De grootste bordspellenbeurs ter wereld, Spiel in Essen, is dit jaar door 204.000 bezoekers bezocht. Dat zijn er ruim tienduizend meer dan vorig jaar. Voor alle dagen waren de kaarten uitverkocht.

Foto: Erwin ‘bordspeler.nl’ Broens

Toch kwamen er minder bezoekers op de beurs dan in het recordjaar 2019. Toen waren er 209.000 bezoekers in vier dagen.

In totaal waren er bezoekers uit 80 verschillende landen die op bezoek kwamen.

“Dit jaar hebben we voor het eerst gewerkt met een maximale hoeveelheid kaarten die verkocht konden worden”, zegt Carol Rapp, directrice van organisator Merz Verlag. “Het moet prettig blijven voor de mensen die er komen en we moeten ons aan de veiligheidseisen houden. Om die reden hadden we ook bredere paden.”

In totaal waren er 923 standhouders. Voor het eerst in de geschiedenis van Spiel was er geen ruimte meer beschikbaar. “In juni moesten we al gaan werken met een wachtlijst”, gaat Rapp verder. “Het was een enorme puzzel om alles passend te krijgen, want we hadden ook vrij veel verzoeken binnen gekregen van bestaande standhouders voor meer ruimte.”

Vrije dag

Vooral op de donderdag en vrijdag voelde het drukker aan dan vorig jaar, laten veel bezoekers weten. Dat heeft ermee te maken dat het donderdag een nationale vrije dag was (Dag van de Duitse Eenwording) en daardoor waren er vrijdag ook veel mensen vrij. Al vrij snel moest de organisatie aangeven dat er geen kaarten meer beschikbaar waren voor bezoekers.

Maar op de zaterdag en (vooral) op de zondag voelde het juist wat rustiger aan. Maar door de andere verdeling van de drukte, was het bord ‘sold out’ op zondag bij menig standhouder te zien.

Volgend jaar

De editie van 2025 valt een paar weken later dit jaar: van 23 tot en met 26 oktober. Dat valt voor de regio’s midden en noord in de herfstvakantie. Regio zuid heeft dan net vakantie gehad. Voor Nordrein-Westphalen (waar Essen in ligt) is het dan herfstvakantie.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *