In de laatste paar jaar zijn er tal van spellen op de markt gekomen waarbij muziek en spotify een rol spelen. Vooral Hitster is daarbij een groot succes, maar in de nasleep daarvan verschenen meer van dit soort spellen die dit principe gebruiken. Maar welke past het beste bij jou? Speloptafel zoekt het uit.

In aflevering 61 van de Speloptafel-podcast worden de verschillende spellen getest

In de test worden vijf verschillende spellen vergeleken: Hitster: Guilty Pleasures, Remember the Music, Hitster Bingo, QR Music Cards en Hitster: TV & Movie Soundtracks. De spellen zijn getest met een Spotify-premiumaccount die niet absoluut noodzakelijk is, maar wel wordt aangeraden.

Hitster: Guilty Pleasures (Jumbo) – Ontwerper: Marcus Carleson – Spelers: 2 – 10 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 16+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Hitster: Guilty Pleasures – In Hitster moet je een tijdlijn maken met tien verschillende nummers, in de juiste volgorde. Iedere speler of team krijgt een beginkaart met een nummer, waar ook een jaartal op staat. Bij elk nummer moet deze op de goede plek in de tijdlijn geplaatst worden.

Als een speler of team ook de titel en artiest goed weet, verdienen ze een fiche. Dat kunnen ze gebruiken bij een mogelijk verkeerde gok van een ander team. Dat geeft je de mogelijkheid om een kaart (maar dan moet deze wel verkeerd geplaatst zijn) te stelen.

Pluspunten: Het spel is enorm toegankelijk en heel simpel uit te leggen. Door de speciale Hitster-app ben je binnen de minuut aan het spelen en begrijpt iedereen het. Daarmee wordt je meteen in het ‘feest der herkenning gestort’.

Een ander groot voordeel is dat je altijd een kans maakt. Zelfs al heb je helemaal geen verstand van een bepaalde muzieksoort of tijdperk, je kan altijd een gok doen en een redelijk kans maken.

Minpunten: Het spel heeft zo’n aantrekkingskracht dat je het meerdere keren achter elkaar wilt spelen. En na de zoveelste keer is de kans toch wel redelijk aanwezig dat je sommige nummers meer dan eens hoort, ook al is de stapel kaartjes toch wel heel groot. En dan moet je weer een nieuwe editie aanschaffen.

Dit spel is vooral voor: De muziekliefhebber die snel samen een hoop lol wil hebben. Voor de mensen die net wat minder muziekkennis, kunnen gewoon aanhaken bij mensen die net wat meer weten. En samen blijk je dan een hele hoop te weten.

“Het haalt herinneringen naar boven van heel lang geleden. Je krijgt ook regelmatig van die ‘oh ja’-gevoelens. En dan zit het nog ergens achter in je hoofd en dan weet je het nog. Dat is heel tof.”

“Het is gewoon lekker swingen. Zeker met deze versie hoor je gewoon allemaal slechte muziek. Geweldig.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Remember the Music (BOTI/Asmodee) – Spelers: 2 – 6 – Speeltijd: 30 – 60 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Remember the Music: Bij dit spel draait het meer om kennis. In het spel zijn de teams of individuele spelers op zoek naar de artiest of groep. Ze krijgen een aantal tips, die eerst over de achtergrond of carrière gaan en later over bekende albums en hun grootste hit. Na de laatste tip wordt ook een muziekfragment afgespeeld.

Hoe eerder je een antwoord geeft, des te grotder het aantal punten is dat je kan halen. Maar als je een antwoord fout hebt, dan moet je weer punten inleveren. Degene die zijn of haar pion als eerste van 40 naar 1 heeft weten te krijgen is de winnaar.

Pluspunten: Dit spel is wel voor de doorgewinterde muziekkenner. Tal van kleine feitjes, namen en gebeurtenissen komen in dit spel voorbij. Daarnaast is vrijwel elk fout antwoord fataal.

Minpunten: Het grootste pluspunt is tegelijkertijd het grootste minpunt. De eerste tips zijn soms zo ‘kenner-gevoelig’ dat het voor de gemiddelde liefhebber bijna onmogelijk is om een goed antwoord te geven. Als er één speler of deelnemer van een team een Leo Blokhuis-in-de-dop is, dan kan de rest wel inpakken. Als je dan als gok nog terugkomen, is de kans dat je heel veel punten moet inleveren. Aan de andere kant is het bij ‘onbekende muziekgebieden’ ook nog een stuk lastiger om het goede antwoord te raden.

De rol van de muziek is een stuk kleiner, omdat deze altijd pas na de laatste tip gespeeld mag worden. Ook is het scannen (en vervolgens op een link klikken) ook niet echt de meest ideale werkwijze.

Door het gebrek aan muziek en de kans om flink wat punten in te leveren is de kans dat het spel traag en langzaam aanvoelt een stuk groter.

Dit spel is vooral voor: De absolute muziekkenner, die Hitster te makkelijk vindt.

“Het gaat nu niet om het luisteren naar de muziek, maar echt om de kennis. Het gaat wel heel ver met de muziekkennis en de namen van artiesten en broers en zussen en familierelaties en alles erop en eraan. Als je alle Top2000 boeken leest en meedoet met die muziekquizzen dan is dit echt je spel.”

“Ja, dit is echt het kraken van de hersenen. Je moet echt het onderste naar boven halen. Maar als je Leo Blokhuis bent, dan is dit echt wel een leuk spel.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Hitster Bingo (Jumbo) – Spelers: 2 – 10 – Speeltijd: 30 – 60 minuten – Leeftijd: 16+ –Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Hitster Bingo – Hitster Bingo is een spel dat in de basis wel op Hitster lijkt, maar veel meer variatie biedt in de vragen. Centraal staat een discobal die kan draaien. Dat levert een vraag op over het muziekfragment in een van de vijf categoriën, zoals ’titel’, ‘artiest’, ‘publicatiejaar’ of het iets makkelijker ‘uit welk decennium komt dit nummer’.

Bij een goed antwoord mogen de spelers/teams een vakje aankruisen op hun ‘bingobordje’. Degene die als eerste een hele rij of kolom goed heeft, is de winnaar.

Pluspunten: Dit spelbrengt Hitster op een nieuw niveau. De vragen zijn gevarieerder (zowel in moeilijkheidsgraad als de afwisseling). En alle spelers spelen het hele spel door mee. Er is geen enkel moment in het spel dat ‘het niet jouw beurt is’.

Minpunten: Het spel is iets groter en past wat minder goed in je binnenzak. Nou ja, daar past het gewoon helemaal niet in. De opzet is ook wat langer, net als de speeltijd. Waar Hitster vaak in een kwartier tot een half uur wel voorbij is, duurt deze zeker een half uur of langer.

Daar komt bij dat sommige categorieën wel wat lastiger zijn dan anderen. Zo is de ene categorie, het exacte publicatiejaar, toch wel van een ander niveau, waarbij je dus ook een dosis geluk nodig hebt. Maar als je die categorie persé wil vermijdend, dan maken de bingokaarten dat meestal ook wel mogelijk.

Ook blijkt bij dit spel dat je veel meer antwoorden goed kan hebben en toch kunt verliezen. Het gaat er gewoon om wie als eerste de vijf antwoorden goed heeft die op één rij liggen. (maar dit kan natuurlijk ook als pluspunt gezien worden).

Dit spel is vooral voor: Mensen die net even wat meer speeluitdaging zoeken dan de gewone Hitster biedt.

“Voor mij is deze echt wel beter dan de gewone Hitster, want ik vind het veel uitdagender, omdat je verschillende dingen moet weten.”

“De afwisseling is top. En het leuke is, je blijft altijd in de wedstrijd, want je weet nooit waar de discobal op eindigt.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

QR Music Cards (Jora Games) – Spelers: 2+ – Speeltijd: 15 – 45 minuten – Leeftijd: 16+ –Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

QR Music Cards – De Nederlandse uitgever Jora Games is ingesprongen op de muziekspellenhype door QR Music Cards op de markt te brengen. Het spel komt in een klein doosje met wat kaartjes en wat informatie. En dat is alles wat er nodig is. De makers hebben drie verschillende sets met regels bedacht. Daarbij komt er één wel heel erg overeen met de regels van Hitster, er is een ‘combat-modus’ en wij kozen voor de ’twee-van-de-drie’. Daarbij moeten mensen van het fragment twee van de drie componenten moeten raden: artiest, titel en decennium.

Pluspunten: Dit spel is een doosje met wat kaartjes, meer niet. Dat maakt het supercompact. In je binnenzak, op pad, en zodra iedereen in de stemming is, wat kaartjes erbij pakken.

Het grootste voordeel is dat Jora Games heel veel verschillende edities aanbiedt. Wij speelden de mix-versie, die het meest algemeen overkomt. Maar er zijn ook seventies/eighties, nineties/zeroes versies en zelfs speciale edities zoals Songfestival, Après-ski, Rock, Hardstyle en zelfs kerstliedjes. Het is dus veel specifieker op een publiek samen te stellen dan een gewone Hitster.

Minpunten: Het grootste minpunt is hetgene dat Hitster níet heeft: een eigen app. Daardoor zit je toch een beetje te goochelen met je telefoon en gaat het wat minder soepel dan bij de grote broer.

Dit spel is vooral voor: Mensen die van één specifieke soort muziek houden en iets simpelweg mee willen nemen.

“Een schattig klein meeneemspelletje en leuk om te spelen, want het draait echt om de muziek.”

“Met de twee-uit-de-drie-versie maak je altijd een beetje kans. Het decennium heb je wel vaak goed en als je dan ook nog eens goed luistert naar de titel, dan kom je vaak een heel eind.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Hitster: Movies & TV Soundtrack (Jumbo) – Ontwerper: Marcus Carleson – Spelers: 2 – 10 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 16+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Hitster: Movies & TV Soundtracks – Dit is de eerste mini-uitbreiding van Hitster, want de andere edities zijn allemaal ‘stand-alone’ en zijn dus zonder de andere versies te spelen. Heel veel mis je er niet aan, want het zijn alleen wat minder kaartjes en er zitten geen Hitster-fiches in.

De muziekfragmenten laten niet de artiest en het titel van het nummer zien, maar de artiest en de film of serie waar het bij hoort. Dat gaat om hele bekende series zoals Friends en Seinfeld die al wat ouder zijn, tot aan moderne series als The Crown en Stranger Things. Qua films zitten de meeste klassiekers er wel bij.

Pluspunten: Uitgekeken op de standaard muziekfragmenten? Dan geeft Hitster Movies & TV Soundtracks een aardige variant. Bovendien betrekt het naast de muziekliefhebbers er ook de film- en serieliefhebbers bij het spel.

Minpunten: Sommige groepen en muzikanten zijn wel vrij bekend, maar het overgrote deel van de musici die verantwoordelijk zijn voor de hele bekende muziekstukjes zijn voor het grote publiek een groot vraagteken. Gelukkig zorgt het Hitster-principe meteen voor een oplossing: het gaat niet om de combinatie artiest-titel, maar om wáár dit nummer op de tijdlijn geplaatst moet worden. En met bepaalde filmkennis kom je dan een heel eind.

Dit spel is vooral voor: Filmliefhebbers. En mensen die wel een beetje klaar zijn met alleen maar muziek.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

En wat vinden wij ervan?

Na een avondje flink doorhalen is er in ieder geval behoorlijk gelachen bij de verschillende muziekspellen. De tijdsdruk zorgt voor bizarre antwoorden en een hoop lol.

De spellen bieden allemaal wat anders en passen vooral bij het soort speler. De echte muziekkenner zal bijvoorbeeld zich meer thuisvoelen bij Remember the Music, terwijl degene die gewoon een hoop muzieklol wil hebben zich meer zal thuisvoelen bij QR Music Cards of een van de Hitster-versies.

Qua spelgemak is Hitster wel het meest prettig. De gratis app maakt het zo gemakkelijk om te spelen, plus dat iedereen dan ook mee kan doen. Mits je de premium-versie van Spotify gebruikt natuurlijk.

Hitster en QR Music Cards hadden wel een bijkomend probleem. Als je het spel heel vaak speelt, wat de afgelopen dagen hier dus het geval was, dan ontstaat het ‘hey dat heb ik al eerder gehoord, dat is dát nummer’-gevoel. Nu speelden wij het spel wel opmerkelijk veel, dus dat probleem is niet bijzonder groot. Bovendien komen er steeds meer verschillende versies uit.

Het spel speelt prima met teams, maar ook met individuen (zelfs met twee spelers) valt het prima op z’n plek. De spellen geven aan 16+. Dat is bij Remember the Music zeker het geval, maar is wat losser bij Hitster en QR Music Cards, zeker met de huidige jonge tiktok-generatie, waarbij oude muziek regelmatig voorbij komt.

Eigenlijk kan je je geen bult vallen aan deze spellen, want je moet wel een hele grote muziekhater zijn, wil je dit niet leuk vinden. En die mensen zijn op één hand te tellen.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *