Niet alleen voor bordspellenliefhebbers, uitgevers en verkopers is het een drukke tijd, zo vlak voor de megabeurs Spiel. Ook voor Spellenclubs begint de spanning toe te nemen. Hoe bereidt een bordspellenclub zich voor op dit evenement. Lies Spruit van bordspellenclub Amsterdice beantwoordt vijf vragen.

Lies Spruit (Amsterdice) vertelde over de Pre-Essen-spellendag in aflevering 41 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Zijn het drukke tijden voor jullie, zo vlak voor Spiel?

“We zijn al maanden van tevoren al aan het kijken naar de nieuwe spellen die uitkomen. En ook ben ik dan al bezig met buitenlandse uitgevers, die ik vaak één keer in het jaar ontmoet. In de loop van de jaren ontstaan daar ook vriendschappelijke contacten uit. En een aantal mensen die op doorreis zijn naar Essen, die stoppen dan in Amsterdam, zoals Amerikanen en mensen uit het Verre-Oosten. En die komen dan op de laatste zondag vóór de beurs in Duitsland hun spellen bij ons demonstreren. En toen is bij ons het idee gekomen om een pre-Essen-event te organiseren. Dat doen we nu al een jaar of zeven, denk ik”

En willen die uitgevers daar allemaal aan meewerken?

“Ja, eigenlijk wel. De uitgevers uit Taiwan vinden het fijn zodat hun vrijwilligers kunnen oefenen in het demonstreren van spellen in het Engels. Dus Taiwan Board Game design heeft de hele collectie meegenomen. Ook de mensen van een andere Taiwanese uitgever, Wonderful World Boardgames komen langs. Die hebben een hele interessante titel: ‘Lone Wolves’, een tweepersoons slagenspel. Er komt ook iemand van Amigo Games langs en hopelijk ook nog Stonemaier Games, maar dat laatste is nog niet helemaal zeker.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Wat valt er op zo’n pre-Essen-dag nog meer te doen?

“We hebben meerdere play-to-win-acties. Dan heb je de mogelijkheid om het spel te spelen en als je wint kun je het spel nog mee naar huis krijgen ook. Maar naast de Taiwanese uitgevers en Amigo, zijn er ook nog meer play-to-win acties (onder meer met Cities van 999 Games en Faraway van White Goblin Games, DD).

Is de sfeer op zo’n spellendag vlak voor Essen nu anders dan op andere Spellendagen?

“Echt wel! Iedereen praat over wat er wordt uitgegeven en vraagt elkaar ‘hoe veel dagen ga jij naar Spiel’ en ‘Wat probeer jij daar mee te nemen?’ We hebben een community-app waar het bijna alleen maar over Essen gaat op dit moment.”

Nemen jullie als spellenclub ook nog spellen mee uit Essen?

“We gaan ook een poll opzetten met de vraag wat de mensen graag willen dat we zouden meenemen uit Duitsland. Kijk, we hebben als spellenclub niet heel veel inkomsten, dus we zullen keuzes moeten maken. Maar we gaan wel kijken of de spellen die in de top 3 eindigen mee kunnen nemen. Maar dan kijken we ook welke spellen er later ook nog in het Nederlands uitkomen, want veel uitgevers hebben nu al een lijstje met spellen die ze ook naar ons land willen gaan halen. Maar je hebt altijd wel eens een verrassing, waar niemand het vooraf over heeft. Kijk maar naar ‘5 Torens’ vorig jaar. Dat werd op de beurs pas een dingetje. En dit jaar zal er ook wel een titel opduiken waarvan iedereen denkt ‘daar heb ik nog niet eerder iets over gehoord’.

Aanmelden voor de Pre-Essen-bordspellendag van Amsterdice kan via deze link

Lies Spruit (Amsterdice) vertelde over de Pre-Essen-spellendag in aflevering 41 van de Speloptafel-podcast. Die vind je hier.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *