Mocht je zo’n veelspeler zijn die bijhoudt welke spellen hij of zij allemaal gespeeld heeft, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van de Board Game Stats-app. Meer dan honderdduizend mensen maken gebruik van de applicatie. En hij is van Nederlandse makelij. Eerko en Suzan uit Twente zitten achter de applicatie, die nu ongeveer tien jaar in de lucht is. 

Foto: Suzan, Eerko en buurtram Otto tijdens een van de wandelingen in het oosten van het land. (foto: Suzan en Eerko)

Als je alle gebruikers bij elkaar optelt, via Android en iOS dan heeft de app ongeveer honderdduizend gebruikers, berekent Eerko. “Leuk toch”, zegt Eerko bescheiden. “Maar dat zijn getallen. Het is zo abstract. Het is het leukste als je ergens op een spellendag of op Spiel in Essen rondloopt en je ziet mensen hun telefoon pakken om in de app te noteren wat ze gespeeld hebben. Dat is echt leuk om te zien.”

Het interview met Suzan en Eerko maakt deel uit van aflevering 20 van de Speloptafel-podcast (vanaf minuuut 37:00)

Met de applicatie Board Game Stats kunnen gebruikers hun collectie bijhouden en alle spellen noteren die ze hebben gespeeld. Ook biedt de applicatie scoreformulieren (met rekenmachine) voor meer dan duizend spellen. De app biedt statistieken, overzichten van alle gespeelde spellen. De gegevens zijn ook te delen met andere gebruikers. De app kost $ 4,99 en er is de mogelijkheid om tegen betaling nog meer statistieken te krijgen. 

Database

Het voortraject voor de groen-witte app begon ruim twintig jaar geleden. Suzan hield bij welke spellen ze speelde. “Toen hield ik een database bij waar ik in bijhield welke spellen we met onze vrienden had gespeeld”, zegt ze lachend. “Maar dat ging niet echt makkelijk. Het had niet echt een interface. Ik knalde het gewoon in die database en dat was best veel werk. Daar ben ik toen maar mee gestopt.”

Maar toen ze Eerko leerde kennen is Suzan toch weer begonnen met het bijhouden van haar speelstatistieken. Maar zelfs via boardgamegeek, dat bestond toen al, was dat best veel werk. “En toen zij Eerko: ‘ik weet wat’.” En dat Eerko programmeur is, was daarbij een mooie uitkomst. 

Bouwen

Ruim tien jaar geleden begon Eerko met het bouwen van de applicatie. “Eerst voor onszelf en dat heb ik later doorontwikkeld. Na een paar jaar heb ik hem in de app store gezet. Ik dacht ‘als wij hem leuk vinden, misschien vindt iemand anders hem ook wel leuk’. En na een paar dagen werd de eerste verkocht. Dat was toen 99 cent. En we hadden zoiets van ‘hey, er heeft iemand daadwerkelijk betaald.”

Al redelijk snel kreeg het stel de eerste mailtjes met de ervaringen van de gebruikers. En daar zaten ook verzoekjes bij voor nieuwe mogelijkheden. “Dan wordt je daar een beetje in verleid”, zegt Eerko. “Dan maak je dit en dan ook nog dat. En zo blijf je de app verder ontwikkelen.”

En tien jaar later zijn er van de applicatie al meer dan honderdduizend stuks verkocht. “Ik weet nog de eerste keer dat het werd genoemd bij de Dice Tower, een Amerikaanse Youtube-kanaal over spellen”, gaat Suzan verder. “Toen kregen we de volgende ochtend het dagelijkse bericht over de verkoopcijfers en toen hadden we iets van ‘wat is dit?’. Toen waren er plots heel veel apps verkocht. Echt een duidelijke piek.”

Nooit klaar

Het werk aan de applicatie is eigenlijk nooit af. Eerko is de programmeur en Suzan is van de ideeën en onderhoudt onder meer het contact met de gebruikers. En dat is er. Heel veel. “Ik had niet kunnen bedenken dat er zoveel features te bedenken zouden zijn voor een applicatie waarmee je bordspellen kan behouden”, lacht Eerko. “Ze blijven maar komen en het zijn echt steeds zinnige en interessante dingen die we kunnen toevoegen.”

“Veel dingen hebben we ook zelf bedacht”, gaat Suzan verder. “Maar we hebben ook een wishlist waar heel veel dingen op staan. Vaak verzoekjes. Ik denk dat er nu nog driehonderd verzoekjes op staan.”

Een van de eerste grote aanpassingen die op verzoek werd toegevoegd was het linken met de bordspellenwebsite Boardgamegeek. Veel mensen hadden daar al hun bordspellen gelogd. En door de verbinding te maken, kunnen mensen nu makkelijk gegevens uitwisselen. “Eigenlijk hadden we die verbinding bewust er niet ingezet”, zegt Eerko. “Nu we die app hadden was dat niet meer nodig, dachten we. Maar het was een van de eerste verzoeken die we juist kregen.”

Scoreformulieren

Een van de laatste grote implementaties van de laatste jaren is het toevoegen van standaard-scoreformulieren in de app. Niet meer lastig rekenen of op een papiertje kliederen, maar de getallen invullen in de applicatie en die rekent alles uit. 

“We hadden onlangs wel een mijlpaal”, glimlacht Suzan. “Toen zaten we op de duizend verschillende scoresheets. Maar het is wel een bak met werk.”

Die standaardformulieren zijn uitgezocht en opgesteld door Suzan. “We hebben daar twee manieren voor. Mensen kunnen een template insturen en dan ga ik kijken hoe kunnen we dat toepassen. En dan stel ik dat samen. Of ik kijk bij de populaire spellen op Boardgamegeek. Of soms wat willekeurige spellen. En dan pak je de website van de uitgever erbij en dan ga ik alle regels af.”

Toekomst

Inmiddels is het ontwikkelen van applicatie, zoals Board Game Stats de fulltime baan geworden van Eerko. “We kunnen ervan rondkomen en dat is erg prettig”, lacht Eerko. “We hopen de komende jaren de app zo stabiel mogelijk te houden. Dat is op zich voor een app al vrij belangrijk. Want je hebt er talloze die een paar jaar ontwikkeld worden. Dan zijn ze even populair en als de populariteit afneemt, dan worden ze al snel niet meer doorontwikkeld. Dus het is vooral belangrijk om door te gaan.”

Hoe de app er over een paar jaar uit gaat zien is ook voor Eerko een groot mysterie. “Wij konden twintig jaar geleden ook niet bedenken hoe de smartphone eruit ging zien. Dat is in een paar jaar groot geworden. Dus je weet niet wat er over vijf jaar aan ideeën en mogelijkheden zijn.”

Maar wat de toekomst ook brengt, Suzan en Eerko zijn er klaar voor. “Eerko heeft vorige week nog de app compitable gemaakt voor de Apple Vision Pro, een VR-bril van Apple.”

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *