Nu de feestdagen er weer aankomen, kan je misschien wat inspiratie om aan cadeautjes te komen voor mensen in je omgeving die van spellen houden. Of voor jezelf natuurlijk. Daarom komt Speloptafel deze vier weken elke week met een hele stapel tips die Fabian, Patrick, Karsten en Dave hebben uitgezocht die best leuk staan onder de boom of in een schoen. Met deze week: klein, maar fijn.
Bij het samenstellen van de lijst hebben we gezocht naar spellen die (redelijk) makkelijk verkrijgbaar zijn bij de gemiddelde bordspellenspeciaalzaak. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat een spel uitverkocht is. Deze lijst is ook besproken in de Speloptafel-podcast, aflevering 49. Die vind je hier.
Tip 1 – Pixies
Pixies (Gamin’BIZ) – Ontwerper: Johannes Goupy – Illustraties: Sylvain Trabut – Spelers: 2-5 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Iedereen is lyrisch over Sea, Salt & Paper, en terecht, maar stiekem vind ik Pixies nog nét wat leuker.
Leg kaarten in een vast rooster van 3 bij 3. Maar de kaarten, die allemaal een eigenlijk plek hebben, scoren pas als je er twee hebt. Een simpel, maar toch vrij tactisch spelletje dat ideaal is om mee te nemen.
En als je dit uit je schoen haalt, met zulke geweldige artwork, dan wordt je daar vanzelf vrolijk van.
Tip 2 – Faraway
Faraway (White Goblin Games) – Ontwerper: Johannes Groupy, Corentin Lebrat –Illustraties: Maxime Morin – Spelers: 2-6 – Speeltijd: 15 – 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Het is niet voor het eerst dat het hier bij Speloptafel gaat over Faraway van White Goblin Games. Het is in ieder geval een van de spellen die het meeste indruk op ons gemaakt heeft dit jaar.
Faraway is het spel waarbij je de kaarten achterstevoren scoort. Leg acht kaarten neer, verzamel onderweg wat tekentjes en hou er rekening mee dat je er onderweg genoeg van verzamelt, om aan het eind van het spel er genoeg te hebben om de kaarten die je in het begin hebt neergelegd te kunnen scoren. Want aan het einde worden de kaarten één voor één omgedraaid en moet je maar zien of je punten haalt.
Het heeft één of twee potjes nodig om door te krijgen hoe het gaat, maar het is zó’n breinbreker, op een fijne manier.
Tip 3 – Gloomhaven: Buttons & Bugs
Gloomhaven: Buttons & Bugs (Cephalofair Games) – Ontwerper: Joe Klipfel, Nikki Valens –Illustraties: Yanis Cardin, Mofei Wang – Spelers: 1 – Speeltijd: 20 – 30 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: nee – Verkrijgbaar: klik hier
Teleurgesteld dat Gloomhaven niet op de lijst mocht, heeft Fabian deze maar naar voren geschoven. Is écht heel klein, zei hij nog. Omdat dat kracht bij te zetten, stuurde hij een foto door met het spel in de palm van zijn hand.
Button & Bugs is een solo-versie van het grote Gloomhaven, met ook een campaign-verhaal van Isaac Childres, de geestelijk vader van Gloomhaven.
Elk scenario is niet meer dan een kaart en elke huurling heeft slechts vier dubbelzijde kaarten voor zijn of haar acties. Die kunnen twee keer gebruikt worden, voordat ze verdwijnen. Een beetje het gevoel van het grote Gloomhaven in een heel klein doosje.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Tip 4 – Similo
Similo (999 Games) – Ontwerper: Martino Chiacchiera, Hjalmar Hach, Pierluca Zizzi –Illustraties: Xavier Gueniffey Durin – Spelers: 2 – 8 – Speeltijd: 10 – 15 minuten – Leeftijd: 7+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Similo kennen we inmiddels in meerdere vormen, maar er komen er ook steeds meer bij. En daar leent het zich ook wel voor.
Karsten kwam met de tip voor dit kleine spel, waarbij je één kaart in gedachten hebt. De anderen moeten dan zien te raden welke van de twaalf het is. De tipgever mag alleen een kaart uit zijn of haar handen gebruiken om aan te geven dat dé kaart wel of juist niet op de kaart lijkt die je zojuist speelt.
Te spelen vanaf jonge leeftijd en steeds spannender, naarmate je dichterbij het goede antwoord komt.
Tip 5 – Alpaca
Alpaca (Geronimo Games) – Ontwerper: Chrsitian Giove –Illustraties: Stefano Tartarotti –Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Zeg nou zelf. Alpaca’s zijn toch gewoon schattig. En in het spel Alpaca van Geronimo Games zien ze er nóg schattiger uit.
Verzamel verschillende soorten Alpaca’s en stop ze in jouw Alpaca-farm. In het beginsel een soort deckbuilder, maar ook weer niet helemaal, koop en verkoop je fluffy Alpaca’s en verzamelen de meeste en vooral meest waardevolle dieren.
En zeg nou zelf… hoe schattig zijn die Alpaca’s?
Tip 6 – 3 Chapters
3 Chapters (999 Games) – Ontwerper: Joe Hout – Illustraties: Jan Bintakis – Spelers: 2-6 – Speeltijd: 30 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: nee – Verkrijgbaar: Klik hier
Net uit bij 999 Games: 3 Chapters. Kaarten met sprookjesfiguren die verschillende krachten hebben; soms in combinatie met elkaar.
In de eerste ronde verzamel je de kaarten, in het tweede deel speel je een slagenspel en in het derde deel scoor je de kaarten die je hebt verzameld.
De kracht van het spel zit ‘m in de combinaties van de kaarten. Kapitein Haak scoort extra punten als je ook Peter Pan hebt. Maar je moet wel die beide kaarten zien te verzamelen in het eerste deel, om in het derde deel te kunnen cashen. Vlot, aardig én een van dé najaarstitels van 999 games.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Tip 7 – Similo
Voor de mensen die uitgekeken zijn op Qwixx heeft White Goblin Games tegenwoordig ook Sixto.
Dobbelstenen in zes verschillende kleuren. Elke ronde mag je tot zes kruisjes zetten. En hoe verder je komt op de sporen, hoe meer punten. En de sporen scoren ook nog eens verticaal.
Niet al te ingewikkeld en niet al te groot zodat’ie prima in een schoen past: Sixto van White Goblin Games.
Tip 8 – Kintsugi
Kintsugi (Gamin’BIZ) – Ontwerper: Patrick Rauland – Illustraties: Shirley Gong – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 15 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Kintsugi is een Japanse kunstvorm, waarbij je porselein dat kapot is gevallen weer in elkaar wordt gezet met een soort goudlijm. En dan is het mooier, vinden ze in Japan, maar bij het spel van Gamin’BIZ levert het dan vooral meer punten op.
Spelers kiezen kaarten uit een centrale markt en de kaart die overblijft, dat type, kopje, schoteltje, valt dan kapot.
Een tactisch spel waarbij je vooruit kijkt, keuzes maakt (pakken voor de punten of verkopen voor goud) en je vooral ook afvraagt wat de anderen gaan doen.
Tip 9 – Love Letter
Love Letter (999 Games) – Ontwerper: Seiji Kanai – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 20 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Deze is al wat ouder en Love Letter heeft wel eens eerder op een Sinterklaaslijstje gestaan. Maar oh, wat is’ie goed. Hoeveel tactiek en spanning kan er in een stapeltje van 18 kaarten zitten? Nou, heel veel dus.
De regels zijn simpel: je hebt een kaart en je pakt er een kaart bij. Vervolgens speel je een van de twee kaarten. Schakel je tegenstanders uit of blijf over met de hoogste kaart van het spel. Tactiek, maar ook een beetje geluk. Maar dat maakt niet veel uit, want binnen dertig seconden ben je met de volgende ronde bezig.
En voor de mensen die een princes en een liefdesbrief te zoetsappig vinden, die kunnen bij de andere thema’s terecht: van Batman tot en met Munchkin. Voor ieder wat wils dus. (Overigens heeft 999 Games alleen het origineel)
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Tip 10 – Koning Koelkast
Koning Koelkast (Goatlab Games) – Spelers: 2 – 6 – Speeltijd: 20 – 30 minuten – Leeftijd: 7+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
En dan als laatste… de knaller… het geweldige. Koning Koelkast. Heeft Karsten hem dan toch op de lijst gekregen. Hoe heeft hij dat nou weer voor elkaar gekregen?
De Nederlandse uitgever GoatLab Games kwam met King Fridge of Koning Koelkast. Vier koelkastkaarten liggen voor je neus met onder meer de hangry hamburger of de panic pancake. Maar iedereen is wel ergens allergisch voor en dus proberen ze van dingen af te komen. Maar ja, je weet niet wat je in je eigen koelkast hebt liggen.
Een spel met een bijzonder hoog beverbende-gehalte. Zowel Patrick als Karsten zijn groot fan van dit spel. Dat moet wel iets zeggen.
Deze lijst is ook terug te beluisteren in aflevering 49 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.