NIJMEGEN – De Nederlandse uitgever Gam’inBIZ komt begin volgend jaar met een Nederlandse editie van het populaire kaartspel Sea Salt & Paper van Bruno Cathala. “Het is een lekker eigenzinnig spel”, zegt uitgever Michiel de Wit.
Een uitgebreid gesprek met Michiel de Wit van Gam’inBIZ is ook terug te luisteren in de veertiende aflevering van de Speloptafel-podcast
Sea Salt & Paper is een kaartspel dat op veel aandacht kon rekenen op Spiel in Essen, afgelopen najaar. De Wit: “Het spel draait om zeesoorten, zoals beestjes en zeemeerminnen. Daarnaast is het artwork heel erg opvallend, waardoor je het al meteen op tafel wilt leggen.”
De artwork bestaat uit origami die op kunstzinnige manier is gefotografeerd. “Het spel past precies in het rijtje met spellen als CuBirds, Quibbles en Fika, spellen die eerder door Gam’inBIZ zijn uitgebracht. Dat is ook de reden waarom ik er gelijk zo verliefd op was.”
Wat Sea Salt & Paper zo spannend maakt, volgens De Wit, is het speciale bluf-element. “Op een gegeven moment krijg je het idee dat je het spel kan winnen. Dan zeg je ‘stop het spel’. Dan tel je allemaal de punten. Of je neemt een gokje en zegt dat iedereen nog één kans krijgt. Dan mag iedereen nog één beurt afspelen. Dan heb je dus de kans om nog één keer hogere punten te pakken en alsnog te winnen. Dat bluf-element maakt het voor mij een stuk spannender dan gewoon een set-collection-spel.”
Sea Salt & Paper is een spel waarbij de spelers sets moeten zien te krijgen. Sommige sets hebben een speciale kwaliteiten, terwijl de andere punten opleveren. De spelers bepalen zelf wanneer de ronde is afgelopen. Spelers: 2-4, Tijd: 30-45 minuten: Leeftijd: 8+ Designer: Bruno Cathala, Théo Rivière. Artwork: Lucien Derainne, Pierre-Yves Gallard.
De Wit maakte voor het eerst kennis met het spel op Zuiderspel. “Iemand vertelde me over dit spel, dat écht iets voor mij zou zijn”, legt De Wit verder uit. “Ze vertelde er zo vurig over dat ik het gelijk die avond heb opgezocht op Boardgamegeek. Toen was ik er meteen verliefd op, een beetje vergelijkbaar zoals ik dat toen met CuBirds had. Ik heb toen gelijk contact gezocht met BomByx, de Franse uitgever.”
Het heeft nog vrij lang geduurd voordat er uiteindelijk een akkoord was over de Nederlandse uitgave. De Wit: “In deze business heb je agenten die bemiddelen. Die praat dan met alle partijen die interesse hebben. En in dit geval waren er meerdere gegadigden, begreep ik. Vervolgens gaan ze kijken wie het meest interessant is. En in dit geval, wie was er het eerst?”
Onderhandeling
Omdat hij maanden geleden al contact zocht met Bombyx kreeg De Wit de mogelijkheid om het eerste bod te doen. “Dat is ook wel mooi aan de spellensector. Daar speelt een mate van eer en loyaliteit ook een rol. We doen dit voor de lol en niet alleen maar om rijk te worden.”
Speelt het dan een rol dat Fika, het kaartspel dat onlangs de titel Speelgoed van het Jaar – Beste Nieuwkomer heeft gewonnen? “Het is zeker wel iets dat ik benoem”, zegt De Wit. “Het geeft in ieder geval aan dat ik mijn best doe en dat ik leuke spelletjes aan het verzamelen ben. En dat het niet de eerste de beste is.”
Sea Salt & Paper zou in februari beschikbaar moeten zijn. Een uitgebreid gesprek met Michiel de Wit kun je terugluisteren in de podcast van Speloptafel.