Veel bordspellenliefhebbers hebben er weken of maanden zitten uitkijken naar het bordspellenmekka in Duitsland: Spiel En het lijkt drukker te worden dan ooit, want voor zeker drie dagen zijn alle losse kaarten uitverkocht.

Dit jaar heeft de organisatie strenger gekeken naar het maximaal aantal mensen dat over de vloer komt in de Messe. Daarom kwam de organisatie al vrij snel met een waarschuwing dat er nog maar weinig kaarten over waren.

Het is niet de enige maatregel die genomen is. Een ander punt van ergernis voor veel bezoekers is, is dat veel uitgevers al beginnen met het verkopen van populaire titels, voordat de deuren zijn geopend. Op die manier zijn bepaalde spellen al uitverkocht, voordat bezoekers de kans krijgen om in de rij te staan. Volgens Boardgamegeek hebben alle uitgevers te horen gekregen dat geen spellen overhandigd mogen worden voor half tien, een half uur voordat de beurs open gaat. Dat geldt zowel voor het overhandigen van review-spellen als verkoop. Uitgevers die de regels overtreden krijgen een boete die uitkomt op 10 procent van de standhuur (en dat is een bedrag dat al vaak begint bij € 250,- en daarna flink oploopt).

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:

Net als op de donderdag oogde het op de vrijdag behoorlijk druk. Dat is op zich niet heel verwonderlijk, want ook voor de vrijdag waren de kaarten uitverkocht. Na de Dag van de Duitse Eenheid (03 oktober) hebben veel Duitsers een vrije dag.

“Wederom heel druk, maar ook heel leuk”, vat Patrick samen, die ook op de vrijdag rondstruinde door de Messe. “We hebben met onze groep ongeveer zes tot zeven spellen gespeeld.”

GESPEELD: Time Trouble (Hans im Glück). “Het is een coöperatieve game waarbij je bepaalde beestje moet gaan redden. Maar iedere kleur beweegt op zijn eigen manier. Het leuke eraan waren de doorzichtige sleeves en kaarten, die de spelers op elkaar kunnen spelen. Leuk om een keer te proberen, maar verder niet heel interessant.

Door de grote vraag waren sommige spellen vandaag weer uitverkocht, zoals Civolution, het nieuwste spel van Stefan Feld van Pegasus Spiele. Saltfjord (Aporta Games) had voor de tweede dag op rij ‘uitverkocht’ bij de kraam staan. Ook Panda Quest en Chock-a-Block waren uitverkocht, maar deze opsomming is verre van compleet.

GESPEELD: Video Game Champion (Arcane Wonders/TackTurn). “Thematisch vond ik hem erg leuk, maar eigenlijk vond ik hem er wat minder uitzien. Het leuke aan Video Game Champion is dat je een actie kiest uit een rooster van 5 bij 5 tegels. En daar hoort dan ook een actie bij. Met die actietegels kan je zogenaamd videospelletjes huren. Het spel werkt heel gestroomlijnd. Het was leuk om een keer gespeeld te hebben.

“Op sommige plekken was het wel erg druk”, gaat Patrick verder. “Altered, de nieuwe TCG was echt enorm op de beurs.”

GESPEELD: Fungi Contest (Wurmory Studio). “Dit is echt geweldig. Ze hebben zich niet ingehouden op de artwork, echt waanzinnig. Het spel zelf is niet zo heel bijzonder. Je moet wat dobbelstenen gooien op een gemeenschappelijk speelbord. Waar de dobbelstenen eindigen daar kan je acties doen. Dat is dus een beetje geluk. De acties die je dan doet is elkaar bijvoorbeeld aanvallen. Het spel komt later deze maand op Kickstarter.”

GESPEELD: Chu Han (Matagot). “Het is een slagenspel van Tom Lehmann met een twist. Ik ben niet zo fan van slagenspellen. Je begint met 15 kaarten op handen en degene die al die als eerste zijn kaarten heeft uitgespeeld allemaal die krijgt dan vervolgens punten gebaseerd op het aantal kaarten waar de tegenstander nog over heeft. Dus heb je al je kaarten uitgespeeld en je tegenstander nog vier kaarten op handen dan krijg ik dan vier punten. Dan ga je dus vooruit op het spoor, dan speel je nog een ronde met vijf die kaarten wegspelen. En uiteindelijk de speler die als eerste 30 punten of zo heeft gehaald, die wint het spel. Tom Lehmann is ook bekend van Race for the Galaxy en Res Arcana. Hier zat al zeker iets in.

GESPEELD: Chock-a-Block (Origame). “Dit is een spel waarbij je een appartementencomplex gaat bouwen. Op de kaarten met appartementen staan kamertjes. De ene kamer heeft er een poes op staaan en de ander weer bloemen. En ze vallen ook in kleurcategoriën. Die moeten dan weer matchen met elkaar. Dit was echt een geinig spel, echt de verrassing van de dag. Jammer genoeg was deze al helemaal uitverkocht.”

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *