Je kijkt er weken naar uit en voordat je het weet is het alweer voorbij. Nog maar één dag te gaan op de grootste bordspellenbeurs ter wereld en Patrick is inmiddels onderweg naar huis, nadat hij zich drie dagen heeft ondergedompeld in al het nieuwe dat de bordspellenwereld te bieden heeft.

“Here we go, laatste dag Essen Spiel, tenminste voor mij”, liet Patrick in de ochtend nog weten. “Altijd wel jammer hoor, want het gaat gigantisch snel.”

De afsluitende dag stond voor Patrick in het teken van ‘even rustig rondlopen en lekker kijken’. “We hebben de afgelopen dagen wel onze dopamine-shot wel gehad, met alle spellen die we gekocht hebben”

En dus wordt het vooral de kleine kraampjes bekijken en het rondneuzen op de beurs. “De onbekende dingen spelen, ruiken, zien en voelen. En misschien komen we nog een ‘hidden gem’ tegen, een spel dat briljant blijkt te zijn en dat iedereen over het hoofd heeft gezien.”

Op de laatste dag kreeg Patrick het voor elkaar om vier of vijf spellen te spelen. De meeste indruk maakte Typewriter. Een van de vrienden van Patrick had op dag twee al het spel aangeschaft en op zaterdag kreeg Patrick de kans om zelf het spel te spelen.

GESPEELD: Typewriter (Fowers Games): “In Typewriter heb je een soort toetsen. Die symboliseren dan de toetsen die je op een machine. Daar horen overigens van de dikke mooie plastic fiches bij. Als je een woord weet te maken, dan levert dat punten op, waarmee je weer nieuwe letters kunt aankopen. Het ziet er geweldig uit, het speelt heel vlot en het werkt via hetzelfde principe als Paperback, ook al is dat een deckbuilder.”

Drukte

Waar het donderdag en vrijdag enorm druk leek, was dat op de zaterdag een heel stuk minder druk. “Ik heb heerlijk vrij rond kunnen lopen”, vertelt Patrick. “Ik heb zelfs wat spellen kunnen spelen, wat op zaterdag vrij uitzonderlijk is.”

Afgelopen donderdag was een nationale feestdag in Duitsland. Het zorgde ervoor dat iedereen een vrije dag had. Daardoor oogde het vooral donderdag erg druk. En omdat veel mensen er op vrijdag ook een vrije dag aan vast plakten was het toen ook druk.

Op alle drie de dagen waren de losse kaarten uitverkocht, net als de ‘vierdagenkaarten’. Dat is op zondag (nog) niet het geval, dus mogelijk wordt het dan een stuk rustiger.

GESPEELD: Life Boats: Plank of Carneades (Broadway Toys LTD): “Je zit met z’n allen in bootjes en je moet je poppetjes in veiligheid zien te brengen. Maar daar moet je wel voor onderhandelen. Er moet gestemd worden wie er uit de boot moet worden gewipt. Dus eigenlijk is het een beetje ellebogenwerk en onderhandelen. Degene die de meeste schaapjes op het droge weet te krijgen is de winnaar.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

GESPEELD: Kronologic: Paris 1920 (Origames). “Dit spel is van dezelfde maker van Turing Machine. Het heeft wat weg van Cluedo, want je moet een moord oplossen. In dit geval is een detective vergiftigd. Die liep samen met wat andere mensen door een gebouw heen. Jij moet erachter komen wie in welke ruimte was en op welk uur. Je mag een karakter en een tijdstip kiezen en dan wordt er iets zichtbaar, met hetzelfde principe als Turing Machine, met kaarten met gaten erin. En jij krijgt dan net wat meer informatie dan de anderen. Dit was echt een van de leukste games van Spiel voor mij. We hebben ‘m ook aangeschaft.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

GESPEELD: Power Vacuum (Keen Bean Studio): “Dit is een slagenspel met een twist. Je probeert niet alleen de slagen te winnen en daarmee punten te halen, maar sommige slagen wil je ook verliezen. En dan liever met de laagste kaart, want daarmee kan je bepalen waar punten heen worden toebedeeld. In het midden van de tafel ligt een soort van cirkel net allemaal punten bij verschillende kleuren. De uitgave ziet er heel erg goed uit, met fantastische componenten, maar dat zie je ook heel erg terug in de prijs.

Onderweg naar het bomvolle metrostation, voor de laatste keer dit jaar, trekt Patrick de conclusie dat hij een goed en voldaan gevoel heeft overgehouden aan de editie van 2024. “Morgen gaan we naar huis en gaan we alle spellen spelen. We hebben zo ongelooflijk veel verkocht. Ik kijk er wel naar uit om dit morgen te spelen.”

Morgen gaat Dave voor zijn ééndagstrip naar Essen. Maandag lees je hoe dat hem is bevallen.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *