Nu de feestdagen er weer aankomen, kan je misschien wat inspiratie om aan cadeautjes te komen voor mensen in je omgeving die van spellen houden. Of voor jezelf natuurlijk. Daarom komt Speloptafel deze vier weken elke week met een hele stapel tips die Fabian, Patrick, Karsten en Dave hebben uitgezocht die best leuk staan onder de boom of in een schoen. Met deze week: Spellen voor de hele familie!

Vandaag hebben we het over zoals wij het maar hebben omschreven als ‘familiespellen’. Niet te zwaar, maar ook niet te licht. Een beetje er tussenin. We proberen juist de spellen te kiezen die redelijk goed en vrij snel verkrijgbaar zijn. Dus niet dat ze met een Alpaca uit het Zuid-Amerikaanse hooggebergte eerst hier gebracht moeten worden en dat ze net op tijd binnen zijn voor de kerst van 2025. 

Deze lijst werd eerder besproken in de Speloptafel-podcast aflevering 50. Die vind je hier.

Tip 1 – King of Tokyo

King of Tokyo (White Goblin Games) – Ontwerper: Richard Garfield – Spelers: 2 – 6 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Natuurlijk zijn ze bij White Goblin Games enorm trots op de tweespelersversie van King of Tokyo, maar als je met de familie het leuk wilt hebben, dan is King of Tokyo, het origineel een veel betere keuze. (Anders staan er een paar beteuterd vanaf de zijkant toe te kijken en dat zou ook zo zonde zijn).

Het origineel is met wat aangepaste regels zelfs al door kinderen van 6 jaar te spelen. In het spel probeer je als monster uit een of andere culty Japanse film de baas van Tokyo te worden, maar er zijn dus kapers op de kust.

Mep om je heen met je dobbelstenen of mep degene die nu denkt dat’ie de baas is de stad uit. Degene die als eerste twintig punten heeft of als enige nog op z’n poten staat is de winnaar.

Tip 2: Next Station Londen

Next Station (Blue Orange Games) – Ontwerper: Matthew Dunstan – Illustraties: Maxime Morin – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 25 – 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Verkrijgbaar: klik hier

Karsten kwam ook met de tip Next Station van Blue Orange, een roll-and-write van Blue Orange games.

Trek een kaart, teken een stuk spoor en optimaliseer je je metronetwerk. En mocht Londen nou niet bevallen, dan kan je altijd nog Tokyo of Parijs nemen. Wat je maar wil.

Tip 3: Forest Shuffle

Forest Shuffle (Lookout Spiele/Asmodee) – Ontwerper: Kosch – Illustraties: Toni Llobet, Judit Piella – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 40 – 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Simpel om te spelen, maar behoorlijk wat diepgang en dus misschien iets lastiger om echt góed te kunnen spelen: Forest Shuffle van Asmodee.

Kaarten met dieren die je links of rechts onder een boom kan schuiven. En beide helften heeft een eigen manier van scoren. En boven en onder een boom kunnen ook kaarten komen. En de bomen scoren zelf ook punten. Kortom overal punten.

Er zijn hele volksstammen die ruzie krijgen of het nou een familie of een kennerspel is. Mij maakt het niet uit, het is een goed spel. En de Gouden Ludo én de Nederlandse Spellenprijs voor het afgelopen jaar, die onderstrepen dat. Dat is Forest Shuffle.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Tip 4: Diced Veggies

Diced Veggies (Happy Meeple Games) – Ontwerper: Kosch – Illustraties: Toni Llobet, Judit Piella – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 40 – 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Diced Veggies is een geinig familiespel dat draait om groente. En die groente dat zijn dobbelstenen.

Het spel komt ook met een groot mes. Nee, geen echte… een kartonnen. En daarmee mag je van het blok met dobbelstenen er een paar afsnijden, als het ware. En die ingrediënten mag je dan verwerken in je eindproduct.

Een aardig spel, ziet er goed en leuk uit, de jongsten kunnen er ook wat van leren, vooral qua rekenen en plannen. Een hele aardige, en daarom komt Patrick met de suggestie: Diced Veggies van Happy Meeple Games.

Tip 5: Komeet

Komeet (HOT-Games) – Ontwerper: Peter Prinz – Illustraties: Hendrik Noack – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 45 – 75 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Op het eerste gezicht heeft Komeet van HOTGames wat weg van De Zoektocht naar El Dorado, maar dit spel heeft meer diepgang.

Probeer je dieren in de grot te krijgen voordat de komeet inslaat. Lukt dat, dan heb je nieuwe mogelijkheden. Maar dan moeten onderweg wat lastige keuzes gemaakt worden.

En zeg nou zelf, zou je een kans moeten laten liggen om een reuzenbever van uitsterven te behoeden?

Tip 6 – Koala Kart

Koala Kart (HOT-Games) – Ontwerper: Sébastien Willems – Spelers: 2 – 6 – Speeltijd: 25 – 45 minuten – Leeftijd: 6+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Het spel voor de allerjongsten op deze lijst is Koala Kart van Tuckers Game Factory. Tip van Karsten.

Ja, het is een roll-and-move, een spel waarbij je als mens-erger-je-niet met een dobbelsteen gooit om je vooruit te krijgen, maar gelukkig biedt het een stuk meer. Je gooit met twee dobbelstenen, waarbij de ene een keer-1, keer-2, keer-3 en een stop-teken heeft. Dat kan zo frustrerend zijn. Zeker als de ander zes keer drie gooit.

Goed voor het ontwikkelen van het rekenvermogen van kinderen overigens. En dan heeft het spel ook nog allerlei kaarten om anderen, uit de race te houden.

De nieuwe versie komt ook met een twee racetrack. En het spel heeft ook de meest schattige koala’s in van die kleine kart-wagentjes.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Tip 7: Fit to Print

Fit to Print (White Goblin Games) – Ontwerper: Peter McPherson – Illustraties: Ian O’Toole – Spelers: 1 – 6 – Speeltijd: 15 – 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Fit to Print van White Goblin Games is weer eens een ‘compleet ander spel’. Maak een dierenkrant onder tijdsdruk.

Maar het maken van een krant is nog niet zo makkelijk. Want sommige artikelen mogen wel of juist niet tegen elkaar. De foto’s moeten ook kloppen en dan zijn er natuurlijk nog de advertenties, want geen geld binnenkrijgen is gewoon failliet gaan.

Dit is zo’n spel waar je geen idee hebt waar je mee bezig bent. En dan moet je aan het einde maar kijken hoe goed je het hebt gedaan.

Het meer dan aardige spel wordt nog eens aangevuld door het prachtige artwork van Ian O’Toole.

Tip 8: Harmonies

Harmonies (Libellud) – Ontwerper: Johan Benevenuto – Illustraties: Maëvada Silva – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 30 – 45 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

De voorjaarshit van dit jaar. Harmonies van Asmodee. Noem het maar de kruising tussen Cascadia en Reef van een paar jaar geleden.

Ook hier moet je tegels pakken en fiches die erbij horen. Met die fiches moet je bepaalde patronen zien te vormen. Alsof er een soort harmonie ontstaat. Ziet er geweldig uit op tafel en is ook voor een relatief zacht prijs op veel plekken te krijgen, ook bij de grote speelgoedwinkels.

Tip 9: Cities

Cities (999 Games) – Ontwerper: Steve Finn, Phil-Walker Harding – Illustraties: Jorge Tabanera Redondo – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 – 40 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Een vrij nieuw spel dat ideaal is voor families is Cities. Bouw een stad en probeer aan opdrachten te voldoen. Het spel is zo simpel en gestroomlijnd gemaakt, dat het een stuk makkelijker is dan je zelf zou denken.

Elke ronde mag je een tegel, wat huisjes, een scorekaart en wat fiches uitkiezen. Dat is het. Je moet alleen wel even goed kijken wáár je ze neerlegt.

Voor de geoefende veelspeler een simpel tussendoortje, maar voor de nieuweling een prima manier om dit soort spellen te leren kennen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Tip 10: Monkey Palace

Monkey Palace (999 Games) – Ontwerper: Steve Finn, Phil-Walker Harding – Illustraties: Jorge Tabanera Redondo – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 – 40 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier

Monkey Palace van Asmodee is een grote publiekstrekker: een spel met Lego.

Nu hadden we tien jaar geleden ofzo al een reeks met lego-bordspellen. Die waren… best ok. Maar dit is andere koek. Dit is echt voor de bordspelspelers gemaakt. Kaarten, die de mogelijkheid geven om legoblokken te bouwen en daarmee punten te scoren.

Om heel eerlijk te zijn, het zijn niet de beste bouwwerken van de wereld en daarom is Monkey Palace als thema misschien wel heel goed gekozen.

Let even op, voor de jongsten is het misschien net iets te ingewikkeld. Probeer het vanaf een jaar of 9 a 10.

Het grote voordeel van de samenwerking tussen Asmodee en Lego is, is dat de oplage zo groot is, dat de prijs echt laag te noemen valt. Op de meeste plekken is dit voor 35 euro wel te krijgen. En waar krijg je voor die prijs nog een ticket-to-ride achtige doos gevuld met Lego?

Deze lijst werd eerder besproken in de Speloptafel-podcast aflevering 50. Die vind je hier.

Door Redactie