Het is een van de oudste bordspellenbeurzen van Nederland en ook dit jaar kijkt men in het noorden vol verwachting uit naar de volgende editie van Noorderspel. Op 21 september is de volgende editie, in de Martinikerk in hartje Groningen. 

Kim Hoetjes vertelde uitgebreid over Noorderspel in de Speloptafel-podcast 40. Dit vind je hier.

“Noorderspel is een beurs gericht op de gezinnen, maar ook op de vriendengroepen die wel eens willen aanschuiven voor een spelletje”, zegt Kim Hoetjes, die achter de organisatie zit van Noorderspel en ook eigenaresse is van bordspellenwinkel Wirwar, in het centrum van Groningen. 

Noorderspel is eind jaren ‘90 ontstaan als speeldag van de bordspellenvereniging Rabenhaupt. Toen de beurs begon te groeien werd dat omgedoopt tot Noorderspel. Na een dip rond 2011 heeft Wirwar de organisatie van de beurs overgenomen. Daarna begonnen de bezoekerscijfers weer toe te nemen en moest de beurs noodgedwongen verhuizen van de A-kerk naar de Martinikerk. Bij de vorige editie (2022)  kwamen er ongeveer 2200 bezoekers op de beurs af. 

In tegenstelling tot de meeste andere beurzen wordt Noorderspel maar eens in de twee jaar gehouden. “Ik word gelukkig gesteund door een heleboel vrijwilligers die me daarbij helpen”, zegt Hoetjes lachen. “Maar om het jaar, ik zeg altijd, dat is precies genoeg tijd voor mij om te herinneren hoe leuk het is, maar om te vergeten hoeveel werk het is.”

‘Noorderspel is eens in de twee jaar. Dat is genoeg tijd om te herinneren hoe leuk het is, maar om te vergeten hoeveel werk het is’. 

Kim Hoetjes, organisatie Noorderspel

Net als MoxCon vindt de Groningse spellenbeurs dus plaats in een kerk. Dat heeft een aantal praktische voorbeelden, legt Hoetjes uit. “Het is een grote locatie in het midden van een stad. Daardoor is het bereikbaar met het opnebaar vervoer of op de fiets. En het heeft meteen een atmosfeer. In een grote fabriekshal moet je atmosfeer brengen en moet er aankleding zijn. Maar in een kerk is die aankleding er al. En tot slot: het is ook gewoon leuk om spelletjes te spelen in een kerk!”

Friedeman Friese

Maar de meest opmerkelijke gast volgend weekend is nog wel Friedemann Friese, spellenbedenker en grote man achter 2F-Spiele (van onder meer Hoogspanning en Fabelfruit). “Een paar weken geleden was hij in de winkel”, vertelt Hoetjes. “En toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of hij op de beurs wilde komen en dat wilde hij wel.”

Friese bezocht Wirwar tijdens zijn vakantie in Groningen. “Hij was wel eens eerder in de winkel geweest”, gaat Hoetjes verder. “Maar toen durfde ik hem niet aan te spreken. Nu was dat anders.”

Noorderspel: 21 september 2024 – 10:00 – 18:00 uur. Dit jaar komen er rond de veertig uitgevers naar Groninge. Daarnaast is er de mogelijkheid om spellen te spelen met Nox van Nox’ Spellenzonder. Ook is er een Lorcana-toernooi, een tweedehands makrt, een verloting en is er de mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met Roleplaying-games. Entree: € 4,50  (voorverkoop bij Wirwar: € 3,50)

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *