beneden). 

Als een speler een bepaald aantal punten haalt (bij twee spelers is dat zeven punten, bij vier spelers is dat vijf punten) dan zit het spel erop. 

COMPONENTEN: Bij een kerstspel moet het spel natuurlijk ook kerst uitstralen. Dat de kaarten neergelegd worden in een kerstboom-vorm, helpt daarbij wel. Ook de illustraties van de cadeautjes, rendieren en kerstmannen zijn prima en lekker ‘kerstig’. 

INTERACTIE: Dit spel draait om interactie. Wie haalt die kaarten voor je neus weg? Of gaat iemand voor de grote klapper en pakt die persoon 5 of 7 kaarten, waarmee ze de andere rijen nog interessanter maken, omdat die verder worden aangevuld.

Maar als een andere speler een set inlevert met kerstbomen, die jij zo fanatiek zat te verzamelen, om een set van 5 in te kunnen leveren, dan moet je dus de helft van je kerstbomen inleveren. Vervolgens gaan er dan wat niet-kerstige woorden over tafel, maar dat is nu eenmaal de risico van het spelen van een spel. 

OORDEEL: Als je op zoek bent naar een licht kerstig spel, dan heb je hier een voltreffer mee. Deze kunnen oma en haar kleinkind gewoon makkelijk meespelen. De regels zijn niet moeilijk, maar tegelijkertijd zitten er ook echt wat keuzes in. 

Het spel bij twee spelers eindigt als iemand zeven punten heeft. Bij een hoger spelersaantal is dat vereiste aantal punten een stuk lager. Maar dat is eigenlijk iets te laag. Je hebt dan steeds net het idee dat je er lekker in zit en dan is het spel alweer afgelopen. (Huisregel-tip: ook bij vier spelers doorgaan tot iemand zeven punten heeft). 

Voor een klein simpel kaartspelletje (want meer dan een stapeltje van ongeveer 100 kleine kaartjes is het niet) komt deze bijzonder leuk uit de verf. Deze komt volgend jaar met kerst zeker weer uit de kast.

Het spel Christmas Tree is ook besproken in de zestiende aflevering van de Speloptafel podcast:

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *