Een onafhankelijke vakjury heeft de nominaties bekend gemaakt voor de Nederlandse Spellenprijs 2024. In drie categorieën zijn ieder drie titels overgebleven na een selectieprocedure. De jury kiest nu uit elke categorie een winnaar.
In totaal zijn er meer dan honderd bord- en kaartspellen beoordeeld door de 12-koppige jury. Het gaat om spellen die tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2024 in het Nederlands zijn uitgekomen.
“Niet alle spelen komt in aanmerking om genomineerd te worden”, zegt juryvoorzitter Niek Ederveen. “Een remake bijvoorbeeld van een ouder spel, waar vrijwel niets aan veranderd is, komt bijvoorbeeld niet voor een nominatie in aanmerking. En het spel moet ook goed verkrijgbaar zijn.”
De uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs is op 26 oktober. In aflevering 40 van de Speloptafel-podcast vertelt Juryvoorzitter Niek Ederveen meer over de procedure en de nominaties.
Dit zijn de nominaties voor de Nederlandse spellenprijs 2024:
Familiecategorie:
- Sea, Salt & Paper (Gamin’BIZ)
- Sky Team (999 Games)
- Trekking through History (White Goblin Games)
Kenners-categorie:
- Cat in the Box (Geronimo Games)
- Forest Shuffle (Asmodee)
- Het Witte Kasteel van Himeji (999 Games)
Expert-categorie:
- Ratten van Wistar (DSV Games)
- Sabika (Keep Exploring Games)
- Spirit Island (999 Games)
De twaalf leden van de jury (onder andere mensen uit de verkoop, reviewers, een bordspellenfotograaf en vertegenwoordigers van bordspellenclubs) hebben het hele jaar spellen gespeeld. Elk lid mag een persoonlijke top 5 samenstellen en de spellen die het meest genoemd worden, krijgen een nominatie. Daarna worden de spellen nog een paar keer gespeeld en moeten de juryleden per categorie hun favoriet. En dat levert de winnaars op.
De spellen zijn verdeeld in de categoriën ‘Familie’, ‘Kenners’ en ‘Experts’.
Familiecategorie:
Sea, Salt and Paper (Gam’inBIZ) – Ontwerper: Bruno Cathala, Theo Rivière – Illustraties: Lucien Derraine, Peire-Yves Gallard – Spelers: 2-4 – Speeltijd: 30-45 minuten – Leeftijd: 8+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: Klik hier
Het spel Sea, Salt & Paper uit de ‘klein-maar-fijn’-serie van Gamin’BIZ scoort internationaal en nu ook nationaal hoge ogen. Pak twee kaarten, leg er één af en probeer setjes van twee te maken. En op het einde kan je nog een soort alles-of-niets-gok maken. Een klein spelletje met ‘een bite’. Oh ja, de prachtige artwork met zee-origami maakt het helemaal compleet.
Sky Team (Kosmos) – Ontwerper: Luc Rémond – Illustraties: Eric Hibbeler, Adrien Rives – Spelers: 2 – Speeltijd: 15 minuten – Leeftijd: 12+ – Verkrijgbaar: klik hier
Waarschijnlijk hét spel van het afgelopen seizoen: Sky Team. Nadat het als een bom insloeg op Spiel 2023 heeft het vrijwel alle spellen gewonnen, met als hoogtepunt de verkiezing tot Spiel des Jahres. Het samenspel, een innovatieve werkwijze en een enorme herspeelbaarheid maakt dit spel tot misschien wel de grootste kanshebber.
Trekking through History (White Goblin Games) – Ontwerper: Charlie Bink – Illustraties: Eric Hibbeler – Spelers: 2 – 4 – Speeltijd: 30 – 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Je kon er vorig jaar op het Spellenspektakel haast niet omheen: het paviljoen van White Goblin Games en een groot deel daarvan was gewijd aan Trekking Through History. En gezien de nominatie is dat terecht. Leerzaam puzzelen met historische gebeurtenissen voor het hele gezin!
“Het zijn alle drie hele goede spellen”, analyseert Ederveen over de drie kanshebbers. “Sky Team is natuurlijk een hoogvlieger, het heeft niet voor niets al zoveel prijzen gewonnen. En ik denk dat Sea, Salt & Paper de kleinste genomineerde is die we ooit hebben gezien.”
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Kennerscategorie:
Cat in the Box (Geronimo Games) – Ontwerper: Muneyuki Youkouchi – Illustraties: Osamu Inoue – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 20 – 40 minuten – Leeftijd: 13+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Een opmerkelijk slagenspel, waarbij je zelf de kleur mag bepalen op het moment dat je de kaart speelt. Daarmee doet het iets, dat slagenspellen nog niet vaak eerder hebben gedaan. Zo populair dat er niet alleen een ‘deluxe-versie’ is, maar ook een colossal-versie.
Forest Shuffle (Asmodee) – Ontwerper: Kosch – Illustraties: Toni Llobet, Judit Piella – Spelers: 2 – 5 – Speeltijd: 40 – 60 minuten – Leeftijd: 10+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Dat dit spel bij de genomineerden zit, mag geen wonder helen. Samen met Sky Team is Forest Shuffle een van de grootste hits van het afgelopen spellenseizoen. In het Nederlands wordt het spel door Asmodee verspreid en daarom zijn zij genomineerd. Het spel kwam bij de Spiel des Jahres opmerkelijk niet verder dan de ‘aanbevelingenlijst’. Mogelijk dat het bij de Nederlandse Spellenprijs verder komt.
Het Witte Kasteel van Himeji (999 Games) – Ontwerper: Isra C., Shei S. – Illustraties: Joan Guardiet – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 80 minuten – Leeftijd: 12+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Hoe kunnen negen dobbelstenen een spel zo boeiend maken? Bij Het Witte Kasteel van Himeji is het zeker mogelijk, dat bewijst 999 Games. Lastige keuzes, elke beurt telt. Het spel was zo’n succes, dat 999 Games inmiddels ook de voorloper, de Rode Kathedraal, in het Nederlands heeft uitgegeven.
“Ik denk dat het in elke categorie spannend kan gaan worden, maar zeker ook in de kennerscategorie”, zegt Ederveen. “Het zijn drie compleet verschillende spellen. Cat in the Box is een slagenspel. Forest Shuffle heeft écht een natuurthema en dan heb je nog Het Witte Kasteel wat weer echt een worker-placement of dice-placement.”
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:
Expertcategorie:
Ratten van Wistar (DSV Games) – Ontwerper: Sumone Liciani, Danila Sabia – Illustraties: Candida Corsi, Sara Valentino – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 90 minuten – Leeftijd: 13+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Wat een debuut voor de nieuwe spellenuitgeverij van De Spelletjesvrienden Geert en Marieke! Toegegeven, ze hebben wel een neusje voor de thematische spellen die om een of andere reden de Nederlandse markt niet halen. Ratten van Wistar combineert een knettergek thema (ontsnapte hyperintelligente ratten bouwen een nieuwe kolonie op) met een heel bijzonder worker-placement systeem.
Sabika (Keep Exploring Games) – Ontwerper: Germán P. Millán – Illustraties: Laura Bevon – Spelers: 1 – 4 – Speeltijd: 60 – 120 minuten – Leeftijd: 14+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: klik hier
Na de winst van vorig jaar met Sleeping Gods, staat Keep Exploring Games dit jaar met Sabika in het lijstje met genomineerden. Maar wat voor een titel! Een bijzonder zware jongen, die zo pittig is, dat uitgever Martin van Looij sommige andere spellen omschrijft als ‘ze zijn niet zo pittig als Sabika’. Handelen via een rondel met een productie die werkelijk ‘van de tafel spat’.
Spirit Island (999 Games) – Ontwerper: R. Eric Reuss – Illustraties: Jason Behnke en 14 anderen – Spelers: 1-4 – Speeltijd: 90-120 minuten – Leeftijd: 13+ – Nederlands: ja – Verkrijgbaar: Klik hier
Het origineel kwam uit in 2017, maar 999 Games bracht het onlangs pas naar Nederland. En dus komt het spel ook nu pas in een Nederlandse versie naar de Lage Landen. Een spel met een pittige instap, maar met zoveel variabele mogelijkheden, dat je het na een paar jaar nog niet zat hoeft te zijn.
“Tot mijn grote verdriet was Spirit Island niet eerder in het Nederlands uitgegeven”, zegt Ederveen. “Ja, het is wat ouder, maar het komt nu in aanmerking voor een nominatie en dat is het dus ook geworden. Sabika van Keep Exploring Games is het zwaarste van het stel, maar ook een spel met heel veel diepgang. En Ratten van Wistar ziet er misschien heel vriendelijk uit, maar heeft echt wat gemene trekjes. Daar hebben de Spelletjesvrienden echt een goede keuze mee gemaakt.”