Begin je al nerveus te worden? Heb je nog steeds geen cadeau gekocht voor die enorme spelliefhebber in de familie? Diegene die de Kallax heeft volstaan met de iets zwaardere spellen, maar die wel verwacht dat jij met een leuke, goede titel op de proppen komt voor onder de kerstboom. Geen nood! Speloptafel is hier met tien nieuwe tips!

Deze lijst was ook terug te luisteren in podcast 51 van Speloptafel. Die vind je hier.

Ook in dit geval hebben we vooral gekeken naar redelijke nieuwe spellen, die ook nog behoorlijk goed verkrijgbaar zijn.

De top 10 kwam ter sprake in aflevering 51 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Tip 1 – Odin

Odin (White Goblin Games) – Ontwerper: Uwe Rosenberg – Illustraties: Dennis Lohausen – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 30 – 120 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Het spel Odin van White Goblin Games is het afgelopen jaar in het Nederlands uitgekomen.

Het is een worker-placement spel, een spel waarbij je je poppetjes kan inzetten op maar liefst 60 verschillende plekken. Laat ze vissen, jagen, bouwen of historisch-incorrecte vikinghelmen met hoornen erop maken. Alles kan.

Met alle producten die je bouwt kan je een kaart met je dorp steeds verder volbouwen. En daarmee dek je de minpunten af die erop staan. Er is ook nog een uitbreiding onderweg, de Noormannen. En die komt over een paar maanden uit.

Tip 2 – Spirit Island

Spirit Island (999 Games) – Ontwerper: R. Eric Reuss – Illustraties: Jason Behnke en 14 anderen – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 90-120 minuten – Leeftijd: 13+ – Nederlands: ja – VerkrijgbaarKlik hier

Het was dit jaar de vreemde eend in de bijt bij de Nederlandse Spellenprijs: Spirit Island. Maar het spel is net uit in het Nederlands.

Spirit Island, een van de grote favorieten van Karsten, draait om een eiland met goden, maar dat eiland krijgt bezoek van kolonisten. En waar je bij Catan moet proberen het hele eiland te koloniseren, moet je bij Spirit Island juist proberen om te voorkomen dat die Kolonisten het hele eiland volgooien met dorpjes, steden en Starbucks-filialen.

De spelers zijn goden, die allemaal een eigen kracht hebben. Het houdt het spel heel herspeelbaar.

Tip 3 – Ark Nova

Ark Nova (White Goblin Games) – Ontwerper: Mathias Wigge – Illustraties: Steffen Bieker, Loic Billiau, Dennis Lohausen, Christof Tisch – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 90 – 150 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Een van de grote topspellen van de afgelopen jaren is Ark Nova. Bouw een dierentuin en plaats er dieren in.

Het spel werkt met een speciaal mechanisme: de river. Dat zijn vijf kaarten waar acties op staan. De plek van de kaart geeft de kracht aan. Als een kaart gebruikt is, dan schuift de kaart terug naar het begin.

Nu zijn er wel meerdere spellen over dierentuinen gemaakt, ook de laatste jaren, maar eigenlijk is dit de beste. Thematisch klopt het lekker, het is pittig, maar zeker niet te zwaar.

En mocht de persoon dit spel al hebben, dan kan je altijd kijken naar de uitbreiding ‘marine world’. Dan krijg je er heel veel zeediertjes bij en een paar kleine nieuwe mechanismen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Tip 4 – Forest Shuffle

Forest Shuffle (Asmodee) – Ontwerper: Kosch – Illustraties: Toni Llobet, Judit Piella – Spelers:  2 – 5 – Speeltijd: 40-60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Het is een van de meestbesproken spellen van het afgelopen jaar. Dat is niet zo gek, gezien het aantal prijzen dat dit spel in de wacht heeft weten te slepen. Maar is het nou een familiespel of een kennerspel?

Wij bij Speloptafel komen er ook niet precies uit en nemen daarom geen enkel risico. We zetten het in beide categorieën op de lijst met tips. Problemen mee?

Wat valt er verder nog over het spel te zeggen dat nog niet gezegd is? Je legt kaarten neer met bomen, voegt daar dieren aan toe (schuift het met één helft onder de kaart van de boom) en je scoort punten.

En zeg nou zelf: als het de Nederlandse Spellenprijs én de Gouden Ludo heeft gewonnen, dan moet het spel toch goed zijn?

Tip 5 – Kronologic: Paris 1920

Kronologic: Paris 1920 (Geronimo Games) – Ontwerper: Fabien Gridel, Yoann Level – Illustraties: Arch Apolar, Yann Valéani – Spelers:  1 – 4 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

In het spel Kronologic: Paris 1920 ga je op zoek naar degene die een moord gepleegd heeft in het Operagebouw. Zie het maar als een Cluedo, maar dan voor de liefhebber van wat zwaardere spellen.

In dit spel krijg je informatie over wie waar op welk tijdstip is geweest en dat moet leiden tot de oplossing van het mysterie.

Het spel is van de makers van Turing Machine en op het eerste gezicht heeft het ook wat overeenkomsten. Je krijgt weer van die ponskaartjes, kaarten met gaten erin, en dat moet leiden tot de oplossing. Voor de fanatieke sudoku-puzzelaar, Kroninlogic: Paris 1920.

Tip 6 – Windmill Valley

Windmill Valley (Board & Dice) – Ontwerper: Dani Garcia – Illustraties: Pedro Codeco, Zbigniew Umgelter – Spelers:  1 – 4 – Speeltijd: 45-90 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Eigenlijk is het een schande dat het meest Nederlandse spel van het afgelopen jaar is ontworpen door een Spanjaard en is uitgebracht door een bedrijf uit Polen. Maar goed…. Windmill Valley is tulpen, molens, polders en klompen. Nou ja, geen klompen dan, maar het scheelt heel weinig.

In dit enorm kleurrijke spel ga je tulpen verhandelen, bouw je molens en probeer je droge voeten te houden. Tulpen leveren punten op, maar alleen in bepaalde combinaties.

Ook draait het spel om bepaalde wielen, die ronddraaien, want dat doen wielen meestal, maar dit keer zitten er ook acties op. En die acties kun je verbeteren. Joh, er gebeurt zoveel. Alleen een draaimolen met de grootste hits van André Hazes ontbreekt. 

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Tip 7 – Everdell Farshore

Everdell Farshore (White Goblin Games) – Ontwerper: James A. Wilson, Clarissa A. Wilson – Illustraties: Jacqui Davis – Spelers:  1 – 4 – Speeltijd: 40 – 80 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Omdat Everdell 1.5 marketingtechnisch niet zo lekker klonk, komen de makers met Farshore. Maar in feite is het Everdell 1.5.

Het spel is in sommige punten wat gestroomlijnder en wat minpuntjes zijn weggewerkt. Het spel komt met een aantal nieuwe mechanismen, zoals ankers. En andere zijn juist verdwenen.

Voorlopig maakt het nog niet zoveel los als het origineel Everdell. Maar tot dusverre heb ik er nog geen negatieve verhalen over gehoord.

Tip 8 – Het Onbewuste

Het Onbewuste (Keep Exploring Games) – Ontwerper: Laskas, Johnny Pac, Yoma, Antonio Zax – Illustraties: Andrew Bosley, Vincent Dutrait – Spelers:  1 – 4 – Speeltijd: 60 – 120 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Hoe je het ook wendt of keert… uitgever Keep Exploring Games heeft zich gekroond tot de koning van de zware spellen in Nederland en het Onbewuste is er eentje die prima in het rijtje past.

Het verhaal gaat over het behandelen van mensen met psychische problemen door ene Sigmund Freud. En jij bent een van zijn assistenten. Patienten praten over hun dromen, die behandel je en dan scoor je punten.

Maar dat is slechts het oppervlakkige verhaal. Het daadwerkelijke spel is veel dieper en behoeft zeker een half uur uitleg. Maar dan heb je ook een diepgaand spel, met veel interessante mechanismen en crunchy keuzes.

Voor de absolute liefhebber, ook van hele fraaie artwork van twee wereldtoppers: Bosley en Dutrait.

Tip 9 – Black Forest

Black Forest (White Goblin Games) – Ontwerper: Uwe Rosenberg, Tido Lorenz –Illustraties: Lukas Siegmon – Spelers:  1 – 4 – Speeltijd: 60 – 120 minuten – Leeftijd: 14+ –Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Tien jaar geleden was Glasstraat, over het maken van… glas… een vrij bekend en populair spel. Maar de ontwikkeling van bordspellen is nu tien jaar verder en dus zou de opvolger Black Forest een stuk beter moeten zijn. Toch?

Nou een hoop mensen dachten van wel en gingen in de rij staan voor de opvolger. En White Goblin Games brengt hem straks in het Nederlands uit. Maar hier en daar zijn er ook al Engelse versies verkrijgbaar.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Tip 10 – Bonsai

Bonsai (Asmodee) – Ontwerper: Rosario Battiato, Massimo Borzi, Martino Chiacchiera –Illustraties: Davood Moghaddami – Spelers:  1 – 4 – Speeltijd: 40 minuten – Leeftijd: 10+ – Verkrijgbaar: klik hier

Heel sneaky is deze ook op de lijst gekropen. Voor de mensen die heel rustig een boompje willen opzetten. Een bonsaiboompje om precies te zien.

Het spel dook op op het Spellenspektakel bij Asmodee. Kies acties en bouw je boom verder uit, probeer aan bepaalde eisen te voldoen, maar vergeet vooral niet te mediteren. Want dat is goed. Niet echt mediteren natuurlijk, want sommige beurten duren al te lang. En.. nou ja je begrijpt het wel.

Geweldig weergegeven, zodat je echt het idee krijgt dat je bezig bent met een bonsai-boompje. Dat is het spel met dezelfde naam: bonsai.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *