Black Friday is een dag waar bordspellenliefhebbers misschien wel kwijlend kijken naar de prijzen in de Verenigde Staten. Bordspellen die hier 40 tot 50 euro kosten, worden daar voor soms 10 tot 20 dollar aangeboden. Maar in hoeverre kunnen spelverslaafde Nederlanders daarvan meeprofiteren?

Veel spelers zullen hun mailbox (of spam-box) inmiddels vol hebben staan met allerlei aanbieden, die niet alleen op 23 november gelden, maar waarschijnlijk een heel weekend of soms nog langer. Ook sommige online bordspelwinkels doen eraan mee. 

Black Friday is de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten en het traditionele begin voor kerstaankopen. Vaak worden klanten dan gelokt met hoge kortingen. Winkels zijn langer open en mensen staan vaak uren in de rij voor de bizarre kortingen.

Maar waar in de Verenigde Staten de kortingen voor een stormloop kunnen zorgen, blijft dat in Europa nog een beetje achter. Dat heeft voornamelijk met de aanbiedingen te maken. Waar in Amerika de kortingen soms oplopen tot vijftig procent of meer, blijft dat aan deze kant van de oceaan vaak bij tien tot twintig procent. 

En dan is het dus de vraag: ‘Heeft het zin om spellen te importeren uit de Verenigde Staten rondom Black Friday’

Aanbod

Om antwoord op die vraag te kunnen geven moeten we eerst naar het aanbod kijken. Dat is gigantisch en dat maakt het moeilijk om te vergelijken. Gelukkig zijn er bepaalde websites die kunnen helpen bij het uitzoeken naar mooie aanbiedingen. 

De website Tabletop Bellhop (https://tabletopbellhop.com/tabletop-gaming-deals/amazon-black-friday-boardgames/) houdt het hele jaar aanbiedingen in de gaten en vooral rondom Black Friday hebben ze het druk. De aanbiedingen komen (mede door tipgevers) als een tsunami op hen afgestormd. 

De prijzen staan overzichtelijk samengesteld (zelfs per categorie en prijsklasse) en als de korting écht gigantisch is (meer dan 50%) dan staat er zelfs een speciaal tekentje bij. Op die manier kwam ik uit op Amazon bij het Iello-spel For the King (and me), dat in het Nederlands is uitgebracht onder de naam Lang leve de koning. Met een korting van 54% wordt dit spel aangeboden voor ruim $ 12,-. 

Dat klinkt als een koopje, zeker door de gunstige euro-dollar-koers. Maar dan zit daar het addertje onder het gras: de ‘shipping’-kosten. Die liggen voor dit spel rond de $ 13,-. Dat is haast niet voor te stellen. Dat je meer dan de helft van de totale kosten kwijt bent voor transport. 

Bulk

Maar heeft het dan zin om meerdere spellen tegelijk te kopen? Als die kosten over meer spellen gedeeld kunnen worden, dan valt het misschien wat lager uit. We namen de proef op de som. 

Na een korte zoektocht komen we op vier spellen, die allen op Amazon heel gunstig geprijsd zijn: 

Het totale bedrag komt uit op $ 74,96. Dat is omgerekend nog geen 69 euro, volgens de toen geldende koers. Bijna zeventig euro voor vier splinternieuwe spellen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. 

Dat is het ook. 

Want de shipping valt misschien niet zo hoog uit, $ 31 dollar, dan is er ook nog zo iets als invoerbelasting. De ‘estimated tax’ (want het zou ook nog eens hoger uit kunnen vallen) is nog eens $ 22 dollar. Daarmee komt het totaalbedrag uit op $ 128,98 (€ 118). Dat is al heel wat minder positief. 

Vergelijken

Maar is het nog steeds goedkoper dan de prijzen in Nederland? Laten we dat eens uitzoeken. We hebben de prijzen ingevoerd bij een van de grootste online-bordspellen-aanbieders in Nederland. Daar kwam dit spellenpakket uit op 123 euro. Dat is inclusief bezorging. 

Met andere woorden: het importeren van deze spellen uit de Verenigde Staten levert je vijf euro korting op. 

Maar dan nog: goedkoper is goedkoper, toch? Nou, niet helemaal. Want je vergeet een belangrijk detail. De verzending kost niet alleen geld, het kost ook tijd. Op de website van Amazon staat ook aangegeven hoe lang het gaat duren voordat de spullen worden afgeleverd in ons koude kikkerlandje. En dat duurt vaak drie weken (6 tot 14 december) tot zelfs mogelijk anderhalve maand. En dat terwijl je de bestelling bij de Nederlandse winkel waarschijnlijk over anderhalve dag in huis hebt. 

En andere aanbieders dan Amazon dan? De vraag is maar of dat zoveel goedkoper is. De grote verschilmaker is namelijk de verzending. En aangezien Amazon met gigantische hoeveelheden werkt, is de kans dat zij nét iets goedkoper kunnen verzenden, zeer realistisch. En bovendien heeft een Amazon niets te zeggen over de importbelasting. 

Conclusie

Ja, de prijzen die in Amerika betaald worden voor bordspellen rondom Black Friday zijn bizar laag. Maar door alle restricties zoals afstand en belastingen, profiteren we daar niet van mee. 

Middenstanders in Nederland hoeven dus niet bang te zijn dat Nederlandse spellenliefhebbers op korte termijn in deze periode (ook nog eens vlak voor de feestdagen) op grote schaal gaan importeren uit de Verenigde Staten, want daar is het prijsverschil veel te klein voor, zeker als de Nederlandse verkoper er een ‘bescheiden korting’ van 10 procent er tegenaan gooit.  

De vergelijking is gemaakt op basis van de op dat moment geldende prijzen (aanbiedingen voor Black Friday), verschepingskosten door Amazon en de toenmalige koersen.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *