Bollebus – Wetenschappelijke Bordspellendag – zaterdag 06 april 2024 – volwassenen en jongeren vanaf 10 jaar – Het Spey, Kerkdreef 4, Vichte (West-Vlaanderen) – Toegang: € 5,-

Op 6 april vindt in Vichte, niet ver van Kortrijk, de tweede editie plaats van de Bollebus ‘Wetenschappelijke bordspellendag’ plaats. Op die dag komen er alleen maar spellen op tafel die iets met wetensschap te maken hebben. “Maar saai is het zeker niet”, benadrukt Sara. 

Sara en Jens zijn beide afgestudeerd wiskundige en proberen dus wetenschap (en niet zozeer alleen wiskunde) beter voor het voetlicht te krijgen. “Het is nog altijd lastig voor wiskundigen om te merken dat wiskunde zo’n stigma heeft”, legt Jens uit in aflevering 27 van de Speloptafel-podcast. “Iedereen zegt maar dat je wiskundige nergens voor nodig hebt. Maar het speelt in vrij veel spellen een belangrijke rol.”

“En we proberen ook af te komen van het stigma dat het niet leuk zou zijn”, voegt Sara daar aan toe. “Spellen zijn een mooie manier om dat tegen te spreken.”

Van biologie tot aan scheikunde

En dus liggen er op 6 april tal van bordspellen op tafel die op een of andere manier iets met wetenschap te maken hebben. Van Dr. Eureka voor de kleinsten tot aan de iets zwaardere spellen van Genius Game. “Dat is een uitgever die heel duidelijk wil uitstralen, dit is de wetenschap die erachter zit. Denk aan spellen als Cellulose, over hoe je cellen in elkaar zitten of Genotype, over genetica”. Dat laatste spel is ook door Happy Meeple Games uitgegeven.

“Een ander goed voorbeeld is Kluster”, gaat Jens verder. “Een spel waarbij je met magneetjes aan de slag gaat. Je maakt dan kennis met simpele principes rondom magnetisme en toch is het interessant.”

Thematisch

Op de Wetenschappelijke bordspellendag staan de spellen verdeeld op thema. Jens: “We hebben een biologiehoek, een chemiehoek, een fysicahoek. En helemaal op het einde staan de abstracte spellen, zoals Turing Machine, met allerlei wiskundige codes. De bedoeling is dan de mensen vooral iets zoeken dat hen aanspreekt.”

En je hoeft zelf niet persé een bolleboos te zijn om aan te schuiven. “Het gaat er vooral om dat de spellen toegankelijk zijn”, zegt Sara. “Denk maar aan Dokter Eureka, een leuk spel voor jonge kinderen. Maar ook leuk voor volwassenen die snel een puzzel in hun hoofd willen oplossen.” Jens: “De enige voorwaarde is dat je geïnteresseerd bent in wetenschap.”

Sara Chiers en Jens Bossaert zijn samen de drijvende krachten achter Bollebus, een stichting (vzw) die als doel heeft om wetenschap van haar slechte imago af te helpen. Het is niet saai en je komt het overal tegen, vaak ook zonder dat je het door hebt. Bollebus organiseert meerdere workshops. Naast de bordspelmiddag zijn er ook activiteiten als ‘wetenschappelijk bakken’, ‘creatief met code’ en puzzelplezier, waarbij steeds ook de wetenschap centraal staat.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *