Hij kreeg bijna alle bordspelgrootheden voor zijn camera: van Reiner Knizia tot aan Stefan Feld. En in twintig jaar kwamen er vele honderden, misschien zelfs wel duizenden bordspellen ook voor zijn lens. Henk Rolleman is waarschijnlijk de bekendste bordspelfotograaf in de Benelux. En ook al ken je zijn naam niet, dan heb je vast wel eens zijn foto’s gezien.
Henk Rolleman had een uitgebreid gesprek met Speloptafel in aflevering 46 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier. Een hele reeks aan bordspelfoto’s van Henk Rolleman kan je hier terugvinden.
Het maken van een bordspelfoto is iets anders dan snel even iets neerleggen en klik-klik wat foto’s schieten. Er zit een heel idee achter, legt Rolleman uit. En dan is het precisiewerk, laat hij ook zien. Lijnen, compositie, dynamiek; het zijn allemaal termen die over tafel vliegen, als Henk de beginselen van zijn werk uitlegt.
“Wat voor mij een goede foto maakt is dat de kleuren mooi zijn en het licht goed is”, vertelt Henk. “Het moet je naar het beeld toetrekken, zodat je zegt ‘hey, er ligt een mooi spel op tafel, daar schuif ik graag bij aan’.”
Werkwijze
Om te laten zien hoe zijn werkwijze is heeft Henk zijn camera en wat spellen meegenomen. Zo wordt het nieuwe kaartspel Kintsugi van Gamin’BIZ op tafel gelegd.
Henk: “Vervolgens ga ik er in mijn eentje een spel mee spelen volgens de regels. Voor een overzichtsfoto wil je zoveel mogelijk zien.”
Vijf minuten later ligt de tafel vol met kaarten en andere onderdelen van het spel. “Dit moet het wel een beetje zijn”, zegt hij vervolgens. Maar daarmee is het niet gedaan. Met een timmermansoog legt hij de kaarten netjes naast elkaar in een rooster. De stapels worden netjes gelegd en de goudtokens krijgen ook nog een plekje in beeld. “Het moet kloppen”, legt hij uit. “Zeker de schuine lijnen. Ik houd mijn camera ook vaak schuin op het object. Dan krijg je namelijk een dynamische foto. Ik denk dat het wel typisch is voor mijn stijl.”
Henk: “In het spel Takenoko draait het om een panda en een Chinese tuinder die moet zorgen dat de bamboe groeit. De panda wil de bamboe opeten. Ik was bezig met de onderdelen toen ik dit plots zag. Ik maakte een foto en de uitgever zei vervolgens dat het hele dilemma en het gevoel van de tuinder met die foto perfect zag weergegeven.”
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Carrière
Henk begon bijna twintig jaar geleden met het fotograferen van bordspellen, op de manier zoals de meeste mensen dat doen: pak een camera en ga fotograferen. “Ik meldde mij aan in 2006 op de website van Boardgamegeek. En als je dan een leuk plaatje bij je profiel wilt, moet je daar geek-gold voor betalen. Maar dat kreeg je destijds niet zomaar. Dan kon je een review schrijven of foto’s maken. Mijn Engels in die tijd was niet zo goed , dus ik ben foto’s gaan maken. Dus met een klein fototoestel van mijn vrouw ben ik gaan schieten. Ik maakte foto’s in het zonlicht op een witte ondergrond. En vervolgens werd ik gecontacteerd door een bedrijf of ik meer foto’s wilde maken. En daarmee is het begonnen.”
Daarbij heeft Henk het fotograferen uiteindelijk zichzelf aangeleerd. “Het is niet dat ik er een opleiding of een cursus voor heb gehad”, lacht hij. “Maar je kijkt wel veel naar wat andere mensen hebben gemaakt. En inmiddels wordt je ook door anderen aangesproken met ‘Hey Henk, ik kom elke keer jouw naam tegen bij foto’s op Boardgamegeek’.”
Op een gegeven moment werd Henk zelfs gevraagd om fotograaf namens Spiel te worden, op de grootste bordspellenbeurs ter wereld. “Dat is flink doorwerken”, geeft hij toe. “Want je bent tot diep in de nacht bezig om de foto’s te bewerken en door te sturen. Maar het feit dat ze je er voor vragen geeft wel de waardering voor je werk weer. Dat ze er alle vertrouwen in hebben dat je in alle omstandigheden goede beelden kunt maken.”
Henk: “Deze foto van het Spellenspektakel van ruim tien jaar geleden had alles. Bij het spel Boem, Boem, Ballon moet je plastic staafjes in een ballon steken en die gaat natuurlijk een keer klappen. Dan zit daar een gezin met een vader, moeder en twee kinderen en de emotie spat ervan af. De belichting is goed, de compositie is geweldig. Ik heb die foto geüpload naar nu.nl en die werd op de voorpagina gezet. Binnen een kwartier was’ie 16.000 keer bekeken. Dan sta je gewoon net op het juiste moment op de juiste plek.”
Natuurlijk
Maar naast het strakke fotograferen op een witte achtergrond heeft Henk de laatste jaren ook geprobeerd om spellen in hun ‘natuurlijke thema onder te brengen’. Zo nam hij het spel The Adventures of Robin Hood ooit mee naar het bos en maakte hij foto’s van Knarr en Sea, Salt & Paper op het strand. “Dat is wel mooi om te doen”, zegt Henk. “Robin Hood in de bossen, met hout en boomstammen. En vaak heb ik ook wel een spelletje mee op vakantie. En dan krijgt mijn creativiteit de vrije loop. Met Knarr, een mini zwaardje erbij op het strand van het Kattegat in Denemarken. Dichterbij de Vikingen kun je haast niet komen.”
Maar ook het verhaal van 7 Wonders Duel heeft een apart verhaal. Het spel was jaren geleden een grote hit op Spiel en daar waren ook de makers, Bruno Cathala en Antoine Bauza bij aanwezig. “En dan ontstaat er iets spontaans in je hoofd. Ik zei ‘ik zet jullie tegenover elkaar’. Een beetje zoals voorafgaand aan een bokswedstrijd, zo’n staredown. Want dat komt ook overeen met het spel. Twee ontwerpers die moeten elkaar leren kennen. Maar bij een duel moet je ook je tegenstander kennen. Die moet je dan zonder angst in de ogen kunnen aankijken. Ja dat is een geweldige plaat geworden.”
Dit jaar, bij de lancering van Lord of the Rings – Duel for Middle Earth, stonden beide heren weer tegenover elkaar. “Tsja, Cathala had niet zoveel tijd”, geeft Henk toe. “Dus ik had drie minuten. Toen hebben we exact hetzelfde gedaan. Ze wisten precies waar ik het over had. Die foto van negen jaar geleden werd ook gebruikt op een beurs in Frankrijk. Mensen wisten die foto ook te waarderen. Ja, daar geniet ik van. En zij ook, volgens mij.”
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Sociale Media
In de afgelopen jaren is het medialandschap behoorlijk veranderd. De foto-technieken zijn hetzelfde gebleven, zegt Henk, maar in de tussentijd zijn er duizenden instagrammers en tiktokkers bijgekomen die hun foto’s op sociale media zetten.
“Je ziet dan mensen die een hele snelle review doen, wat foto’s maken”, zegt Henk. “Ook zie je steeds meer mensen met videobewerking. Korte verslagen met korte stories. Het is ook echt enorm toegenomen, juist door de digitale camera’s. De lenzen worden ook steeds beter.”
“Maar er zitten ook mensen bij die ook echt goede foto’s maken. Die komen vanzelf boven drijven. Dan zie je dat iemand er aandacht aan heeft besteed. Die geeft het product mooi weer.”
Tips van Henk om met bordspellenfoto’s aan de slag te gaan: “Doe het gewoon. Kijk eens naar beelden die anderen vastleggen. Daar kun je ook van leren. Wat willen ze laten zien? En hoe maak je je foto compositioneel beter? Wat voor licht gebruik ik? Hoe leg ik het neer dan het beter overkomt? Dat kan je natuurlijk leren in vakbladen of op trainingen of cursussen. Maar soms kun je het ook leren door het gewoon te vragen. Mensen vragen me wel eens hoe ik het doe. Nou, dan leg ik het gewoon uit.”
Het complete gesprek met Henk is terug te luisteren in aflevering 46 van de Speloptafel podcast.